Amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi majorate substanțial. Recidiviștii vor fi pedepsiți și cu muncă în folosul comunității

Amenzile pentru organizarea de petreceri și tulburarea liniștii în apropierea locuințelor vor crește de câteva ori, în timp ce repetarea actelor de deranjare a liniștii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancționată inclusiv cu muncă în folosul comunității, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului. Proiectul aduce modificări și organizării și funcționării Poliției Române, refuzul unui cetățean de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției urmând să atragă o amendă mai mare.

Un proiect similar promovat de Guvern anul trecut a fost declarat, în martie, de către Curtea Constituțională a României, drept neconstituțional, la sesizarea președintelui Iohannis, care a reclamat că date fiind competențele în domeniul securității ale Poliției Române, Consiliul Suprem de Apărare a Țării ar fi trebuit să avizeze modificările propuse. Ulterior deciziei CCR, ministrul de Interne, Carmen Dan, și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, au inițiat ca parlamentari un nou proiect cu conținut identic, care acum, pentru a intra în vigoare, are nevoie de promulgarea șefului statului.  De altfel, opoziția a reclamat că și acest proiect are nevoie de avizarea CSAT, subliniind că proiectul introduce pentru poliție noi competențe privind combaterea terorismului, însă reprezentanții puterii au arătat că avizul CSAT este obligatoriu doar în cazul inițiativelor Guvernului.

În ce privește tulburarea ordinii publice, autorii arată că reacția primită de cele mai multe ori de polițiști, din partea populației martore a unor evenimente antisociale, este că activitatea polițistului este ineficientă, fără rezultat, raportat  la valoarea amenzii aplicate. Astfel de reacții se referă la – redarea de muzică la intesitate mare în imobile cu destinația de locuințe și organizarea de petreceri în apropierea acestora. De regulă, la apariția polițiștilor chemați prin apel la 112, astfel de aclivilăți încetează, dar sunt reluate ulterior, ori este refuzat accesul în spațiul locuit, pentru identificarea și sancționarea făptuitorilor. ”Uneori, astfel de evenimente sunt organizate cu bună știință, apreciindu-se că este preferabilă amenda în locul identificării unor locații adecvate pentru astfel de evenimente; în unele cazuri, cei vizați propun chiar aplicarea amenzilor până la epuizarea chitanțierului, pentru a putea continua evenimentul fără a mai fi ”deranjați“ de organele de aplicare a legii”, arată autorii proiectului.

În prezent, legislația prevede amendă de la 200 lei la 1.000 lei tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, precum și amendă de la 500 lei la 1.500 lei pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22 – 8 și 13 – 14, respectiv pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate mare în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe. Proiectul votat de Parlament stabilește, în primul rând, că organizarea de petreceri sau muzică difuzată la intensitate mare să fie amendată cu sume mai mari, respectiv de la 2.000 la 3.000 lei. În al doilea rând, deși amenda va fi în continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, autorii consideră că ”este necesar să existe un mecanism care să descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale”.

Pentru astfel de situații, sancțiunea contravențională va fi mai drastică, iar amenda va crește dacă se constată repetarea faptei într-un interval de 24 de ore. Totodată, când aplicarea amenzii nu este suficientă pentru a determina încetarea acțiunilor ilegale, polițistul va putea înainta instanței procesul verbal de constatare a contravenției, pentru care legea va prevedea sancțiunea, alternativă la amendă, de prestare de muncă în folosul comunității.

Leave a Comment