Poveste din Zalău: Tristețea unor Sărbători Fericite

Priveam cu jind, dar și cu o nestăpânită amărăciune, săptămâna trecută, cum în Cluj se instalau primele căsuțe și elemente de mobilier pe platoul generos din Piața Unirii, în vederea organizării evenimentelor specifice Sărbătorilor de Iarnă și a mult-așteptatului Târg de Crăciun. Trecătorii zâmbeau, se opreau și priveau, preț de câteva clipe, toată desfășurarea de forțe a firmelor angajate de municipalitate. Copiii își frecau mânuțele, presimțind că li se pregătesc surprize nemaivăzute. Da, se apropie Sărbătorile, iar în marile orașe, cu precădere în reședințele de județ, asta se simte din plin.

Citeam, de asemenea, prin presa din Sibiu, Arad, Alba, Brăila, Iași, Craiova sau Brașov despre felul în care autoritățile, evident cu sprijinul consistent și susținut al unor sponsori serioși și cu drag de cetățeni, o sumedenie de evenimente care debutează peste doar două săptămâni.

Este vorba, firește, despre evenimentele legate de Centenar dar și cele care vin după ziua de 1 Decembrie, respectiv toate cele legate de Sărbătorile de Iarnă. Am citit cu stupefacție că inclusiv în comune, unele păstorite de primari care știu ce înseamnă respectul pentru cei care i-au ales și pentru localitatea în care muncesc și trăiesc, organizează mici târguri de Crăciun și alte evenimente în zilele atât de așteptate din luna decembrie.
Revin pe plaiuri zălăuane și aflu că la noi va avea loc Festivalul Cântecului Patriotic. Nimeni nu a anunțat, cel puțin până acum, în pragul Sărbătorilor, evenimente de genul celor enumerate mai sus, altele decât cele socialist-comuniste (cu mici, foarte mici excepții) cu care instituțiile responsabile ne sufocă literalmente, de parcă ar manageria instituții primite moștenire de la cineva. Nu avem, nici în acest an, un târg adevărat de Crăciun. Nu avem evenimente de divertisment, spectacole în aer liber, spații în care să se producă orice ți-ar putea aminti de o sărbătoare de Crăciun.

Nu avem spații sau evenimente destinate copiilor, nu avem nimic în afara ghirlandelor obosite, a țurțurilor prăfuiți de timpuri, pe care îi știți de decenii, și a bradului din fața parcului, etern împodobit cu atâta “generozitate” de marile firme și multinaționale de la noi, cu câteva cutii goale din carton și niște globuri plăsticoase, kitsch. Mai avem un Om de zăpadă din mucava, un Moș Crăciun care asistă și el, trist, la marele nimic și… cam atât. Asta au zălăuanii și în acest an de Sărbători. Nici vremurile comuniste, trăite de noi toți și de care de cele mai multe ori ne amintim cu strângere de inimă, nu au fost, parcă, atât de sărăcăcioase, de anoste, de seci, așa cum le trăim noi aici, într-un oraș din inima Transilvaniei. Dacă aveți prieteni ori rude în alte orașe, întrebați-i ce primesc din partea celor care îi conduc, de Sărbători.

Dacă nu, puteți consulta paginile de internet ale instituțiilor din Sighișoara, Bacău, Pitești, Timișoara, Iași, Baia Mare, Oradea, Cluj și alte localități care, cum – necum, mereu reușesc să ne dea peste nas și în această privință. Singurul lucru pe care mi-l doresc, asumându-mi faptul că sunt marele vinovat pentru că nu aleg să plec definitiv în altă parte, este acela ca pe viitor să nu mai fiu nevoit să scriu astfel de editoriale.
Să nu mai fiu nevoit să constat aceeași impotență ideatică și de voință a tuturor celor care iau salarii de zeci de mii de lei fiind plătiți tocmai în acest scop, să ne asigure divertismentul, spectacolele diverse, evenimentele, târgurile, tot ceea ce înseamnă recreere, sărbătoare, dezvoltare. Și toate acestea nu doar o dată pe an, de Crăciun!
Suntem în urma unor municipii și orașe din țară cu 30 de ani, și cu 100 de ani în urma unor orașe europene în care, cu siguranță ați văzut măcar o dată în viață, cum arată Sărbătorile de iarnă. La Zalău va fi liniște, acea liniște pe care o știți și care vă e partener în drumurile prin oraș, de decenii. O liniște care parcă mereu ne face în ciudă. Enervantă, apăsătoare, cea de fiecare seară, iar aceeași liniște va fi și de Sărbători. Poate doar fulgii de zăpadă, dacă vor cădea, vor face un zgomot pe care sigur îl vom percepe în această nefirească liniște. Se vor strecura ușor printre țurțurii luminoși și ne vor face să zâmbim, dar strâmb, dezamăgiți – cum altfel? – mai adânc decât am fost anul trecut. De ce? Pentru că asta am ales. Pentru că asta acceptăm. Pentru că incompetența, lipsa de viziune, de imaginație, răutatea, lipsa de asumare a unor greșeli dar și îndreptarea lor, precum și lecțiile neînvățate de cei ce trebuiau de multă vreme să le învețe, sunt pe mai departe suverane în Zalău.

Asta avem și asta vom avea atâta timp cât cei care se fac marii responsabili, fiecare pe tarlaua noastră ne vor conduce în continuare de parcă și-ar conduce propriul clan. Nu sperați la altceva și mulțumiți-vă, și în acest an, cu Festivalul Cântecului Patriotic, o sută de evenimente dintre care cele mai multe sunt ipocrite și lipsite de cel mai mic interes din partea publicului și cu bradul cel mare, împodobit cu beteală chinezească și cutii goale… Poate că mai e timp, deși ar fi trebuit să știm și noi și să anunțăm cititorii că, peste doar câteva zile, cei care au în mâini destinele acestui orășel le pregătesc ceva. Orice, dar pregătesc ceva. Pentru că bani avem, ba chiar rămân necheltuiți, ca și anul trecut și așteptăm noi ședințe și noi rectificări ca să-i agățăm, anul viitor, de cine știe ce proiecte „instructiv-educative”. Așadar, șanse aproape nule, dar noi sperăm, că așa ne stă bine, cu speranța la rever, mereu și mereu.

Târg de Crăciun? Atmosferă de sărbătoare? Magazine, tarabe cu bunătăți, cu vin fiert, cu produse de Crăciun? Un fast food adevărat, măcar? Un loc în care să te poți relaxa, să te poți bucura de mișcare, sport, distracție? Evenimente pentru toți, pentru toate gusturile, de toate genurile, mai ales dintre cele specifice iernii, care să aducă zâmbete și o atmosferă specifică de iarnă zălăuanilor? Ceva deosebit pentru copiii noștri? Bucurie și un oraș sclipitor, așa cum vedem prin fotografii? Da, dar nu în Zalău, ci în oricare alt oraș de pe harta țării.

Alte articole

8 Thoughts to “Poveste din Zalău: Tristețea unor Sărbători Fericite”

 1. 3Crai

  Pai asta este, il asteptam pe Mos Craciun in loc sa ne bucuram de nasterea Pruncului.

 2. Vlad

  Asa este! Un oras mort. Fara nicio bucurie, fara investitii pentru oameni, fara solutii, fara firme care sa ofere salarii mai bune sau chiar si sponsorizari. Niste clone jalnice. Unde se duc banii de dezvoltare? Unde se duc banii alocati evenimentelor? Pe festivalul cantecelor patriotice de la primarie? In timp ce altii simt din plin sarbatorile,noi am ramas cu conducerea asta putreda, comunistii sefi de institutii si Cantarea Romaniei. Ne meritam soarta. ???

 3. Anonim

  Ați observat că o mare platformă de comerț online a afișat de vreo 10 zile prețuri foarte mari (la unele produse dublate față de restul anului), ca să pretindă că face reduceri de Black Friday și să provoace lumea să cumpere, la multe produse fiind, în fapt, majorări?

  1. Anonim

   De exemplu, bicicletă care tot anul s-a vîndut cu 630 lei, are afișat preț de 750 lei, ca reducere de 21% de la 950 lei, în realitate e de creștere de 19% Spor la Marea Țepuire de Black Friday!

 4. Mircea

  Buna,
  Editorialul tau e cat se poate de adevarat. E atat de trist incat m-a emotionat pana la lacrimi. Principalii vinovati pentru asta suntem noi, locuitorii orasului cu varsta pana in 50 ani. Noi ii lasam sa ne conduca orasul, noi ii lasam sa ne ofere tristete in prag de sarbatori. De ce scriem editoriale si nu incercam sa ne mobilizam, de ce constatam bataia de joc fata noi si nu luam masuri. Oamenii care isi doresc ceva mai mult de la oras (inclusiv eu) nu se unesc sa ia masuri in privinta asta? De ce suntem atat de corupti, atat de nepasatori, atat de indiferenti fata de comunitatea asta? Haideti sa facem ceva cu administratia asta! Ganditi-va la copii vostri care vor trai si se vor “dezvolta” in conditiile astea!

 5. Anonim

  Starea de letargie in care se afla orasul, pe buna dreptate descrisa in articol, e efectul, rezultatul final, ,,produsul finit” al unei adminstratii locale sub orice critica. Apoi pt ce altfel? Pentru miile de bugetarii imbacsiti, pt cativa din privat cu salrii bune? Sau pentru amaratii care lucreaza pe minim, care ar foce doar ochi mari la un astfel de targ de Craciun? Ca sa stim tottusi pt cine ar fi?…

 6. anonim

  MAI SA FIE …… in acest an nu se mai organizeaza nici spectacolul de muzica populara la casa de cultura a sindicatelor dupa obicei , gratuit ,am fost sa caut invitatii si am aflat ca spectacolul se va organiza totusi IN SPATIU LIBER ….sub soare ….. multumim donducerii de partid ( PSD) speram sa nu fie frig , vin fiert ducem de acasa daca tirg nu s-a mai organizat …..poate o sa vina cineva si cu cirnatul cu fasole….. MAI SA FIE>

 7. anonim

  MAI SA FIE…… de ce stergeti comentariile

Leave a Comment