Omul sfinţeşte locul

Ilie Dobre publica în 1997 o carte despre antrenorul Gheorghe Tadici: „Magicianul de pe semicercurile Meseşului”. O persoană de a cărui nume se leagă, sub o formă sau alta, o mare parte din istoria şi performanţele handbalului feminin românesc atât la nivel de echipă naţională, cât şi la nivel de cluburi.
Se spune că omul sfinţeşte locul, iar această zicală i se potriveşte de minune antrenorului Tadici când vine vorba despre echipa de handbal din Zalău. O spun şi rezultatele, în special cele înregistrate în perioada cât a fost plecat la Oltchim Râmnicu Vâlcea (2006 – 2008). Plecarea lui Tadici la formaţia din Zăvoi avea să fie fatală pentru handbalul zălăuan. Cu Ioan Gherhardt pe bancă, HC Zalău a ajuns la turneul de baraj pentru menţinerea în Liga Naţională la finalul sezonului 2006 – 2007. Aceasta, după ce în 2005, formaţia zălăuană obţinea al treilea titlu de campioană din istorie, iar un an mai târziu, devenea vicecampioana României.
Vorbim despre omul şi antrenorul Tadici, o persoană pe care mulţi au încercat să o conteste în lunga sa carieră, însă, acesta le-a răspuns prin rezultate. La orice oră din zi sau din noapte am discutat cu el despre sport şi despre handbal mi-a spus-o pe un ton răspicat că, pentru el, înainte de toate este performanţa, iar performanţa nu poate fi obţinută decât prin muncă şi sacrificii. Este considerat, oarecum pe nedrept, un antrenor dur. Depinde fiecare ce înţelege prin acest termen, însă, cred că, mai degrabă putem vorbi despre un personaj care a ştiut şi a reuşit de fiecare dată să ţină „în frâu” 14, 15 sau 16 caractere diferite, să le unească, să le aşeze în teren acolo unde le este locul, iar la final să obţină, de cele mai multe ori, maximum posibil. A spus-o chiar el: „nu înseamnă că sunt un dur dacă nu râd. Nu pot să zâmbesc când obţin performanţe, este o tensiune enormă, nu sunt un saltinbanc”.
O mare parte din istoria sportului sălăjean a fost scrisă de echipa de handbal. 3 titluri de campioană naţională, 8 medalii de argint, patru medalii de bronz, o Cupă a României, cinci finale jucate în această competiţie, finale şi semifinale jucate în cupele europene, „City Cup”-ul câştigat în ’96 sunt o parte din ceea ce a obţinut handbalul zălăuan sub comanda antrenorului Tadici.
Doi ani şi cinci trofee, cam aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte şi perioada pe care Tadici a petrecut-o la Vâlcea, câştigând titlul în Liga Naţională, Cupa României, Supercupa României, Cupa Cupelor, Supercupa Europei, reuşind să treacă, în premieră la acea vreme, şi de grupele principale ale Ligii Campionilor.
Era antrenorul Oltchimului dar, cu un ochi era atent în permanenţă la echipa de suflet pe care, chiar dacă a ajuns la barajul pentru menţinerea în Liga Naţională, nu a lăsat-o să moară. Tocmai pentru că era conştient că într-o zi va reveni acasă, la Zalău. S-a întâmplat în 2008, atunci când a început o nouă reconstrucţie a echipei. A câtea? A obţinut bronzul naţional în 2012, într-un sezon în care nimeni nu spera la un astfel de rezultat. A jucat în 2012 finala Cupei EHF, avându-l ca adversar pe Evgheni Trefilov, un alt titan al handbalului mondial.
Argintul mondial obţinut în 2005 cu naţionala de senioare rămâne cel mai bun rezultat din istoria handbalului românesc din ultimii peste 40 de ani.
În ultimele sezoane, locul ocupat de echipă zălăuană nu a fost tocmai cel dorit de iubitorii handbalului. Au contribuit mai mulţi factori la aceste rezultate, în special accidentările. Însă, s-a şi încercat o nouă reconstrucţie, una care pare să dea roade în acest sezon. Vorbim despre o echipă a Zalălui situată pe locul trei în Liga Naţională. Aceasta, în condiţiile în care liderul CSM Bucureşti nu poate fi comparat sub nicio formă cu nicio altă echipă din campionat. E un campionat în care bucureştencele ies din calcul, pentru că obiectivul lor este mult mai mare decât obţinerea unui nou titlu naţional. Practic, vorbim despre 11 echipe pentru care titlul naţional înseamnă locul doi, poziţie de care Zalăul lui Tadici se află la doar trei puncte.
Luni, în Sala Sporturilor, s-a înregistrat o nouă performanţă istorică. Zalăul a obţinut cea mai clară victorie în întrecerile directe cu formaţia din Braşov, două echipe care luptau la un moment dat pentru titlul naţional. A fost o atmosferă cum rar s-a putut vedea în ultimii ani în Sala Sporturilor, o atmosferă care ne face să credem că la Zalău, handbalul este în continuare la el acasă. Că handbalul rămâne un brand, cel puţin atâta timp cât Gheorghe Tadici, care luna viitoare va împlini 65 de ani, va avea puterea şi răbdarea să construiască, să promoveze jucătoare şi să le ducă spre echipa naţională.
O echipă din provincie, condusă de „magicianul” de pe semicerc, a reuşit să învingă de multe ori „balaurul”. E greu să o facă din nou, într-un moment în care, la alte cluburi, nu se spune „stop” atunci când se vorbeşte de partea financiară, cu toate că banii provin din bugetul statului. Tocmai de aceea, pentru o echipă cu bugetul Zalăului şi pentru nişte suporteri inimoşi şi cunoscători ai fenomenului, o poziţie pe podium la finalul sezonului ar însemna mai mult decât zece participări în Liga Campionilor pentru o echipă cu talia şi bugetul CSM-ului.
Lumea handbalului a auzit despre Zalău pentru că îl cunoaşte pe Tadici. Oriunde vorbeşti în lume despre echipa de handbal a Zalăului, reacţia oamenilor este legată de Tadici. „Zalău? Da… Tadici. Tot acolo este? Mai poate…?” Mai poate, a spus că vrea să mai stea 15 ani în handbal. Dacă sănătatea îi va permite, cu siguranţă vom vorbi de performanţe în handbalul zălăuan şi peste 10, 15 ani. Însă, e greu de crezut că se va găsi şi peste un deceniu un om care să pună handbalul şi pasiunea pentru performanţă înaintea familiei şi a problemelor personale. Un om care să aibă răbdarea să construiască şi după 35 de ani de antrenorat.

10 Thoughts to “Omul sfinţeşte locul”

 1. Suporter cu bilet de intrare cumparat nu ...din loja...

  Frumos,foarte frumos acest articol , plin de adevar despre un om care se confunda cu Zalaul de peste 40 de ani de performanta non-stop . Poate aude si primaria sau consiliul judetean si il onoreaza cu titlu de cetatean de onoare al judetului sau Zalaului. Poate sala in care a facut attea performante o sa-i poarte numele . Cat avem asemenea valori NU le pretuim , apoi cand nu mai sunt , ne dam seama ce am pierdut . Nedreapta e viata ! Pacat

  1. Anonim

   Cetatean de onoare – Tadici Gheorghe prin HCL 52/07.10.1996

 2. Da! Un tip cu o putere de munca formidabila,probabil cel mai longeviv antrenor din Romania de la jocuri,cu o continuitate fantastica ( unul din motive pt performantele sale la Zalau)la aceeasi echipa. Felicitari !!!

 3. Zuckenberg

  Categoric saltinbanc cum scrie Moraru, si nici SALTIMBÁNC, saltimbanci, s.m. Actor de circ cu mimică bufă,nu este Tadici!
  In schimb,Morar ar trebui sa mai studieze limba romana si gramatica ei,daca vrea performanta scribalistica,nu jurnalistica,caci aia este departe de ceea ce a prestat aici ….
  Articolul asta tip laudatio, este scris pe rezultate excelente si preamarind un om puternic pe toate planurile,dar care nu da nici doi bani pe pupincurism! Totusi,cand rezultatele iti dau valoarea,linguseli d-astea nu-si au rostul!
  Oricum,profesorul Tadici este cert o valoare nationala,locala,internationala,mai mult decat a fost este si va fi spre exemplu papagalul ala de Ciolosh care ne-a facut judetul de rusine si la propriu si la figurat!
  Zice o vorba ungureasca…:) Acvila non capit muscas!Adica vulturul nu prinde muste! Deci,profesorul Tadici nu fuge dupa muste……….

  1. Trahanache

   Ce are in comun sportul cu politica sau altfel sula cu prefectura ? Nimic. Stimabile, la fel ca Tadici, Ciolos a facut cinste judetului. Comentariul tau la adresa d/lui Ciolos face parte dintr-un repertoriu conceput de propaganda securisto/comunista, care calca totul in picioare pentru asi atinge scopurile meschine. Sunt convins ca nu esti in masura sa oferi un singur exemplu caresa-ti justifice opinia.
   Sunt mandru ca sunt contemporan atat cu dl. Tadici cat si cu dl. Ciolos, doua valori incontestabile.

   1. Zuckenberg

    Nea Trahanache…
    Profesorul Tadici este masura faptelor si rezultatelor sale incontestabile!
    Baiatul asta,Csolosh,are ca singura nerealizare intentia de a achizitiona bolovanul ala a lui Brancusi la mai mult decat face pe piata asa numitei arte…
    A mai dat ordonanta aia peste acordul Parlamentului ,de 1,6 miliarde dolari pentru achizitia de tehnica militara din Olanda fara licitatie publica si aprobare!
    Daca astea sunt exemplele de cinste ale idolului tau CAP-ist,ei bine,in fata evidentei securisto/comuniste cum zici tu,prefer evidenta in locul bashinilor in cap si raman la a ma mandri doar cu profesorul Tadici! Tadici care face mai mult decat un milion de Csolo….sheet-i gramada!
    Aici e buba mai nea Traha….!
    Pretuim sclipiciul ieftin si contrafacut pe vapor cu bube in detrimentul platinei!
    D-aia merge tara prost si latraii cred ca ea se dirijeaza urland a potaile in drum!

    1. Trahanache

     Tara merge prost din cauza celor care gandesc ca tine. Daca nu ai avea replicile de la cele doua televiziuni ai fi mut, cele doua exemple oferite o confirma . Expresiile folosite dovedesc pe deplin ca esti victima apropriei ignorante. Cum ar putea fi caracterizata o persoana ca tine, care nu poate scrie corect numele unei persoane si numeste opera lui Brancusi ”bolovan”?

     1. Zuckenberg

      Mai,nea Traha-n nase……..
      Daca ar fi sa ne comparam realizarile si propriile noastre persoane,ti-ai da seama cat esti de sarac moral,spiritual si material!
      Zeama in care-ti inmoi unealta de scris a neputintei si frustraciunii denota cu prisosinta ca in spatele pseudonimului tau se afla un ins sters,acru de sine statator la apartamentul unui bloc de locuinte primit pomana si construit pe vremea hulitului socialism!
      Cand vei construi doua case,cand nu vei fi primit locuinta pomana de la Stat,vei fi renovat inca vreo doua,vei fi sadit cativa pomi si vei fi dat macar doi ingineri diplomati tarii,sa te intorci cu replici mai bade!
      Intotdeauna mi-am croit drumul in viata fara pomana,legal,cinstit,fara sa fiu latrau in strada pe care altii cer pomana si dreptati strambe!
      Asta ca sa stii bade pe cine judeci!

 4. Trahanache

  Dupa felul cum te exprimi, imi dau seama ca esti doar un militian proaspat pensionat, ale carui realizari profesionale sunt extrem de limitate.

  1. Militian!

   Intr-adevar!
   Fa-ma mama ce n-am fost!
   Jurnalist sau sef de …prost!
   Vrei sa te dai medium,nepot a lui Mama Omida si var de-al 13-lea de la Scoala din Traian cu Nostradamelu’!
   Oracolu’ de pe Tiutiulescu,coltz cu Katy!
   Este bine ca intuiesti cine sunt!
   Inseamna ca ai clasele primare absolvite
   Macar eu am o certitudine!
   Am atins un prag,o etapa!
   Am ajuns sa iau pensie,atata cata este!
   Cati au garantia asta,cati o apuca?
   Cum spuneam mai inainte….
   Nu-i o rusine sa fii militian,rusine este sa fii prost,pentru ca prostia n-are leac!
   Iar daca te supara ca un militian scrie si judca mai bine decat un scribalau cu pretentii jurnalistice,inseamna ca mi-am atins scopul!
   Am mai spus unora ca tine de prin asa zisa presa cum,ca eu dupa arta scrisului am mancat mai mult cozonac decat paine si rahat au mancat altii dupa mazgalelile lor!
   Cat despre realizari profesionale limitate,nush’ daca un nea Caisa ca tine este in masura sa judece faptele si realizarile unuia ca mine!
   Cel putin am fost consecvent in viata!
   Am aceasi consoarta de 31 de ani,vorbesc coerent si cursiv fara biletele de papagal si fara directive,am aceasi masina de 11,aceasi prunci facuti acasa si nu pe ulite si nu imi las bruma de avere spre imparteala nedreapta intre pruncii naturali si altii d’aiurea!
   Nu trebuie sa fii militian ca sa ai dreptul la o opinie separata de a altora!

Leave a Comment