Campanie pentru prevenirea actelor de violență în mediul familial, derulată în Sălaj

O campanie judeţeană de prevenire a violenţei domestice şi a victimizării femeilor intitulată „Recunoaştem, să ne putem apăra!” a fost demarată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, în colaborare cu Echipa Intersectorială Locală Sălaj, în contextul marcării „Zilei Internaţionale de Combatere a Violenţei împotriva Femeilor”. Acțiunea se derulează până la începutul anului viitor. În cadrul acestei campanii, care se derulează în perioada octombrie 2019-ianuarie 2020, poliţiştii, împreună cu reprezentanţi Echipei Intersectoriale, vor avea întâlniri cu elevii din liceele din judeţ şi la unităţile economice care au angajaţi preponderent femei. De asemenea, poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale vor fi prezenţi la trei sesiuni în cadrul cărora doamnele şi domnişoarele interesate vor putea învăţa şi exersa procedee de autoapărare, menite să scadă gradul de victimizare al acestora. În aceste demersuri, iniţiatorii sunt sprijiniţi de către Consiliul Judeţean Sălaj şi Crucea Roşie- Filiala Sălaj.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, familia este locul în care se observă frecvenţa cea mai mare a violenţelor îndreptate împotriva unor categorii sociale aflate într-un grad  ridicat de vulnerabilitate, respectiv femei, copii sau persoane în vârstă. Pentru a preveni o astfel de faptă, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj vă recomandă câteva măsuri care să vă ajute în cazul în care sunteţi victimă a violenţei domestice: „Sunaţi imediat la 112 când sunteţi în pericol! Poliţişti au posibilitatea să emită un ordin de protecţie provizoriu atunci când viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane este pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică. Când nu puteţi fugi din casă, încercaţi să vă închideţi într-o cameră şi să sunaţi la poliţie. Nu vă adăpostiţi în bucătărie! Acolo sunt cuţite şi alte obiecte cu care agresorul vă poate răni. Spuneţi copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere. În cazul în care sunteţi rănită, nu ezitaţi să mergeţi la spital pentru un consult medical. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le trataţi!” Victimele violenţei domestice pot beneficia de serviciile Centrului de primire în regim de urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Zalău şi a locuinţei protejate din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, care asigură gratuit, pe o perioadă determinată, asistenţă familială, atât victimei, cât şi minorilor aflaţi în îngrijirea acesteia, protecţie împotriva agresorului, asistenţă medicală şi îngrijire, hrană, cazare consiliere juridică şi psihologică.

Din decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane. Conform statisticilor IPJ Sălaj, de la începutul anului, în județ au fost emise 51 de astfel de ordine de protectie provizorii, 31 dintre acestea în rural, iar 17, în urban. „Nu te lăsa cuprinsă de confuzie, vinovăţie sau autoculpabilizare. Nu eşti tu vinovată pentru comportamentul abuziv al partenerului tău. Singurul lucru care contează este siguranţa ta. Meriţi să trăieşti fără teamă! Începe prin a cere ajutor!”, este mesajul polițiștilor.

 

 

Leave a Comment