Politică și arsenic

Ne-ați otrăvit și am ajuns, cei rămași să ne târâm zilele în țara în care ne-am născut, ca niște bolnavi care nu mai au încredere nici în tratament, nici în mâna medicului, nici în speranța insuflată de cei apropiați nici în noi înșine. Ne-ați otrăvit încet cu aresenicul politic, pe rând: și voi, stafiile staliniste care nu vă dați la o parte de nicăieri și ați căpușat orice ungher din instituții, dar și voi, cei care vă pregătiți acum înscăunarea, anunțând că primele măsuri pe care le veți pune în aplicare țin tot de politic, nu de popor, sunt pentru voi, nu și pentru noi, țin de răzbunare, de “lasă că vă arătăm noi, vouă!”. Nu le arătați „lor”, ci tot nouă, celor mulți, pentru că noi, acest popor, suntem veșnic ținta, detentorul mizeriilor care curg din venele și gândirea voastră de politicieni cârpiți. Noi nu avem clasă politică iar ceea ce ați auzit zilele trecute din gura unui fost jurnalist la o televiziune proaspăt dusă la groapă ține tot de ambiția, cinismul, răutatea care li se citește acestor oameni în ochi. Nimic nu e pentru voi, ci pentru ei. Le sticlește ura în priviri și gurile le sunt încleștate, scrâșnesc din dinți și abia așteaptă marea răzbunare. Revenind la ideea de mai sus, acest personaj alunecos, imprevizibil, care insuflă zero credibilitate, anunța plenar pe la tv că urgent, dar foarte urgent, primele măsuri ale noului Guvern sunt schimbarea prefecților, a șefilor de deconcentrate, a tuturor celor care au pupat steagul roșu de partid. Jos cu ei, afarăăă!

-Repede, foarte foarte repede!, urla într-o intervenție telefonică politicianul atoateștiutor. Deci, acestea sunt măsurile primordiale, asta arde în țara aceasta, asta ne doare pe noi, că pleacă ai lor și vin ai ăstora. Vom avea atâta prosperitate iar lucrurile vor merge peste noapte atât de bine în țară, mai ales în Sălaj în momentul în care prefectul va fi schimbat și nu știu care deconcentrată va avea un nou șef.

Înțeleg necesitatea continuării acestui obicei politic, pentru că asta a devenit și mai puțin o măsură înțeleaptă și eficientă, care să înlocuiască la propriu un om incompetent cu altul competent, doar pentru că sunt din partide diferite. Înțeleg că un Guvern PNL nu poate păstra un prefect sau un deconcentrat pesedist, că doar și pesediștii au dat cu ei de pământ a doua zi după înscăunare, însă ceea ce vreau să înțelegeți și dumneavoastră este felul cinic, acerb, de urgență grad zero cu care se anunță aceste măsuri înaintea altora. Alte nevoi nu mai au românii acum și alte griji decât să fie siguri că ciocoii vechi sunt îmbrânciți pe scări și vin cei noi, care miros a cocolino și vor aduce bunăstarea și lumina în sufletele românilor. Știu că aproape în orice oraș din lume un primar este ancorat politic undeva, aparține de un partid.  La noi primează politicul și pe urmă, dacă mai e loc, vin și celelalte (care nu mai vin, doar știți!). Primează răzbunarea între consilierii locali, șefi, șefuți, de aceea sunt și atât de eficienți ca un ventilator cu motorul ars, de aceea trăim indiferent pe ce ușă intrăm, drama eternă că suntem dați la o parte, neascultați, neînțeleși, plecând de multe ori cu problema nerezolvată. De-aia copilul tău nu va beneficia niciodată de programe școlare puse la dispoziție de multinaționale, programe cu care patronii se laudă mereu, școlind 10-20 de elevi aleși pe sprânceana politică, doar pentru că tata e acolo iar mama e dincolo, știți voi unde. De-aia la București pleacă doi elevi și nimeni nu știe pe ce criterii au fost aleși, să participe la nu știu ce cursuri, iar ceilalți, care n-au mamă pesedistă sau tată cu ouă mari și albastre, rămân acasă, indiferent că sclipesc la învățătură și-s de o sută de ori mai harnici și mai buni decât cei aleși Dumnezeu știe cum.

De-aia mergi la un concurs ca ultimul fraier, plin de speranțe și iluzii,  pentru că n-ai nicio șansă în fața nepotului, de-aia sinecura e tot acolo și pute de atâta nesimțire și lene, de-aia n-ai loc nicăieri pentru că nu înțelegi că politicul face legea. De-aia funcții cheie din municipiu sunt blocate – doar două exemple avem, funcția de manager al orașului și cea de secretar – blocate pe veci, păstrate pentru cei care fac alte lucruri sau vin la concursuri înainte cu 3 zile să nască, iar apoi promovează și intră 3 ani în concediu. Vi se pare firesc? Vi se pare normal? De-aia primarul tău nu e, de fapt al tău, așa cum ar trebui să fie, chiar dacă ești diferit de ceea ce primarul tău spune la microfon, de-aia dacă el zice că nu-i plac femeile care fac întreruperi de sarcină și îți dă directive, cu popa în dreapta lui, cum să-ți trăiești tu viața, de-aia condamnă tot ce nu e ca el sau în spiritul lui, că ești de altă credință de altă apartenență sexuală și câte și mai câte, pentru că așa vrea el și pentru că partidul așa zice de-aia îți face capul balon cum că familia tradițională e doar ea și el și gata, restul sunteți niște incompleți, niște ratați, singuri, văduvi, cei care alegeți să trăiți altfel, nu contează, „mama și tata”! Chit că el îi face ei zile negre, o învinețește în bătaie sau bea de stinge uitând că are, totuși, o familie de întreținut. După care tot el, edilul, vine și spune că deschide un nou centru pentru nevestele călcate în picioare de capul familiei tradiționale. Acestora li se adaugă multe alte lucruri, atitudini, luări de poziție și impuneri mascate, lucruri pe care primarul tău, prefectul tău, directorul tău și ce-or mai fi, nu au voie să le facă! Acestea sunt cel mai puțin ofensive consecințe, faptul că un conducător- primar, prefect, director de instituție – nu reușește, tocmai pentru că e legat cu cătușa politică, să fie așa cum ar trebui să fie. Imparțial, nepărtinitor, să fie prietenul tuturor indiferent cine ești, pentru că dincolo de toate ești un om, un cetățean din urbea în care el are o funcție de conducere. Iar acest lucru trebuie să le fie acestor oameni icoană la căpătâi!

Dar nu e așa. Se schimbă Guvernul, se schimbă doar măștile. Nu se schimbă nimic, oameni buni. Nu se schimbă din două motive mari și late: cei care vin și scot, acolo unde este cazul, nepoții, sinecurile, incompetenții și păduchii de prin instituții vor aduce în loc alte funduri pe aceleași perne catifelate, nicidecum alte capete mai spălate de noroiul politic și al intereselor, să fim serioși, noi avem în sânge asta (la clasa politică și oamenii ajunși mari mă refer) să ne răzbunăm pe ceilalți – cu efect final în capul cetățenilor,  să mutăm, să venim cu noutatea vopsită, în fapt, aceeași vechitură și aceleași „râsuri” care ne-au mai condus acum niște ani și ne-au făcut praf.  Sunt conștient că orice stat are nevoie de o clasă politică și sunt necesare, la schimbarea unui Guvern, schimbări în anumite puncte esențiale. Așa cum spunea și fostul jurnalist ajuns mare politician  acum, “deparazitare totală, rapid, dar rapid!”, asta este prioritatea Guvernului! De acord, doar că, d-le liberal, deparazitare totală la noi ar însemna să dispăreți aproape toți, cu două-trei, poate patru excepții. Toți! Pentru că acești oameni nu fac greșeli, ci acționează mereu deliberat, cu intenție, cu scopuri clare, precise, 99 la sută în interesul lor ori al formațiunii care le-a pregătit perna de sub fund. Despre asta este vorba la noi, mereu, în drumul nostru care nu e niciodată drept, către zenit, ci mereu curbat, în cerc, ducându-ne inevitabil înapoi, de unde am plecat cu niște ani în urmă. În rest, mai vorbim peste șase luni, să vă numărăm și vouă, “noilor” veniți realizările așa cum le-am numărat și celor care pleacă acum și care au otrăvit fiecare ungher instituțional, dar mai ales fiecare suflet al românilor care nu mai vor să creadă și să audă de nimeni, ciocoi vechi ori cei noi, dar tot vechi, în fapt. Încă ceva: tot respectul pentru cazurile-unicat de politicieni care au făcut și fac ceva pentru această țară, pentru că avem și așa ceva, chiar dacă sunt cazuri numărate pe degete. Oameni care fac, nu dau din gură, care pot dovedi o faptă bună oricând, lăsând partidul să râgâie nesimțit cât dorește și făcând fapte, nu debitând vorbe. Respect oamenilor politici din PNL, PSD, USR, PMP, PRU, UDMR, celor fără de partid, dar cu gândul la popor. Respect tuturor acestora, puțini, nedrept de puțini, care se gândesc și la noi. Păcat că nu vă putem clona.

4 Thoughts to “Politică și arsenic”

 1. Anonim

  Poporul român are ADN-ul moral deficitar.

 2. Scoala-te, sa ma asez eu !

  Libaralii abia asteapta sa dea afara clientela politica a psd pentru a-si instala clientii proprii. La romani nu e buna democratia !

 3. Anonim

  Tibi Marc despre time este vorba suge o ceapa

 4. Anonim

  Tibi Marc despre tine e vorba

Leave a Comment