Amenzi de peste 100.000 de lei aplicate șoferilor care au efectuat depășiri neregulamentare

Depășirea neregulamentară a unui alt vehicul aflat în trafic a devenit un adevărat „sport” riscant pentru tot mai mulți șoferi. Angajarea în depășiri periculoase este, de altfel, una dintre cauzele generatoare de accidente rutiere grave.

Graba și oboseala îi determină deseori pe mulți șoferi să se abată de la normele rutiere și să se angajeze în manevre riscante. Deseori, depășiri periculoase, făcute și cu pedala de accelerație apăsată la maximum, transformate în adevărate aventuri pe contrasens, se finalizează cu accidente de circulație grave.

În județul nostru, în primele patru luni ale acestui an, poliţiştii rutieri au aplicat, pe acest segment, 178 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 103.240 de lei.

Pe fondul depășirilor neregulamentare, în perioada de referință, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a înregistrat patru accidente uşoare de circulație, soldate cu şapte răniți.

Nerespectarea prevederilor care reglementează efectuarea în siguranță a manevrelor de depășire atrage după sine sancționarea șoferilor cu 6-8 puncte amendă și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile.

Dacă o depășire periculoasă este urmată de un eveniment soldat cu pagube materiale, șoferul este sancționat cu amendă și rămâne fără permis timp de 60 de zile. Iar dacă vorbim de fapte penale, permisul este reținut până la soluționarea cauzei.

Pentru a putea efectua o depășire corectă, cel aflat la volan trebuie să semnalizeze intenția de a se angaja în depășire și să treacă la acțiune numai după ce s-a convins că aceasta se poate face fără pericol.

Totodată, conducătorul auto trebuie să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de mașina pe care o depășește și să reintre pe partea dreaptă a drumului, după ce se va asigura că aceasta se poate face fără pericol pentru vehiculul depășit. Șoferul care urmează a fi depășit trebuie să creeze condiții pentru depășire, fiind obligat să ia unele măsuri, precum păstrarea limitei de viteză cu care circulă, atunci când i se semnalizează că urmează a fi depășit, și să se angajeze cât mai aproape de marginea din dreapta drumului.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment