Politica de mocirlă

Daniel Săuca

„Astfel de teme, total false, din alt secol și dăunătoare, apar atunci când oameni de acest tip, de tip PRM, sunt cooptați pentru niște voturi. Cum poate cineva să vină în anul 2014 să afirme în fața electoratului, în spațiul public, că cineva vrea să rupă Ardealul, sau să ducă la o învrăjbire a ardelenilor împotriva oltenilor? Păi nu vă supărați, astea nu sunt afirmații politice, astea sunt cretinisme. Așa ceva nu ai voie să spui”(pressone.ro). Aceastea sunt declarații ale președintelui Klaus Iohannis făcute în campania electorală din 2014, conform sursei citate. Ei, uită că dl Iohannis a livrat în 2020 poporului obidit de noul coronavirus „cretinisme”, dacă e să folosim limbajul domniei sale din urmă cu șase ani. Așa ceva acum a fost voie să spună, în plină pandemie. Mă rog, s-au întors pe toate fețele noile ziceri prezidențiale (inclusiv la rubrica de față). CTP: „De data m-a surprins. Nu m-aș fi așteptat. Are multe hibe Iohannis, e de o aroganță imensă, este distant, este trufaș, este rece. Domne, dar nu am crezut că e capabil de un asemenea kitsch. Ăsta este un kitsch, un teatru de un prost gust desăvârșit, demn de un politician de doi bani, cu «PSD, PSD, Jó napot kívánok PSD». Nu l-am crezut capabil de așa ceva, să intre în această zonă care face și ea parte din politică. A intrat în zona mocirlei colorate, slinoase din politică. N-aș fi crezut că va recurge la așa ceva. A forțat lovitura politică peste marginile admise” (digi24.ro). Uită că și un „rafinat” ca domnul președinte poate să intre „în zona mocirlei colorate, slinoase din politică”. Președintele UDMR, Kelemen Hunor a etichetat discursul prezidențial ca fiind „isterizat și nervos” cu un mesaj „violent și periculos”, tipic defunctului Partid România Mare. Liderul maghiar a fost de părere că „de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan şi se instigă împotriva maghiarilor” și că șeful statului trebuie să-și ceară scuze (romania.europalibera.org). Domnul președinte nu și-a cerut scuze. Și, probabil, nici nu va face acest gest. Și, totuși, ce l-a mânat în luptă pe dl Iohannis? Doar lupta politică (e clar: K. Iohannis e președintele de facto al PNL)? Florin Negruțiu a scris că „dl președinte Iohannis a găsit prilejul să devină dl președinte Băsescu. Adică un jucător. Iar acest lucru îi va crește cota popularității și va sufla vânt în pânzele PNL” (republica.ro). Asemenea declarații îi vor crește cota popularității și „va sufla vânt în pânzele PNL”? Câteva posibile concluzii:
1. Refuz să cred că mare parte a electoratului român din 2020 mai e captiv unor discursuri de genul celor amintite aici. Dacă, totuși, e așa, înseamnă că nu mai există aproape nicio șansă pentru modernizarea reală a țării.
2. Președintele mi-a spulberat și ultima speranță că ar putea fi promotorul unei schimbări adevărate a clasei politice de la noi.
3. Partidele românești nu au găsit încă antidot pentru pornirile extremiste maghiare din Transilvania. Poate nici nu vor. Sau sunt incapabile.
4. De citit materialul „Cum promovează presa românească «Ţinutul Secuiesc». Propagandă ungară, clişee jurnalistice şi iresponsabilitate strategică” (adevarul.ro). „Este momentul unei responsabilizări urgente, la nivelul politicienilor, a presei, a comunicatorilor publici”. Bine ar fi.
5. În situația „stării de urgență”, nu-i așa că exact „problema Ardealului” ne lipsea…

Alte articole

14 Thoughts to “Politica de mocirlă”

 1. Anonim

  Păi tot din mocirlă și-a dat arama pe față ieri și sălăjeanul Cioloș, plîngîndu-se la „Europa FM” că n-a primit indemnizația de transport pînă la Bruxelles. I-o fi scăzut săracului venitul de la 8.000 euro la 7.000 euro pe lună.

 2. Anonim

  Stimate autor, la momentul declaratiei lui Iohanis de anul trecut ruperea tarii nu era pe jumatate legiferata. A trecut legea de Senat? Da. Trecea si de Camera Deputatilor daca cineva nu intervenea. Sefii catalanilor care au vrut sa rupa Spania au luat 18 ani de puscarie, in timp ce Dl Hunor pretinde scuze de la statul roman?! Cred ca nici UDMR-ului nu i-a venit sa creada ca totusi, pe jumatate a trecut…

 3. Anonim

  Nicaieri in Europa nu sunt clase cu predare in limba materna. Esti roman in Olanda? Ok, inveti olandeza, daca nu poti esti ajutat, gratuit, de scoala. Exista 4 scoli romanesti in Olanda, dar sunt cu predare doar in weekend, si au ca rol sprijinirea copiilor in sistemul educational olandez, nu sunt acreditate si nu dai bacul din ce inveti aici. Adica te invata olandeza, sa poti sa faci fata cerintelor.

 4. Anonim

  Vina apartine romanilor, ca nu ies la vot. Udmr nu are de unde scoate voturi multe in plus. Daca romanul ar vota, UDMR nu ar intra in Parlament, ca nu ar avea procent suficient din total nr de voturi…

 5. Ilie

  Daniel Sucitu sau cum il cheama ,marele taranist a devenit sluga PSD-ului din Salaj, pentru un post caldut bine platit .

 6. Anonim

  Oare de ce loviti in Iohanis si nu loviti in Ciolacu, ca el doarme in papuci si nu stie ce voteaza???

 7. Cetitorul

  Pt. Dl. de la 12: 29
  Se cuvin nişte precizări:
  1.”la momentul declaratiei lui Iohanis de anul trecut ruperea tarii nu era pe jumatate legiferata. A trecut legea de Senat?” E doar un detaliu, că a trecut prin Camera Deputaţlior şi în mod tacit (adică pasiv) şi nu prin Senat. Şi nu pe jumătate, ci cel mult „pe un sfert”:
  Vă explic: legea se votează în ambele camere, apoi ajunge la Preşedinte pentru promulgare, care poate trimite înapoi, iar dacă se votaeză din nou o variantă „nepotrivită”, mai rămâne şi trimiterea la CCR. (Curtea Cosntituţională.)
  2. O altă precizare, afirmaţia citată a lui Iohannis e din 2014, nu din anul trecut.
  3.Iar dl. Kelemen Hunor (Kelemend fiind numele de familie) nu a pretins scuze de la statul român, ci doar de la dl. Iohannis.

 8. Anonim

  Sluga lui tibi securistu,daniel sauca!

 9. Anonim

  Un slugoisi…….nare rost frate se stie $

 10. Anonim

  Asa, dati cu pietre in mesager…Daca nu va convine mesajul, aruncati cu scuipati si jigniri… Iohanis a fost si este, de cele mai multe ori, penibil si mincinos. Si intr-o continua lupta mocirloasa, cum bine zice aiutorul, folosind indiferent ce mijloace ca sa-si atinga scopul. Dar ce-i mai grav e ca e plin de ura, o ura viscerala, nedemna de niciun om, daramite de un Presedinte… Daca puneti botu – treaba voastra – dar, pentru cine vrea cu adevarat sa stie, exista o tehnica legislativa, dar aprobarea tacita nu inseamna APROBARE. Cel mult neatentie…pacat: credeam ca dupa Basescu nu poate veni ceva mai rau. Iata ca poate!

 11. cetatean

  Ei, ei, Anonimule, se pare ca esti Daniel Sauca! Am uitat, da, esti o sluga psd, mai precis a lui Marc, acre te-a uns acolo, la Centu de Cultura! Enorm de mult gresesti, omule! Nu cred ca nu-ti dai seama de jocurile perfide repetate ale psd! Dar, asta cu obligativitatea vorbirii limbii maghiare in „Judetul celor trei scaune”, pe asta o stii?

 12. cetatean

  Ei, ei, Anonimule, se pare ca esti Daniel Sauca! Am uitat, da, esti o sluga psd, mai precis a lui Marc, care te-a uns acolo, la Centrul de Cultura! Enorm de mult gresesti, omule! Nu cred ca nu-ti dai seama de jocurile perfide repetate ale psd! Dar, asta cu obligativitatea vorbirii limbii maghiare in „Judetul celor trei scaune”, pe asta o stii? Mai lipseste sa nu spui ce corect este Ciolacu cu gasca de „patrioti”. Da, au depus (udmr)din nou proiectul pe timp de pandemie, ca doar, doar or avea noroc acum daca n-au avut altadata. Uite, inca unul care a votat cu familia traditionala si cu Dancila, presedinte!

 13. vasile

  Povesti din alt secol, coboara pe pamant, pesedistule! Ce se intampla daca trecea de Senat povestea, ce mai ziceai? Ca institutiile romane n-au actionat, nici presedintele, asta ziceai. Chiar nu vezi, ca pe Ciolacu si Olguta, nu-i intereseaza tara? Te crezi, Daniele, ca esti un intelectual ca nimeni altul. Te minti pe tine insuti, te inseli, pentru ca ai devenit o unealta in mana unor pesedisti de Salaj!

 14. Anonim

  Vai de noi cu asemenea gandire! O dati intruna cu psd, Olguta, Ciolacu etc. Personal si eu sunt dezamagit de multe, dar ,,subectul,, era Iohanis! Iar pe Iohanis nu-l prea intrec multi, in dorinta de a dicta… Este revoltator faptul de a crede ca POATE ORICE si ORICAND! Cine a trait in dictatura, intelege la ce ma refer…

Leave a Comment