Cinci localităţi din Sălaj, lovite de inundaţii

În urma avertizărilor de fenomene meteorologice periculoase de cod portocaliu – averse torenţiale ce au acumulat între 35-50 l/mp, scurgeri de pe versanţi, joi după- amiază, 29 mai, au fost primite la dispeceratul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU ”Porolissum” Sălaj, prin intermediul apelului de urgenţă 112, 37 de apeluri care semnalau inundații în localităţile: Hereclean, Recea, Boghiş, Vârşolţ şi Crasna.

Potrivit reprezentanţilor ISU Sălaj, a fost activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj şi au fost dispuse o serie de măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă. ”La nivelul unităţii a fost activată grupa operativă, au fost formate patrule mixte, pompieri şi jandarmi, care monitorizează pe mai multe trasee cursurile de apă şi asigură permanenţa la unităţile administrativ teritoriale (UAT-uri) aflate sub incidenţa efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Populaţia din zona UAT-urilor vizate a fost înştiinţată, de către ISUSălaj, prin sistemul RO ALERT fiind emise un număr de cinci mesaje de avertizare privind riscul producerii unor situaţii de urgenţă majore în bazinul hidrografic Crasna, valabil până astăzi 30 mai, la ora 19.00”, se artă într-o informare ISU Sălaj.

Potrivit sursei menţionate, pompierii împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU-urile) şi personal de la Apele Române monitorizează şi intervin unde este cazul pentru evacuarea apei din beciuri, demisoluri, curţile mai multor gospodării afectate. Primele estimări preliminare indică următoarea situaţie operativă: în localitatea Crasna – patru case, şase curţi, un beci inundat; în localitatea Hereclean – un segment de aproximativ 40 de metri din drumul DN 1 F a fost blocat circa o oră de apa revărsată din Valea Rece, au fost inundate şase curţi, un demisol la o casă, curtea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Hereclean şi parterul unui magazin; în localitatea Vârşolţ – patru case, un beci şi strada de lângă cămin inundată şi în localitatea Boghiş – două case şi o porţiune de drum inundate.

Restricţii de circulaţie

De asemenea, au fost înregistrate o serie de restricţii de circulaţie pe următoarele drumuri:DJ 108 G între localităţile Vârșolț – Crasna şi DJ 191 D între localităţile Boghiş-Valcău.
ISU Sălaj precizează că situaţia operativă din teren este în continuă dinamică.

Alte articole

Leave a Comment