Rasism sau speculaţii jurnalistice?

Marius Morar

Meciul dintre Irina Begu şi franţuzoaica Caroline Garcia, din cadrul turneului de la Charleston, din categoria Premier, s-a lăsat cu un incident care nu face deloc cinste „sportului alb”, dar nici ţărilor din care provin cele două jucătoare. Românca a învins-o cu 6 – 4, 2 – 6, 7 – 6(3) pe Garcia, iar franţuzoaica a arătat, în opinia unora, că nu ştie să piardă. La scurt timp după încheierea partidei, publicaţia Bola Amarela din Portugalia a relatat faptul că adversara româncei a avut o reacţie cât se poate de scandaloasă la adresa Irinei Begu, despre care a spus că este o „ţigancă împuţită”. „Nu pot să cred că mă bate o ţigancă împuţină”, ar fi fost reacţia rasistă a franţuzoaicei.
Mass-media din România a preluat imediat cazul, însă, atât Irina Begu, cât şi antrenorul său, Adrian Cruciat, au precizat că nu au auzit în timpul meciului şi nici în înregistrările urmărite ulterior o astfel de afirmaţie din partea franţuzoaicei.
Anumite publicaţii susţin că gestul jucătoarei din Hexagon ar fi fost surprins de microfoanele amplasate pe centralul terenului din SUA, după un punct câştigat de Begu în finalul setului decisiv, dar nimeni nu prezintă nicio dovadă. Forul mondial a demarat o anchetă după ce subiectul a fost dezbătut în mai multe publicaţii, iar la o zi de la desfăşurarea partidei, a venit cu răspunsul final: „Nu am găsit nicio dovadă în suportul acestor acuze. Cazul este închis”.
Răspunsul WTA, dar mai ales reacţia româncei şi a antrenorului său demonstrează că o simplă postare a unui anonim pe TennisForum (un forum, nu un site) s-a transformat peste noapte într-un adevărat scandal mediatic. Fără nicio dovadă clară, presa naţională şi internaţională a prezentat cazul ca o certitudine, iar o dată cu Caroline Garcia, a fost băgată şi Irina Begu în acest scandal mediatic.
O postare total deplasată a unui anonim, care, ulterior s-a dovedit a nu fi reală, a arătat încă o dată că o mare parte a presei nu înţelege noţiunea de jurnalist. Imaginea României, dar mai ales a tenisului românesc, are de suferit tocmai înainte de turneul de Mare Şlem de la Roland Garros.

Leave a Comment