Cei doi poliţişti cercetaţi în dosarul de corupţie, puşi la dispoziţia IPJ Sălaj

Poliţiştii Gheorghe Zaha şi Marius Fărcaş, cercetaţi penal de către procurorii DIICOT Sălaj într-un amplu dosar de corupţie, au fost puşi la dispoziţie luni, 29 februarie, din dispoziţia şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Ovidiu Dosa. Măsura a fost luată după ce procurorii au transmis o adresă în care se menţionează că faţă de cei doi s-a pus în mişcare acţiunea penală, Zaha şi Fărcaş dobândind, astfel, calitatea de inculpaţi, ne-a declarat Maria Cristea, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.
Potrivit sursei citate, cei doi vor fi puşi la dispoziţie până la soluţionarea cauzei. În tot acest timp, poliţiştii vor desfăşura alte activităţi decât până acum şi nu vor mai beneficia de sporuri, precizează reprezentantul IPJ Sălaj.
Reamintim că agentul de poliţie Marius Fărcaş şi superiorul său, ofiţerul Gheorghe Zaha, sunt acuzaţi de către procurorii DIICOT Sălaj că ar fi fost implicaţi în 2012, în falsificarea un proces verbal întocmit iniţial pe numele omului de afaceri Ioan Galiş, depistat în trafic în timp ce gonea pe bulevardul Mihai Viteazul, cu 114 km/oră. Atunci, agentul Marius Fărcaş a pornit cu maşina de poliţie în urmărirea şoferului grăbit, iar după ce l-a ajuns din urmă, i-a întocmit un proces verbal. Nu era pentru prima dată când Galiş apăsa prea tare pe acceleraţie; cu puţin timp înaintea acestei întâmplări, tot din cauza vitezei excesive, omul de afaceri a provocat un accident rutier în apropiere de RAR, în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa.
La intervenţia ofiţerului Gheorghe Zaha, comisar în cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Rutieră, Fărcaş a fost de acord să se deplaseze la domiciliul lui Galiş unde să modifice numele înscris în procesul verbal, susţin anchetatorii. Astfel, pentru ca să nu rămână fără permis, afaceristul a băgat-o la înaintare pe fiica sa, Ioana Malvina Galiş, procesul verbal fiind întocmit, cu voia tinerei, pe numele acesteia.
În dimineaţa zilei de vineri, 26 februarie, procurorii DIICOT Sălaj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj au descins la locuinţele celor doi oameni ai legii, aceştia fiind, mai apoi, aduşi la audieri. Câteva ore mai târziu, pe numele lor au fost emise ordonanţe de reţinere pe 24 de ore, Zaha şi Fărcaş petrecându-şi noaptea, alături de alţi cinci suspecţi, în arestul IPJ Sălaj. În ziua următoare, ei au fost prezentaţi Curţii de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii clujeni au respins, însă, propunerea procurorilor, poliţiştii urmând să fie cercetaţi în stare de libertate.

Nicio măsură disciplinară pentru vicepreşedintele Tribunalului Sălaj
În ceea ce-l priveşte pe judecătorul Patriţiu Dărăban, şi el inculpat în dosarul de corupţie amintit, acesta nu s-a ales cu nicio măsură disciplinară. Pus sub control judiciar de către Curtea de Apel Cluj, vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, Patriţiu Dărăban, s-a întors, luni, la serviciu. „Conform articolului 62 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, raporturile de serviciu se suspendă de către Consiliul Superior al Magistraturii dacă judecătorul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni ori dacă faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă ori arestul la domiciliu. Pentru situaţiile în care magistratul este pus sub control judiciar, nu se prevede luarea vreunei măsuri”, ne-e declarat Costin Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al instanţei sălăjene.
Vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, Patriţiu Dărăban este acuzat de către procurorii DIICOT Sălaj că ar fi săvârşit ilegalităţi în procesul de lichidare al societăţii Eurocard 2000, administrată de oamenii de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban. Magistratul ar fi fost pus în legătură cu cei doi de către Dumitru Ardelean, patronul SC Drum Construct Pericei, pe care Dărăban l-a ajutat, la un moment dat, cu un sfat în ceea ce priveşte ieşirea din starea de insolvenţă a firmei sale. Aşa se face că judecătorul a ajuns să comită o serie de ilegalităţi în dosarul de insolvenţă al Eurocard 2000, astfel încât patrimoniul companiei să revină firmei Euro Trans Mol, deţinută de aceiaşi oameni de afaceri, susţin anchetatorii.
Şi locuinţa lui Dărăban a fost percheziţionată, vineri, de către procurori. Aceştia au solicitat CSM avize pentru reținerea și arestarea preventivă a judecătorului, însă au primit aprobare doar pentru demersul din urmă. Așa se face că judecătorul nu s-a numărat printre cei șapte suspecți reţinuţi. În schimb, el a fost prezentat, sâmbătă, Curţii de Apel Cluj, cu propunere de arestare preventivă. Instanţa clujeană a respins propunerea, şi a dispus plasarea acestuia sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. În acest interval, Dărăban trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de căte ori este chemat şi trebuie să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi sau procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj cu privire la schimbarea locuinţei. De asemenea, inculpatul este obligat să se prezinte la Poliţia municipiului Zalău, conform programului de supraveghere întocmit de către organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat şi nu are voie să depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi. În plus, îi este interzis să deţină, să folosească ori să poarte arme.
În cazul încălcării cu rea credinţă a obligaţiilor amintite, magistratul poate ajunge în arest la domiciliu sau poate fi arestat preventiv.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu a primit vreo înştiinţare cu privire la situaţia în care se află Patriţiu Dărăban: “Oficial nu am primit nimic nici de la procurorii DIICOT, nici de la CSM. Dacă se ia o măsură care vizează raporturile de serviciu, ar trebui să fim înştiinţaţi de către CSM”.

Alte articole

6 Thoughts to “Cei doi poliţişti cercetaţi în dosarul de corupţie, puşi la dispoziţia IPJ Sălaj”

 1. Anonim

  ALO DIICOT -DNA!!! La momentul producerii accidentului din zona RAR-eului,seful Circulatiei era tot Sabou ca si acum, si să nu spuneti că. dumnealui nu cunoaste nimic de isprava subalternilor,mai ales ca a fost accident cu victime. Din acel moment sa început urmărirea penală a inculpatei si in momentul in care s-a început săpăturile mai adânc, nenea Sabou si-a depus dosar de pensionare,de ce atata graba caci locul este caldut ca sef la Circulatie?!

 2. Anonim

  de ce nu se pornesc radarele fixe din Zalau? de ce nu se pornete tot acest system integrat de camera video, care pot sa “linisteasca” pe marea majoritate a celor care se cred de neatins in traffic.
  Asa nu o sa mai avem cazuri precum a lui Biju, care isi baga la inaintare fica. Si nici politisti/agenti de la circulatie care trebuie sa ascute de sefii lor pe cine iarta si pe cine nu.

 3. Anonim

  Pacat ca o intrat si Marius in jocul sefilor..este un om de milioane si nu merita asta..Rusine Sefilor din Politie

 4. Prea puțin spus de milioane…un om cu UN BUN SIMT ieșit din comun, respectuos, un adevărat
  prieten, ce mai, UN OM DEOSEBIT…
  Cine IL CUNOAȘTE, înțelege ca a fost clar omul potrivit la locul nepotrivit din păcate …

  MARIUS, fii tare in momentele astea, multi înțeleg uneori ca, dispozițiile de sus venite, TREBUIESC respectate, vrem, nu vrem…

 5. Anonim

  si daca sunt nevinovati?

 6. Anonim

  rautatile se intorc fiecaruia la vremea potrivita

Leave a Comment