Atenție la artificii și petarde! Dosare penale și amenzi mari

Polițiștii sălăjeni din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj reamintesc că orice operaţiune cu articole pirotehnice, realizată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4 (articole care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse și în locuințe), a articolelor pirotehnice de scenă T1 şi T2 (pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse din cauza producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.

Comerțul ilegal cu articole pirotehnice

În preajma Sărbătorilor de iarnă, în cadrul acțiunii naționale „Foc de artificii”, care se desfășoară în perioada 21 noiembrie – 4 ianuarie 2023, poliţiştii sălăjeni acționează pentru combaterea comerţului ilegal cu articole pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestora. Acțiunea are rolul de a preveni apariţia unor accidente sau pagube materiale, dar și de a conștientiza cetățenii cu privire la riscurile utilizării necorespunzătoare, respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice. Pentru evitarea implicării în evenimente negative, reprezentanții IPJ Sălaj vin cu o serie de recomandări. „Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane autorizate! Să verificați eticheta în momentul în care achiziționați articole pirotehnice. Aceasta trebuie să fie inscripționată în limba română! Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute, ilegal, articole pirotehnice!”.

Prevederi legale și recomandări

Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile F1 (de exemplu: steluțe, lumânari scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc sau sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice F2, F3 și F4 precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă ( T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg. Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice: între orele 24 – 6, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste patru niveluri; la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane și la o distanță mai mică de 500 m de păduri. Potrivit reprezentanților IPJ Sălaj, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă: orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile T și P1 către persoanele care nu au împlinit varsta de 18 ani și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Amenzi de minumum 2.000 de lei

Contravențiile sunt prevăzute în Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar acestea sunt cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei. Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100 la sută. De preciat este faptul că de la debutul acțiunii „Foc de artificii” polițiștii au efectuat 25 de controale în urma cărora au fost întocmite cinci dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni la regimul materiilor explozive şi pirotehnice.

3 Thoughts to “Atenție la artificii și petarde! Dosare penale și amenzi mari”

  1. […] Polițiștii sălăjeni din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj reamintesc că orice operaţiune cu articole pirotehnice Citeste mai mult […]

  2. […] Polițiștii sălăjeni din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj reamintesc că orice operaţiune cu articole pirotehnice  » Mai multe detalii […]

  3. dedpre ce vorbim?

    In cartierul dumbr.2 si vara arunca cu petarde,copii de 5,6 ani,despre ce vorbim?Pana amendati voi .,petardele interzise bubuie ca n vestul salbatic

Leave a Comment