Zgârcenie de guvernant

Senatorii au spus un „NU” categoric unei propuneri legislative care prevedea majorarea alocaţiei copiilor cu opt lei, adică de la 42 de lei, la 50 de lei. Motivul? Evident, cel etern: nu sunt bani la buget.
În timpul dezbaterilor din plen, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat că deşi proiectul este benefic pentru un anumit segment social, nu poate fi susţinut de Guvern din pricina impactului financiar pe care l-ar avea. În schimb, s-au găsit resursele necesare pentru a suporta creşterea indemnizaţiilor pe care le primesc edilii, ca să primească şi ei, bieţii, „aceleaşi drepturi pe care le au funcţionarii din primării”.
Aşa se face că alocaţii pentru copii rămâne la nivelul din 2008, deşi de atunci preţurile alimentelor, al îmbrăcămintei şi încălţămintei, al tuturor celor necesare pentru creşterea unui copil, au crescut considerabil, în paralel cu o diminuare a veniturilor părinţilor.
Cu alocaţia ridicolă pe care statul, în „generozitatea” lui, o asigură fiecărui copil cu vârsta între doi ani şi 18 ani, România este ruşinea Europei. Aproape un sfert dintre micuţi duc lipsă de fructe şi legule, iar pentru circa o treime dintre ei, alimentaţia are deficit de proteine, potrivit celei mari recente statistici Eurostat. Asta în timp ce în celelalte state europene, procentajele variază între 0,5 şi 2 la sută.
Cu toate acestea, în urmă cu puţin timp, preşedintele statului s-a arătat, extrem de preocupat de scăderea demografică din România, arătând că în ritmul actual, ţara noastră va ajunge să aibă doar 15 milioane de locuitori în 2030. „Maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii”, a ţinut să precizeze Traian Băsescu, trecând cu vederea faptul că o mămică din România nu are garanţia locului de muncă la întoarcerea din concediul de îngrijire a copilului, că un copil beneficiază de o alocaţie decentă, de 200 de lei, doar până ce împlineşte doi ani, după care are dreptul la doar 42 de lei. Ca şi cum, după doi ani un copil nu mai are nevoi, iar cheltuielile cu creşterea lui s-au redus considerabil.
Dacă statul român plăteşte o sumă absolut ridicolă pentru vlăstarele sale, nu acelaşi lucru se poate spune despre vecinii din Uniunea Europeană, care au puse la punct strategiile de încurajare a natalităţii. În Germania, spre exemplu, statul achită câte 164 de euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 de euro pentru al treilea. În Olanda, alocaţia standard creşte o dată cu vârsta copilului şi se acordă trimestrial. Până la cinci ani, fiecare copil primeşte 191 de euro la trei luni, între 6 şi 11 ani, 232 de euro, iar între 11 şi 17 ani, 273 de euro. În Suedia, alocaţia de stat porneşte de la 116 euro pe lună pentru primul copil şi ajunge la 261 de euro, pentru al patrulea.

Alte articole

6 Thoughts to “Zgârcenie de guvernant”

 1. Anonim

  Daca ai fi mai istet d-le ANTONESCU ai afla ca si vecinii nostrii acorda sume frumoase de bani elevilor de nationalitate maghiara cu conditia sa invete in limba materna noi de ce nu marim sbventiile pentru elevi? vai de capul vostru conducatori prosti ce sunteti si mai vreti natalitate?

 2. Anonim

  daca ati ingelege situatia oamenilor leati majora alocatia dar cred ca nu vreti sa intelegeti cum traieste un copil si daca este sarac daca acel copil este asa cum este cum vreti sa fie el cind va fi mare no sa aiba incredere in statu romin si atunci o sa plece in strainatate acolo unde viata este mai deenta decit aici vati pus intrebarea domnule antonescu de ce multi parinti pleaca peste ocean si nu sunt linga copii lor punetiva numai 1 saptamina in lumea saraciei dupa care sa decideti viata lor adica a copiilor multumesc

 3. Simona

  Ai perfecta dreptate, e o suma ridicola si absolut insuficienta.

 4. Anonim

  SA-I FIE RUSINE LA ANTONESCU,ASTA MERITA SA FIE PRESEDINTE?????????????

 5. Anonim

  toti sunt la fel nimeni nu face nimic doar fura rusine

 6. Zălăuan

  Iată unde a ajuns acest regim USL, în câteva luni de guvernare.
  Adică n-are bani pentr creşterea copiilor dar, din octombrie va mări pensiile şi aşa neruşinat de mari ale militarilor beşe-n cisme. O fleandură de maistru militar ia 9.600 lei pensie. Pentru a susţine această pensie cotizează la sistemul de pensii 40 de medici, ingineri, profesori.
  Ne-am săturat să lucrăm pentru a plăti pensiile neruşinate ale organelor de represiune ale statului.
  Români, treziţi-vă.
  Ieşiţi în stradă şi alungaţi acest regim capitalist, putred şi corupt !

Leave a Comment