Cămătari sălăjeni, judecaţi după ce au şantajat 25 de persoane

Trei bărbaţi din Surduc, de 40, 35 şi 29 de ani, şi un altul de 42 de ani, din Cuceu au ajuns miercuri în faţa instanţei de la Jibou, în primul termen al dosarului în care sunt acuzaţi că au şantajat 25 de persoane.
Fraţii Marius, Mircea şi Dan Moldovan, împreună cu Fănel Lacatoş sunt acuzaţi de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, că în perioada 2009-2011 au constrâns prin acte de violenţă şi prin ameninţări mai multe persoane să le ramburseze împrumuturile băneşti luate în sistem camătă.
După cum ne-a declarat Gabriela Matyus, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Jibou, bărbaţii s-au apucat de cămătărie în 2006, însă cele mai multe astfel de acte s-au petrecut în 2011. „Inculpaţii sunt acuzaţi că au acordat împrumuturi băneşti în sistem camătă, cu dobândă de 100 la sută. În faza iniţială, a existat un consens între inculpaţi şi debitori în ceea ce priveşte termenul de scadenţă până la care părţile vătămate trebuiau să returneze dublul sumei împrumutate. Dacă respectivul termen era depăşit, suma rezultată se dubla din nou”, a precizat oficialul Judecătoriei Jibou. Potrivit spuselor sale, prin mai multe dublări succesive, oamenii aveau de restituit sume foarte mari pentru împrumuturi foarte mici.
În disperare de cauză, una din părţile vătămate s-a împrumutat de la un inculpat pentru a achita datoria pe care o avea către un alt inculpat. „S-a ajuns, astfel, în situaţia în care partea vătămată avea împrumuturi simultane la mai mulţi inculpaţi”, a mai spus Matyus. Ba mai mult, din cauza sistemului practicat de către cei patru bărbaţi, unele victime şi-au pierdut locuinţele. Este vorba despre trei persoane din judeţ care şi-au cedat casele în favoarea inculpaţilor pentru stingerea datoriilor.
Purtătorul de cuvânt al instanţei din Jibou a menţionat că pentru a-i intimida pe creditori şi în încercarea de a-şi recupera banii daţi cu camătă, indivizii ameninţau părţile vătămate şi pe membrii familiilor acestora şi chiar recurgeau la acte de violenţă.
În urma cercetărilor derulate de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în vara anului 2011 „s-a instituit sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Moldovan Marius şi Moldovan Mircea, până la concurenţa a 150.000 de lei şi s-a instituit măsura asiguratorie asupra unui depozit cu un sold de aproape 49.000 de lei, deţinut de Moldovan Marius”, a afirmat sursa citată.
Cele 25 de persoane care au căzut în capcana cămătarilor sunt din Surduc, Sânmihaiu Almaşului, Gârceiu, Românaşi, Ileanda, Cristolţel şi Crişeni.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei patru cămătari riscă până la cinci ani de închisoare.

Opt jibouani, în arest pentru camătă
Un alt caz de cămătărie a fost făcut public la finalul lunii martie a acestui an. Atunci, opt membri ai unui grup de crimă organizată din Jibou, specializat în infracţiuni de înşelăciune şi şantaj, au fost prinşi în flagrant de către procurorii DIICOT Sălaj. Inculpaţii dădeau împrumuturi cu camătă persoanelor din cartietul jibouan Cărămidari şi îşi recuperau banii, cu dobânda aferentă, prin ameninţări şi acte de violenţă, din alocaţiile copiilor, din pensiile de handicap şi din ajutoarele sociale. Cei opt sunt în arest preventiv până la finalul acestei luni.

Alte articole

Leave a Comment