Surprinși de normalitate

Mirel Matyas

Așa cum se întâmplă mai mereu în ultimii ani, suntem surprinși, luați pe nepregătite. De data acesta s-a întâmplat (pentru a câta oară?) să ne ia iarna prin surprindere. E adevărat, și ea s-a grăbit să vină la mijloc de noiembrie. Mai putea să aștepte…Dar au existat prognoze meteo care, să recunoaștem, au o destul de bună precizie. De exemplu, aplicația de pe telefonul meu îmi spunea încă de săptămâna trecută că în acest week-end vine zăpada. Am fost avertizat din timp să-mi schimb cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Și am făcut-o!
Aceeași prognoză meteo, presupun că s-a aflat și pe masa autorităților. Deci, se știa din timp că va veni un val de zăpadă. Nu știu dacă cei îndreptățiți au fost luați sau nu prin surprindere. Cert este că atunci când ninge viscolit, până și cele mai performante utilaje fac cu greu față.
Generația facebook, în papuci de casă și pijamale, s-a uitat dimineață pe geam și văzând că ninge s-a apucat să dea lecții. Adică să-și dea cu părerea. Au fost luați și ei prin surprindere, căci altfel ar fi reacționat încă de aseară. Ba că drumarii nu-și fac treaba, ba că pe nuștiuce uliță zăpada e de 20 de centimetri și se văd doar urme de mâță. Au început să se lamenteze că afară ninge și că zăpada crește…Asta în loc să pună o haină pe ei și să iasă cu lopata să-și curețe trotuarul.
Atâta le-a trebuit celor care n-au altă treabă duminica decât să arate cu degetul. Postacilor de serviciu. Și cum și-au amintit că am intrat în campania electorală, au început pe câteva grupuri de socializare, create special pentru a susține un partid sau altul, un adevărat război. O situație de altfel normală, aceea în care pompierii au intervenit să taie crengile copacilor culcate la pământ de atâta zăpadă, a ajuns să fie un argument al unei reacții prompte a autorităților. Sau acțiunea de dezăpezire a drumarilor, normală și ea, a devenit breaking news. Totul argumentat cu poze făcute la repezeală cu telefonul mobil. Iar alții de pe margine s-au apucat să aplaude. Da, ați ghicit, sunt aplaudacii de serviciu.
Nu înțeleg de ce trebuie să ne entuziasmăm, să aplaudăm în cor, lucruri normale. Poate doar pentru că trăim într-o lume anormală, normalul ni se pare a fi ceva spectaculos. Aici o bună parte din vină o are tabloidizarea presei, goana după rating și senzațional. Am ajuns cu toții să umblăm ca bezmeticii cu telefoanele în mână în încercarea de a surprinde realitatea…
Haideți să fim serioși. Să ne vedem fiecare de treaba noastră. Să înțelegem că e normal ca iarna, chiar dacă a venit mai repede, să ningă. Uneori viscolit. Că e normal ca pompierii să intervină iar drumarii să fie cu utilajele pe străzi. Să înțelegem că asta este normalitatea. Iar normalitatea nu ar trebui să devină armă în campania electorală.

Alte articole

3 Thoughts to “Surprinși de normalitate”

  1. Corect !!! Foarte corect !!!

  2. Anonim

    Sa fim serios, Matyas e membru PSD!

  3. Anonim

    IPINGESCU: Bravos ziar, domnule! Ăsta știu că combate bine.

    JUPÂN DUMITRACHE: Apoi nu-i zice lui degeaba „Vocea Patriotului Naționale”!…

Leave a Comment