Cămătarii de la Jibou rămân după gratii încă 30 de zile

Cei opt cămătari de la Jibou, membri ai unui grup de crimă organizată specializat în infracţiuni de înşelăciune şi şantaj, vor sta după gratii încă 30 de zile. Magistraţii Judecătoriei Zalău au dispus, luni, prelungirea arestării preventive a inculpaţilor Kis Elisabeta, Kis Ioan, Kis Sanducan Pista, Kis Tarzan, Kis Radu Iacob, Balog Iosif Gruia, Fărcaş Noredan Augustin şi Kis Loredana Ildi.
Cei opt sunt acuzaţi de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj că au împrumutat diverse sume persoanelor sărace din localitatea Jubou, recuperându-şi mai apoi banii din alocaţiile de stat pentru copii, din pensii de handicap şi din ajutoare sociale, cu complicitatra unor angajaţi ai Oficiului Poştal Jibou.
La finele lunii martie, trei dintre învinuiţi au fost prinşi în flagrant, lângă Oficiului Poştal din Jibou, în timp ce îşi însuşeau ilegal circa 3.600 de lei de la diferite persoane de etnie romă, bani primiţi ca ajutor social.
În acest dosar sunt cercetate penal 15 persoane, opt dintre ele, în arest, iar celelalte – printre care şi doi factori poştali – în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara. Potrivit DIICOT Sălaj, cămătarii ar fi instaurat teroarea în rândul romilor din Cartierul Cărămidari în urmă cum mai mulţi ani. Sumele date cu împrumut nu erau mari, însă cămătarii nu se opreau după ce îşi recuperau banii, iar dacă victima refuza să plătească, era ameninţată şi torturată. Ba mai mult, în cazul în care victimele nu mai reuşeau să-şi achite datoriile, erau obligate să semneze în faţa notarului diverse procuri, prin care renunţau în favoarea membrilor grupului la ajutoarele sociale la care aveau dreptul.
În unele situaţii, aceste drepturi băneşti erau reţinute fără vreo împuternicire notarială, ci cu complicitatea unor angajaţi ai Poştei din Jibou, care îi anunţau pe cămătari despre data în care se fac plăţile pensiilor ori alocaţiilor.

Alte articole

Leave a Comment