Poliţiştii stau cu ochii pe candidaţii la parlamentare

Alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun şi mărfurile nealimentare sunt interzise în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Orice persoană care oferă astfel de produse în perioada campaniei, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani.

Aproximativ 6.600 de pliante şi afişe vor fi distribuite sălăjenilor de către poliţişti, jandarmi şi pompieri în cadrul campaniei de informare şi prevenire privind responsabilizarea şi conştientizarea populaţiei cu drept de vot asupra riscurilor referitoare la nerespectarea legii. Conform noilor reglementări legislative, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la 5 ani.
„În categoria bunurilor interzise sunt incluse alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau mărfurile nealimentare. Pe de altă parte însă, în actul normativ sunt detaliate toate produsele ce pot fi oferite alegătorilor pe parcursul campaniei electorale, după cum urmează: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine şi jachete. Totuşi, pentru a putea fi oferite alegătorilor, toate aceste bunuri trebuie, în mod obligatoriu, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, în campania electorală mai sunt permise şi obiectele inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri a căror valoare nu depăşeşte 10 lei, fără TVA, pentru fiecare articol. „Trebuie reţinut că între aceste articole nu sunt incluse, indiferent de costuri, produsele interzise în campanie, respectiv alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau mărfurile nealimentare”, a precizat Tincuţa Dumuţa.
Legislaţia stabileşte că pe parcursul campaniei electorale sunt interzise oferirea de avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, printre care împrumuturi, premii, prestări servicii în mod gratuit etc. Totodată, la alegerile parlamentare nu este permisă organizarea de tombole cu scopul de a determina alegătorul să voteze sau nu.
Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 5 ani. Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani.
Utilizarea unei cărţi de alegător nule sau a unei cărţi de alegător false ori a unui buletin de vot fals, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Alte articole

One Thought to “Poliţiştii stau cu ochii pe candidaţii la parlamentare”

  1. misu

    Domnilor Stanciu da bani pe fata nu altceva, mergeti la sediul de campanie din Bradet si va angajeaza cu Norma Intreaga sa adunati date personale, cnp-uri, sa vedeti cescandal a provocat intre ppisti, nu stiu care sau nu primesc bani. Eu unul nu mai votez, nici nu mai merg acolo.Stanciu e un penal.

Leave a Comment