Să mori sub ochii celor plătiți să îți apere viața

Cotidianul Magazin Sălăjean publică, cel puțin de două ori pe săptămână, articole si cifre halucinante despre faptele grave petrecute în trafic, în special despre cele mai nenorocite și aducătoare de tragedii infracțiuni – urcarea la volan după ce ai tras pe nas ori pe gâtlej sau fără să ai permis de conducere. Nu cred că există un gest mai inconștient, mai riscant și aducător de moarte decât aceste fapte, ambele de o gravitate uriașă. Scriem și ne minunăm, și noi și voi, despre cum săptămânal polițiștii împart amenzi și le dau na-na cu nuielușa la fund acestor indivizi, exemple de neoameni care întăresc convingerea că moartea vine de foarte multe ori atunci când vor ei.

Atunci când decid ei, atunci când, într-o noapte a minții cu întuneric de nepătruns, acești așa-zis șoferi se transformă în sinucigași ori, mai rău, în ucigași la drumul mare.

Este ne neînțeles cum de legislația aceasta infirmă continuă să nu ne protejeze și să nu ne ofere o siguranță menită să ne facă să conducem liniștiți pe șosele; este de neacceptat cum de toții capii poliției, parlamentarii, secretarii de stat, juriștii din instituțiile-cheie ale statului și cei din ministerele de resort nu vor să se adune la o masă și să discute despre această problemă care cheamă moartea în casele oamenilor în fiecare zi.

Chiar în asemenea grad de dezinteres, de neputințăși iresponsabilitate sunt acești oameni care ne conduc nu doar destinele, dar iată, prin omisiunea lor de a pune o dată punctul pe i, ne conduc, alături de acești neisprăviți, inclusiv la groapă? Până și Republica Moldova, o țară considerată de multe ori pe nedrept a fi mai puțin dezvoltată și rămasă în urmă față de noi din multe puncte de vedere a reușit, pe lângă înăsprirea drastică a pedepselor pe acest segment, să introducă niște metode de reeducare a celor care se urcă troscăniți sau prăjiți la volan și să-i determine să nu mai repete niciodată în viața lor acest gest aducătoare de nenorocire. I-a trimis fix în sala de autopsii de la Morga din Chișinău pe toți. Pe rând, cei mai inconștienți șoferi din Moldova au fost obligați să asiste la necropsii, să toaleteze cadavre, să facă curățenie în spațiile frigorifice mortuare, să care bucăți din trupurile celor ajunși acolo de multe ori într-un accident rutier produs de un șofer băut, drogat sau care nu are permis.

Este inutil să vă spun celor care ați ratat reportajul, cum au reacționat cei care au reușit să rămână în săli și să desfășoare aceste activități, după ce zilnic, doi-trei din întregul grup leșinau ca prințesele  la vederea trupurilor fără suflare întinse pe mese. Am asistat de multe ori la aceste proceduri, în anii de facultate și, celor care nu știți, vă pot confirma că nu este nici pe departe o activitate care să te facă să revii cu drag la fața locului. Există un prag psihologic ce trebuie depășit cu tărie după care lucrurile intră în normal, te detașezi și încerci să înveți ceva din acest univers al medicinei legale, misterios și deosebit de interesant. Până acolo însă, te ia cu greață, cu lipotimie, cu tensiune, cu palpitații și este, mai ales la primul impact, deosebit de greu. Ei bine, așa îi pedepsesc moldovenii pe cei care se urcă la volan după ce au băut sau au consumat stupefiante. Aceasta pe lângă o pedeapsă aspră, ce poate merge până la suspendarea definitivă a permisului și anularea dreptului de a-l mai obține vreodată.

La noi, ca la nimeni. Ia amenda, să fii cuminte data viitoare, drum bun și călătorie sprâncenată! De cei care se urcă la volan fără permis nici nu mai are sens să discutăm, această infracțiune eu o asociez cu cea de omor, fără drept de apel. Cu toate acestea, aleșii noștri nu fac nimic. Pedepsele rămân la fel de impotente, de slabe în fața acestor nenorociri. Am întrebat, la ultimul bilanț al Poliției sălăjene, de ce nimeni nu face nimic iar oamenii mor, în continuare, sub talpa acestor inconștienți. De ce din structurile polițienești județene nu pleacă către București și către onor-doamna ministru, propuneri trimise la foc automat, până se satură, până cand toti înțeleg că bețivul sau drogatul la volan e aducău de invaliditate si moarte! Aceste autorități trebuie literalmente bombardate cu rapoarte, statistici, presiuni, albume cu poze de la locurile accidentelor, cu capete strivite, mâini și picioare agățate prin copaci, astfel încât și doamna ministru, și parlamentarii care probabil nu au văzut încă un accident la viața lor comis de un șofer băut, un drogat sau unul fără permis, să se miște și să admită că legea trebuie urgent să fie modificată și la noi pe acest segment, o dată pentru totdeauna. Ești prins prăjit la volan? Adică te droghezi până vezi inorogi zburând în jurul tău și vrei sa faci pe pilotul de raliu? La revedere, permis! Pe veci. Altfel, bocim ipocrit cum am bocit după bietul designer care, ajuns un soi de piftie mergătoare, a fost la doar un pas să nenorocească și alte familii în afară de a lui.

Ai fost prins duhnind a rachiu la volan? Spunem ca la fotbal, unde regulile sunt clare: Ieși afară, javră ordinară! Afară din circuit, afară de pe drumul public. La revedere, permis, pe viață! Ai fost prins fără permis la volan, pe drumurile pe care circulă autoturisme în care se găsesc familii, copii, oameni nevinovați? Adio permis, în această viață!

Cu ce mă încălzește pe mine, om care încearcă să respecte nu doar legea, nu doar pe el însuși, nu doar pe ceilalți participanți la trafic, ci VIAȚA însăși, că un astfel de inconștient, potențial ucigaș în serie, va primi după ce a făcut o nenorocire doi ani cu suspendare și va putea ieși din nou pe șosele, cu coasa în spate? În doar câteva săptămâni, 81 de sălăjeni au fost prinși la volan, pe drumurile județului, fără permis de conducere. 81! Aceștia sunt doar cei depistați…

De cei băuți nici nu mai amintim, sunt cu sutele. Gândiți-vă o clipă ce înseamnă sau ce ar fi putut însemna aceste cifre. Mai marii Poliției noastre, de la județ și până la București, își arcuiesc umerii mereu și nu dau niciodată răspunsuri clare, o scaldă mereu în ape tulburi spunând că ei n-au ce să facă. “Asta-i legea, ce să facem?”. Așa e, asta-i legea, însă așa cum nimic nu e inflexibil și bătut în cuie pe lumea asta, legea asta nenorocită poate fi schimbată tot de noi, mai precis de cei care sunt plătiți să ne asigure măcar un cadru legislativ corect, menit să ne apere de moarte sau schilodire. Ei, în loc să bată această lege nouă în cuie, să dovedească faptul că românii se pot baza pe un Cod Rutier și un Cod Penal care să le apere viața și integritatea corporală, merg pe burtă în continuare pe modelul românesc “lasă, mă, că merge și așa” împreună cu nenorociții băuți, prăjiți de stupefiante ori fără permis și bat cuie pe mai departe în sicriele celor care pier nevinovați. Pentru că, nu-i așa, asta-i legea, ce să facem…

 

Alte articole

3 Thoughts to “Să mori sub ochii celor plătiți să îți apere viața”

 1. Anonim

  Oare care o fi cifra reală, că doar 81 au fost prinși? Pe mine în 10 ani doar de două ori m-a oprit poliția, ca să mă amendeze pentru viteză de 63 și 67 km/h în localitate. Puteam umbla beat mult și bine, dacă nu depășeam viteza nu eram oprit nici atunci.
  Consider că o amendă triplă decît acum și un trei ani fără permis (așa, ca să-și vîndă mașina), i-ar lecui.

 2. pt redactie

  un subiect interesant ar fi despre radarele fixe din oras !!
  cum se face ca o o9nvestitie cu avizul politiei la data respective, o invetitie de 4,2 milioane de euro, nu este pusa in folosinta ?
  cine se opune ca tot acest system de camera video si rdare fixe, sa nu fie folosit in interesul oamenilor? pe cine protejeaza politia ? pe cei care incalca legea? au cerut legatura prin STS, au primit-o !!
  ce mai asteapta politia romana?
  nu stiu cum sa fenteze sitemul sa nu sanctioneze decat pe cine VREA politia? cei smecheri sa scape incontinuoare? cum incearca acum,a politia sa-l faca scapat si pe cel care a omarat 2 batrani in aceea dacei rosie? omul a avut viteza cu mult peste ceea legala ! omul a trecut pe rosu prin intersectia de la ceas !!!! nu a franat deloc !! el accelera incontinuopare !!!
  cati mai trebuie sa moara inoras? sau mai exact: CINE trebuie sa moara, pentru ca politia sa-si faca treba pentru care sunt platiti !!
  ioeri a mutit inca o femeie lovita de un betiv !! si politiace face? politia CONSTAT !!!!!
  p.s. cumse explica ca toata conducerea politiei este NUMITA pe functie si toti sunt din SURSE EXTERNE !!! unde sunt politisti adevarati ? de ce le este permis sa se pensioneze la 50 de ani, cand in sfarsit devin profesionisti ! !???!

 3. Anonim

  Nu mi se pare cel mai ok, deoarece sa traiesti o trauma, sa vezi si sa manipulezi oameni morti le care nu ii cunosti poate sa fie pentu unii ceva ce ii pot bloca psihologic, care sa le dea cosmaruri noaptea, sa fi dependent de pastile ca sa poata uita anumite lucru pe care le-au vazut acolo nu cred ca e chair cel mai bun lucru. Mi s-ar parea mai ok ca sa vezi oameni,victime ale accidentelor rutiere,sa spuna ce au trait,cum il s-a schimbat viata dupa accidenté. A sensibiliza e un lucru si sa supui creierul la traume pe care poate nu vor trece niciodata e alta. Oricine greseste, si cred ca una e sa il sensibilizezi sa vada ce se poate intampla in urma actului inconstient, si alta e sa provoci o trauma care poate duce la grave probleme psihologic sau de comportament ,care pot persista poata viata, provocand mai mult rau decat bine,deoarece nu origine e pregatita sa vada asa ceva.

Leave a Comment