Atenţie la „ţepele” hackerilor!

Mai multe persoane au apelat în ultima perioadă serviciul unic de urgenţă, pentru a verifica dacă amenda primită la accesarea unei anume pagini de internet este, într-adevăr, aplicată de reprezentanţii legii. Astfel au aflat că mesajul primit este, de fapt, un virus lansat online de hackeri, prin care să încaseze, ilegal, sume de bani.
Acest virus apare, de regulă, pe calculatoarele celor care descarcă ilegal muzică de pe internet, care distrubuie fişiere cu conţinut pornografic interzis sau care accesează ilegal date informatice. Odată accesată pagina virusată, pe monitorul computerului este afişată imaginea cu plata amenzii, în numele Poliţiei Române, calculatorul se blochează şi nu mai răspunde la nicio comandă. Hackerii care au creat virusul cer utilizatorului să plătească amenzi de 300 de lei sau 100 de euro în unele conturi specificate în mesaj.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu dea curs acestor mesaje şi să nu achite nicio sumă de bani în conturile specificate. „La numărul unic de urgenţă au fost înregistrate, în ultima perioadă, unele apeluri din partea unor persoane care au solicitat informaţii despre amenzile primite la accesarea unor anumite pagini de internet, în care apărea antetul Poliţiei Române. Apelanţilor li s-a comunicat să nu dea curs unor astfel de mesaje, întrucât Poliţia Română nu are competenţe să dispună sancţiuni contravenţionale prin intermediul sistemului informatic”, a afirmat Tincuţa Dumuţa.
Potrivit specialiştilor în domeniu, cea mai sigură metodă de a scăpa de acest virus este devirusarea calculatorului şi reinstalarea unui sistem de operare. Aceştia informează că întotdeauna trebuie să existe o sesizare când este vorba despre încălcarea drepturilor de autor, fie o persoană particulară, o firmă, o editură, fie se autosesizează oamenii legii sau asociaţiile anti-piraterie. Poliţia este singura abilitată să cerceteze şi să dea sancţiuni, să strângă dovezi şi să intre în calculatorul omului.
Acest virus mai poate fi şters ci ajutorul antivirusului BitDifender LABS, care oferă un removal tools gratuit. Calculatorul trebuie folosit, însă, în varianta Safe Mode Command Prompt, fiind blocat de virus.

Alte articole

Leave a Comment