Atenționări ISU Sălaj pentru cetățeni: prevenind incendiile, vă protejaţi viaţa, mediul, bunurile și… portmoneul

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj a intervenit în această perioadă pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată de pe raza mai multor localități sălăjene. Majoritatea acestor incendii de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale au drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis.

Potrivit ISU Sălaj, nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

  • Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie
  • Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului
  • Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Sălaj va aplica amenzi în valoare de 3.000-6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000–50.000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1.000 – 2.500 lei.

Leave a Comment