România? Luați (și) de aici

Daniel Săuca
La fotbal, „naționala” României e (sau era) pe locul 36 în clasamentul FIFA. „Naționala” cu pricina a ratat calificarea la „mondialul” din Rusia (unde nu avem niciun arbitru) și din cauza „experimentului” Daum. În „primăvara europeană” a ajuns doar FCSB, „decimată” însă de Lazio pe „Olimpico”. „Tricolorii mici” ( under 19) au ratat și ei, „dramatic”, calificarea la campionatul european. Ei bine, în lipsa oricărui succes evident, Răzvan Burleanu a fost reales fără probleme președinte al FRF.
La fotbalul politic, Ludovic Orban a trecut dincolo de „linia roșie” a conviețuirii cât de cât onorabile (dacă așa ceva mai există pe la noi) între partide și politicieni. Vom trăi și probabil vom vedea dacă dna Dăncilă va fi acuzată de „înaltă trădare”. Nu mai trebuie să așteptăm pentru constatarea (expusă deja de prea mulți) că doamna prim-ministru are dificultăți reale de exprimare în limba maternă (cea mai recentă gafă a comis-o la Bacău, „Cum suportați să fiți ciuca bătăilor în țara asta?” – „Faceți un exercițiu de imagine și vă puneți un pic în locul meu”). Oare câți politicieni ar trece un test de dictare? Cel de vorbire l-au trecut cu brio, mai ales prin discursuri.
Neavând nicio avere materială, Seniorul Corneliu Coposu a/ ne-a lăsat un testament politic, moral, ideal. Un testament care e puțin probabil să se împlinească. În România, țara unde nu numai politicienii lucrează doar în interes propriu.
În timp ce alții se gândesc la „orașe inteligente”, noi încă stăm în botă și cugetăm cum să facem șosele de centură, autostrăzi. Vom rămâne probabil tot cugetând în botă precum în bancul cu ardeleanul și extratereștrii. Și în același municipiu reședință de județ, foarte inteligent…
În esență, PSD-iștii au dreptate: poporul merită să aleagă la ce pilon de pensii vrea să contribuie. Baiul e că pilonul I e obligatoriu, la fel și pilonul II. Pilonul III, într-adevăr, nu e obligatoriu.
Autorităților publice li se reproșează că nu fac mai nimic, prin țară, pentru sărbătorirea Centenarului Marii Unirii. Sau, dacă fac ceva, seamănă a manifestări ceaușiste, gen „Cântarea României”. Ce e de făcut? Poate lucruri simple, „smart”: drumuri, poduri, autostrăzi de mânuță cu condiții decente de viață, muncă și, evident, distracție (maximă). Chiar așa, e musai să cântăm „Noi suntem români, noi suntem aici în veci stăpâni” în tină? În mall nu e bine?…

Leave a Comment