Nesimțiți pe patru roți

Daniel Mureşan

Zalăul nostru a devenit un vacarm plin de mașini, de claxoane, de nesimțiți și înjurături. Toate lumea parchează pe unde apucă, trotuarele nu mai sunt pentru pietoni.
Am colindat aproape toată Europa și nu am văzut așa ceva. Recent am fost în Portugalia unde am închiriat o mașină pentru a putea vedea cât mai multe locuri de pe țărmul oceanului. Drumul m-a purtat prin așezări mici, pline de istorie și tradiții, cu străduțe înguste, cu trafic intens și evident cu multe mașini ale localnicilor sau ale turiștilor. Statul la semafor face parte din practica zilnică, la aproape orice oră. E greu şi acolo cu parcările, dar nimeni nu se urcă pe trotuar, pe bordură şi nu blochează accesul pietonilor, doar să-i fie șoferului mai ușor. Şi pe acolo sunt şoferi care îţi taie calea pentru că au greşit drumul, dar nu auzi un claxon. De înjurături nu are rost să vorbim. Şoferul zălăuan se descurcă, dar nu în sensul bun. Găseşte o parcare, ocupă două locuri. Nu găseşte, blochează trotuarul. Gonește prin centrul orașului, nu semnalizează, vorbește la telefon. Scoate capul pe geamul mașinii și înjură ca la ușa cortului.
Pe lângă lipsa de educație, mai e și lipsa amenzilor. Dacă nu e amendat că a parcat pe trotuar, maine o va face iar. Dacă nu e amendat că vorbește la telefon sau că nu semnalizează, mâine face la fel. Mai mult, polițiștii vorbesc la telefon, nu semnalizează sau parchează la voia întâmplării. Puterea exemplului! Veți spune că nu au locuri de parcare. Un adevăr parțial. Cel puțin în zona centrală, zilnic găsești locuri lângă Primărie sau lângă piață. Dar șoferul zălăuan e puturos, el nu poate face câțiva zeci de pași. Dacă s-ar putea, ar intra cu mașina direct în magazin. În unele zone ale orașului sunt probleme serioase cu parcările. Onor Primăria ne tot spune de câțiva ani că va demola garajele, mărind locurile de parcare. Praf în ochi! În continuare în garaje se țin murături, pălincă sau canapele vechi. Cum să se demoleze dacă proprietari sunt consilieri locali, membrii de partid, cuscrii sau prieteni. Doamne ferește!
Edilii găsesc scuze, se lamentează și ne încarcă cu promisiuni. Dar pentru nervii noștri, pentru morții și răniții de pe zebrele orașului, cine și când își va cere scuze?

8 Thoughts to “Nesimțiți pe patru roți”

 1. Anonim

  Situatia este identica si in Simleu, avem rugamintea sa veniti, voi ziaristii, intr-o zi de vineri in zona pietei din Simleu, sa filmati, sa fotografiati si sa publicati in ziar modul in care sunt parcate masini care blocheaza nu numai trotuare dar si cate o banda de circulatie sau chiar si mai grav trecerea peste cel mai important pod din Simleu. Degeaba avem legi daca cei platiti, si inca foarte bine, sa le puna in aplicare dorm pe banii statului. Oare mai exista Politie in Simleu ? Oare mai avem Primar in Simleu?

  1. Anonim

   @08:42
   NU trebuia dat terenul imens de peste drum unei biserici, ci făcută parcare. Uitați-vă pe Google Map, ce nevoie are o biserică de parc, teren de tenis și de volei?

 2. Anonim

  Romanilor le lipseste educatia, cultura si un grad mai ridicat de civilizatie. Badarania, marlania si prostia echivaleaza cu moartea spirituala a unui popor.

 3. Anonim

  Si cu doua picioare sunt nesimtiti…..

 4. Alfaman

  Majoritatea salajenilor sunt devoratori de manele,asta e singura lor sursa de „inspiratie” de aici rezultand comportamentul de fiinte din Neanderthal.

 5. dar nimeni nu se urcă pe trotuar, pe bordură şi nu blochează accesul pietonilor

  poate vede si tampitul de primar chesti asta !

 6. Găseşte o parcare, ocupă două locuri.

  Este un nesimtit cu GLK Mercedes, negru si il vezi cum ocupa 2 locuri de parcare, dar si astea locurile cele rezervate celor cu handicap !! Si asta pana dupamasa, vizavi de Banca Transilvania !! Aproape ca nu e zi/seara, cand ma duc sa scot bani sa nu vad aceea masina parcata deampulea ! Este acolo si o rampa de acces si mai ca vrea sa se suie si pe ea !!
  Am reusit sa-l vad pe individ ! este un tip mare si chel, plin de muschi si tatuaje, pe care plesnesc hainele, tipul de marlan si bizon in traffic, care se crede Dumnezo pe pamanat si isi poate permite orice !

 7. primarul Ciunt, a ratat tot ceea ce si-a propus !!

  Prioritatea principal sunt pietonii, dupa aceea transportul public, si doar dupa aceea masinile !!
  sa meraga Ciunt pe str. Closca la orele la care sunt dusi copii la scoala si gradinita !!
  sa mearga Ciunt pe str. 22 Xecembrie si sa vada ce lucrare de rahat a reusit sa faca !
  trotuoarele sunt parcari
  trotuoarele sunt in valuri
  pista de biciclete traverseaza de 100 de ori strada de pe o parte pe alta, Asta doar un CRIMINAL o putea face si sper din suflet sa fie primul mort pe aceea strada. Si sa-i faca primarie o placa memoriala pe care sa scrie ca acest dobitoc este vinovat pentru eceasta lucrare criminala !
  au facut „parcari” la colt de intersectii, fara pic de vizibilitate, si ca sa fie siguri ca moare careva, au pus si trecerile de pietoni in asa fel incat sa nu poti vedea daca vine o masina sau trece un pieton

Leave a Comment