A încetat din viață istoricul Nicolae Gudea

A încetat din viaţă astăzi profesorul şi istoricul Nicolae Gudea, la vârsta de 78 de ani. A lăsat în urmă numeroase lucrări dedicate istoriei şi civilizaţiei.

Nicolae Gudea a urmat cursurile școlilor primare din Crasna și Zalău, studiile liceale absolvindu-le la Liceul Simion Bărnuțiu din Zalău. A absolvit în anul 1968 Facultatea de Istorie din Cluj, în anul 1978 obținând doctoratul. În scurt timp a devenit profesor de arheologie și istorie creștină la Universității Babeș-Bolyai. Din anii ’70, Gudea a efectuat diverse cercetări asupra fortificațiilor romane individuale din România, în special în Banat. A prezentat mai multe lucrări despre lagărelor militare ale provinciilor romane Dakiens și Moesiens. A fost membru al Institutului Arheologic German și al Institutului Regal de Arheologie din Londra.

A participat la întemeierea revistei de profil arheologic-istoric Acta Musei Porolissensis, editată de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău. Profesorul Nicolae Gudea şi preotul greco-catolic Valer Părău, sunt autorii monografiei “Zalău, un oraş la frontiera de Nord-Vest a Transilvaniei”. De-a lungul vieții sale a publicat aproximativ 500 de lucrări științifice , articole, studii, monografii.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Daniel Mureșan

Alte articole

One Thought to “A încetat din viață istoricul Nicolae Gudea”

  1. Anonim

    Odihnă veşnică! A iubit Zalăul, Sălajul şi a făcut mult pentru Porolissum…

Leave a Comment