Sănătate și, mai ales, noroc!

Daniel Mureşan
Săptămâna trecută am fost să îmi fac analizele anuale, bineînțeles după o goană nebună la programări și după o așteptare pe care doar la noi cred că o întâlnești. La laborator, puhoi de lume ce aștepta. Nu funcționa sistemul de citire a cardului de sănătate. Mi se ia sânge, după care aștept. Aștept și iar aștept. Într-un final convin cu domnul de la calculator (care nu avea nicio vină) să mă întorc în ziua următoare după card. După două zile merg la medicul de familie pentru o trimitere la un medic specialist, însă aceeași poveste. Nu merge sistemul, lasă cardul aici și te anunț eu când reușesc! Între timp medicul sună la Casa de Asigurări să vadă ce se întâmplă. Răspuns invariabil: asta e, nu avem ce face, se așteaptă remedierea. O bătaie de joc a unor incompetenți, pe banii noștri. Sun și eu la Casa de Asigurări să întreb ce se întâmplă. Mi se răspunde nonșalant că nu sunt probleme cu sistemul. Adică își bat joc de noi, pe banii noștri! Din scaunul călduț al doamnei, cu un salariu la care majoritatea oamenilor din țara asta doar visează, ne minte cu zâmbetul pe buze. Sau ne ia de proști, cum vreți să spuneți.
Nu de puține ori auzim români urându-și “Sănătate, că-i mai bună decât toate!”. O vorbă care se vrea înţeleaptă, dar care pentru unii e doar un eufemism feroce. Pentru alţii, pe lângă sănătate omul ar mai avea nevoie şi de puţin noroc, cum ar fi norocul să funcționeze sistemul cardului de sănătate. Casa de Asigurări de Sănătate este o instituţie-mamut care se îngrijeşte de sănătatea noastră nu oferindu-ne servicii medicale de calitate, ci rugându-se la toţi sfinţii să nu se îmbolnăvească poporul în perioada imediat următoare sau să funcționeze din când în când sistemul de carduri. Un sistem informatic ce a costat zeci de milioane de euro, cârpit și răscârpit. Vi se pare mult?! Aiurea, nu-i mult, ce mai contează banii statului când e vorba de sănătatea naţiunii? Noii guvernanți ne propun, prin ordonanțe de urgență, tot felul de struțo-cămile stat-privat. Oare nu era mai bună o ordonanță de urgență care făcea fruncțional sistemul?
Cardul de sănătate nu are nicio contribuţie la creşterea performanţei în sistemul medical românesc. Singura realizare a acestui card, dacă ar funcționa, ar fi una de perspectivă: odată şi-odată se va stopa furtul din bani publici la nivelul sistemului medical, moment în care banii se vor întoarce înzecit în beneficiul sănătăţii neamului. Se vor întoarce unde?! Poate în pomeni electorale pentru oropsiţii soartei, poate în alte cheltuieli fără nicio legătură cu sistemul medical.
Totul se va rezolva când România nu va mai avea medici, pentru că aceştia vor pleca în continuare să muncească în alte ţări, nu pentru salarii ci pentru fuga dintr-un sistem putred, plin de șpăgari nenorociți și pseudo-medici ce te omoară cu zile. Atunci ne vom lecui exclusiv cu ceaiuri şi plante medicinale, cu show-uri pentru alienați şi texte lacrimogene de la politicieni supăraţi că n-au pensii speciale.

Alte articole

4 Thoughts to “Sănătate și, mai ales, noroc!”

 1. Alfaman

  Si nimeni nu e tras la raspundere, ca asa-i la institutiile publice.

 2. Anonim

  Daniel Muresan esti una si aceeasi persoana cu Daniel Sauca ??!

 3. Anonim

  Daniel Muresan , de ce nu raspunzi la intrebarea ,daca nu te cheama si Sauca ??! Poti sa raspunzi si ca te-ai insurat si ai fost obliga (?!) sa-ti schimbi numele !! Ce era nepotrivit ,jignitor etc in aceasta intrebare de bun simt ?? Indiferent cum te cheama ai cazut testul sinceritatii ??

 4. Anonim

  Bai , d-le de mai sus, ce-ai mancat_ Ce-ai baut- Ce legatura are asta cu… prefectura? mergi la medic sa te tratezi si sa vezi pe propeia-ti piele ce inseamna cele descrise mai sus şi care intradevar te pot duce la exasperare. Ce distractie cand, renuntand la ,,beneficiile,, cardului de sanatate, vrei sa scapi de toata balmajeala asta si te hotarasti sa scoti din buzunar banutii, ca a-ti reyolvi mai iute problema. la farmacie ti se spune, nu de putine ori, ne pare rau, medicamentul asta de da doar cu reteta! Ce sa mai… E o tragedie tot sistemul informatic. Ghita parca l-a executat, nu???

Leave a Comment