Aproape 14 ani de închisoare pentru autorul omorului din Cheud

Tânărul în vârstă de 19 ani care a ucis în bătaie un vârstnic din localitatea Cheud a fost găsit vinovat de omor calificar şi tâlhărie calificată şi condamnat la închisoare cu executare.
Magistraţii Tribunalului Sălaj i-au aplicat o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru omor calificat şi una de doi ani şi jumătate pentru tâlhărie calificată lui Beniamin Florin Covaci, un sălăjean în vârstă de 19 ani, autor al singurei crime înregistrate în judeţul Sălaj în 2016.
În 18 decembrie 2016, la scurt timp după ce s-a întors de la muncă din Italia, tânărul a pătruns în miezul nopţii în casa unui consătean în vârstă de 84 de ani, cu scopul de a-l jefui. A fost surprins, însă, de proprietarul octogenar, aşa că s-a năpustit asupra lui, împărţindu-i cu cruzime mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele, dar şi cu muchia unei securi, ne-a declarat Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Mai apoi, a plecat fără vreo remuşcare la o discotecă situată la 30 km distanţă de Cheud, pentru a-şi crea un alibi, în eventualitatea în care oamenii legii îl vor include în cercul de suspecţi.
Trupul neînsufleţit al bătrânului a fost găsit dimineaţă, pe podea, de un vecin care obişnuia să îl ajute la treburile casei.
Poliţiştii sosiţi la faţa locului au întocmit dosar penal pentru moarte violentă, abia după trei zile, când au venit concluziile provizorii ale autopsiei, stabilindu-se că este vorba despre un caz de omor. Anchetatorii au stabilit un cerc de suspecţi, pentru ca la cinci zile de la teribila crimă, autorul să fie identificat.
Judecătorii sălăjeni au contopit cele două pedepse, adăugând la pedeapsa principală un spor de o treime din cealaltă. Astfel, inculpatul va sta în spatele gratiilor 13 ani, 10 luni şi trei zile. De asemenea, instanţa i-a interzis o serie de drepturi, printre care cel de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.
Magistraţii au admis cererea formulată de către sora victimei şi l-au obligat pe tânăr să achite daune materiale – cheltuieli de înmormântare – în valoare de 2.600 de lei şi daune morale de 10.000 de lei, precum şi cheltuieli judiciare de 2.500 de lei.
Soluţia Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Leave a Comment