Şcolar în frig şi mizerie

Şcoala începe, şi în acest an, pătată de gravele probleme ale sistemului românesc de învăţământ, de incompetenţa celor care îl conduc, de dezinteresul factorilor implicaţi. Tabloul care se conturează nu doar în Sălaj, ci şi în celelalte judeţe ale ţării, este unul sumbru, cu şcoli şi grădiniţe în care copiii merg la WC în fundul curţii sau la căminul cultural din vecinătate, care nu sunt racordate la reţeaua de apă, nu sunt împrejmuite, încălzite ori păzite, dar au, în schimb, profesori plictisiţi şi care nu stăpânesc materia pe care o predau.

Pentru cei de la oraş, situaţia este ceva mai roz, câtă vreme autorităţile locale găsesc pe fundul sacului ceva bănuţi pentru modernizări, renovări şi unele dotări. Unde mai pui la socoteală şi mâna de ajutor întinsă de părinţi, pentru ca ai lor prunci să aibă toate cele necesare, de la rechizite, la manuale, uniforme, covoare în sălile din grădiniţe, la nevoie, uşi termopan şi ce-o mai fi trebuind într-o unitate în care, potrivit Constituţiei României, învăţământul este, cică, gratuit.

La ţară, însă, „graţie” miserupismului edililor şi a neimplicării conducătorilor din sistem, mersul la şcoală s-a transformat într-un real pericol şi nimănui nu pare să-i pese. Ce sistem de supraveghere video ori pază umană, când atâtea şcoli şi grădiniţe nu au nici măcar un amărât de gard care să ofere părinţilor garanţie că odrasla lor nu riscă să iasă în drum în timpul pauzei?! Ce autorizaţii sanitare, câtă vreme pruncii nu au apă pentru a se spăla pe mâini după ce folosesc toaleta, iar tavanul stă să le cadă în cap?!

Deşi tragedia de la „Colectiv” a adus în atenţie problemele privind autorizaţiile de securitate la incendiu, unii par să nu fi învăţat nimic. Altfel cum se explică faptul că în continuare zeci de unităţi şcolare nu deţin astfel de documente?
Nimeni nu mişcă, însă, vreun deget pentru a rezolva toate aceste probleme. Primarii se laudă cu „n” proiecte de reablitări ale şcolilor şi grădiniţelor, pe care uită, mai apoi, să le implementeze. Inspectotii de Sănătate Publică fac controală, trag concluzii alarmante şi totuşi, vinovaţii pentru mizeria în care studiază copiii noştri nu sunt puşi să suporte consecinţele indolenţei lor. Şcolile care nu îndeplinesc normele elementare de igienă şi în care nu pot gira pentru siguranţa elevilor îşi vor deschide şi în acest an porţile, aşa cum au făcut-o şi în anii anteriori.

One Thought to “Şcolar în frig şi mizerie”

  1. Anonim

    dar, dar, si iarsi dar, AVEM BISERICI POLEITE CU AUR !
    primarii nostril dau bani publici cu nemiluita la biserici sa-si puna geamuri noi de termopan, sa-si puna siteme de climatizare, siteme de sonorizare, sa aiba popa bani de reparatii pentru gardul bisericii, gard care costa cat o casa la un om normal.
    sa multumim alesilor nostril care si-au vandut sufletul diavvolului, sau bisericii, cumvrei sa-i zici.

Leave a Comment