Nimic nou sub soare

Daniel Mureşan

N-am să vă plictisesc azi cu Schengenul, ați văzut și auzit destul în ultimile zile. Doar un corolar: România e ca o curvă la care mahării Europei vin când au nevoie, dar uită să plătească. Poate ar trebui să le cerem banii înainte.
Vreau să vă povestesc azi despre cărți. Despre cât mai citește românul. Adică aproape deloc. Ultimul Eurostat spune că 95,5 la sută dintre români nu cumpără nici măcar o carte într-un an. Din restul de 4,5 la sută, probabil că jumătate sunt elevi sau studenți, ce cumpără cărți fiindcă nu au încotro. Așadar, vreo 2 la sută dintre români citesc carte tipărită. O asemenea situație tristă a dus la instalarea analfabetismului funcțional în țara noastră. Instalarea e puțin spus, mai degrabă aș spune că fenomenul e predominant.
În comunism, România era condusă de un cuplu de analfabeți funcțional. În baza loialității la partidul unic au apărut numeroși analfabeți funcțional la conducerea fabricilor, școlilor sau spitalelor. Modelul s-a păstrat și după 1990, performanțe în ale tupeului sau ale vocii ridicate devenind rampe de lansare pentru miniștri, directori sau alți funcționari bine plătiți. Nici mass-media nu a făcut excepție, ne-a demonstrat că analfabetismul funcțional nu este un impediment în calea succesului.
Din păcate, nu este nimic nou sub soare. În anul 1939, George Călinescu spunea: „în ultimii doi ani, numărul de cititori de cărţi literare româneşti de oarecare ţinută a continuat să scadă în aşa fel, încât putem afirma că azi, la 10.000 de locuitori, n-avem decât un cititor. Comparând România mică de altădată cu România Mare de azi, e cazul a ne întrista”. Dacă facem comparația cu România de azi, nu ne rămâne decât să fim extrem de triști.
Deci, ne-am înțeles: nimic despre Schengen. Doar să renunțați la vacanțele la schi în Austria. Mai bine puneți încă 1.000 euro și mergeți la Poiana Brașov.

5 Thoughts to “Nimic nou sub soare”

 1. […] Daniel Mureşan N-am să vă plictisesc azi cu Schengenul, ați văzut și auzit destul în ultimile zile. Doar un corolar: România e ca o curvă la care mahării Europei vin când au nevoie, dar uită să plătească. Poate ar trebui să le cerem banii înainte. Vreau să vă povestesc azi despre cărți. Despre cât mai citește românul. Adică aproape deloc. Ultimul Eurostat spune că 95,5 la sută dintre români nu cumpără nici măcar o carte într-un an. Din restul de 4,5 la sută, probabil că jumătate sunt elevi sau studenți,… Citeste mai mult […]

 2. […] Daniel Mureşan N-am să vă plictisesc azi cu Schengenul, ați văzut și auzit destul în ultimile zile. Doar un corolar: România e ca o curvă la care mahării Europei vin când au nevoie, dar uită să plătească. Poate ar trebui să le cerem banii înainte. Vreau să vă povestesc azi despre cărți. Despre cât mai citește românul. Adică aproape deloc. Ultimul Eurostat spune că 95,5 la sută dintre români nu cumpără nici măcar o carte într-un an. Din restul de 4,5 la sută,  » Mai multe detalii […]

 3. O comparație

  După lovitura de stat din dec 89 au apărut, ca ciupercile după ploaie, noii politicieni. Vai de curu lor. O simplă comparație, în regimul comunist erau diplomați de talie mondială, un Corneliu Mănescu era președinte la Consiliul de Securitate ONU, mai era un Ștefan Andrei. Azi ce avem ? Îl avem pe hurezeanu ambasador la Viena, fix-pix cu Schengen, una e să pălăvragești la europa liberă și altceva e să faci treabă !

  1. Anonim

   @ 08:50. Domnu comunist, guvernul netrebnicilor PSDNLUDMR de la București e vinovat, nu dl Hurezeanu! De cînd un ambasador oarecare conduce o țară?

   1. Anonim

    @9:31 handi, atunci care sunt atribuțiile lui de serviciu ? Să pălăvrăgească fără rost ? Atâta nu a fost în stare ambasadorul în Austria să ne avertizeze că Austria ne blochează. Când a aflat Lucică era prea târziu, degeaba el își făcuse temele cu partea tehnică, degeaba a mai mers în Austria, era prea târziu, am avut un ambasador de formă !

Leave a Comment