Noua Biblie. Alte fragmente din haos

Daniel Săuca

Iar despre Inteligența Artificială (AI/IA): „Yuval Noah Harari, un autor israelian, profesor și consilier al influentului Forum Economic Mondial, crede că inteligența artificială nu numai că este pe punctul de a crea un nou text religios, ci și unul despre care Harari afirmă că ar putea fi adevărat. (…) «Presa tipografică a tipărit atâtea exemplare ale Bibliei câte exemplare a instruit Gutenberg, dar nu a creat nici măcar o pagină nouă», a spus el. «Nu a avut idei proprii despre Biblie. Este bună, este rea, cum să interpretezi asta, cum să interpretezi aia. Inteligența artificială poate crea idei noi. Ea poate chiar să scrie o nouă Biblie». Harari a spus că inteligența artificială ar putea îndeplini «visul» religios al unei cărți scrise de o «inteligență supraumană»” (adevarul.ro). Oare AI nu e creația omului? Se va crea oare un text religios adevărat? Cele de până acum nu au fost adevărate?
Până când se va scrie noua Biblie (dacă „minunea” va avea loc) să notăm și noi: „Universitățile din România se adaptează domeniilor de viitor. Tinerii pot studia securitate cibernetică, AI sau gaming” (stirileprotv.ro).
Dacă nu cumva, între timp, va veni Apocalipsa: „De ce se tem experții în inteligență artificială? Aceștia se tem că IA va deveni atât de inteligentă și puternică încât va deveni autonomă și va provoca perturbări sociale în masă sau chiar eradicarea rasei umane. Mai mult de 350 de cercetători și ingineri în domeniul IA au emis recent un avertisment potrivit căruia IA prezintă riscuri comparabile cu cele ale «pandemiilor și ale războiului nuclear»” (g4media.ro).
În ton cu textele de azi, să anunțăm și noi: „Prima lege europeană pentru inteligenţa artificială – Parlamentul European a dat undă verde unor norme care îşi propun să garanteze o IA sigură şi transparentă” (economica.net). Coraportorul român Dragoş Tudorache susține, conform sursei citate, că „Legea IA va da tonul la nivel mondial în ceea ce priveşte dezvoltarea şi guvernanţa inteligenţei artificiale, asigurându-se că această tehnologie, menită să transforme radical societăţile noastre prin beneficiile masive pe care le poate oferi, evoluează şi este utilizată în conformitate cu valorile europene ale democraţiei, drepturilor fundamentale şi statului de drept”. Așa să fie!…

One Thought to “Noua Biblie. Alte fragmente din haos”

  1. […] Daniel Săuca Iar despre Inteligența Artificială (AI/IA): „Yuval Noah Harari, un autor israelian, profesor și consilier al influentului Forum Economic Mondial, crede că inteligența artificială nu numai că este pe punctul de a crea un nou text religios, ci și unul despre care Harari afirmă că ar putea fi adevărat. (…) «Presa tipografică a tipărit atâtea exemplare ale Bibliei câte exemplare a instruit Gutenberg, dar nu a creat nici măcar o pagină nouă», a spus el. «Nu a avut idei proprii despre Biblie. Este bună, este rea, cum să interpretezi… Citeste mai mult […]

Leave a Comment