Atenţie, şoferi! Poliţiştii vă avertizează

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj recomandă conducătorilor auto să-şi planifice din timp călătoriile, să se intereseze de condiţiile meteo – rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgă şi să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic. „Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare”, susţin oamenii legii. De asemenea, poliţiştii recomandă evitarea acţionării bruşte a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa. „Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!”, precizează sursa citată.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, reprezentanţii IPJ Sălaj mai recomandă conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. De asemenea, este indicată folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. „Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare”, mai spun oamenii legii.
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
De asemenea, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.

Alte articole

Leave a Comment