Castelul Jósika din Surduc, scos la vânzare cu peste o jumătate de milion de euro

Conform anunțului publicat de Sotheby’s International România, castelul scriitorului maghiar Miklós Jósika din localitatea Surduc este scos la vânzare pentru suma de 560.000 de euro.

„Arhitecții care au proiectat Josika au preferat o dezvoltare pe orizontală, proprietatea având un singur nivel, străjuit la extremități de bastioane, unul rotund, celălalt hexagonal. A fost timp de două decenii, între 1834 and 1853, căminul unui nobil ce a îmbrățișat spiritul timpului și și-a ales ca arme ideile, materializate în cuvinte. Miklos Josika (1794-1865), purtător al unei cicatrici pe față în urma unui duel, a fost întemeietorul romanului romantic maghiar ca gen literar dar și politician, activând în Dieta Transilvaniei și a cea a Ungariei; a susținut revoluția de la 1848, propagând idei liberale, reformatoare pentru eliberarea iobagilor și nu numai”, este o parte din prezentarea celor de la Sotheby’s International România. În prezentare se mai arată că „discretul castel din Surduc, monument istoric de importanță locală (cod SJ-ÎI-m-B-05117), apare înregistrat astfel încă de la începutul secolului XIX. În zonă se spune că a fost construit cu piatră din castrul roman de la Tihău și că ar fi avut un parc cu multe fântâni și o statuie a împărătesei Maria Tereza; leii care păzeau intrarea stau astăzi în grădina castelului Wesselényi din Jibou. În prezent, castelul necesită renovare și reabilitare integrală, și-a pierdut strălucirea și comorile fiind folosit ca stațiune de mecanizare a agriculturii de către regimul comunist. În cifre, proprietatea se prezintă atrăgător: sunt 3 hectare de teren și 12.500 metri pătrați suprafață agricolă utilă. Amprenta la sol a construcțiilor este de 3.596 metri pătrați; au structură pe S+P și posibilitate de mansardare. Castelul, folosit azi ca pavilion administrativ, are o suprafață construită de 705 metri pătrați și pe lângă el mai sunt o clădire de birouri, magazii și ateliere mecanice cu suprafață construită însumată de circa 1.500 metri pătrați. Folosită ca magazie este și fosta criptă ridicată de scriitor în memoria tatălui sau pe locul unde principele Transilvaniei, Francisc Rákóczi al II-lea, a savurat ultimul său prânz în 1705, înaintea bătăliei de la Jibou pierdută în fața armatei imperiale.” Castelul a fost construit în secolul al XVII-lea.

Sursa foto: Wikipedia

One Thought to “Castelul Jósika din Surduc, scos la vânzare cu peste o jumătate de milion de euro”

  1. […] Conform anunțului publicat de Sotheby’s International România, castelul scriitorului maghiar Miklós Jósika din localitatea Surduc este scos la vânzare pentru suma de 560.000 de euro. „Arhitecții care au proiectat Josika au preferat o dezvoltare pe orizontală, proprietatea având un singur nivel, străjuit la extremități de bastioane, unul rotund, celălalt hexagonal. A fost timp de două decenii, între 1834 and 1853, căminul unui nobil ce a îmbrățișat spiritul timpului și și-a ales ca arme ideile, materializate în cuvinte. Miklos Josika (1794-1865), purtător al unei cicatrici pe față în urma unui duel,… Citeste mai mult […]

Leave a Comment