Momentul ăla în care îți tremură chiloții

Sunt dezamăgit – o stare cu care mă lupt de prea mult timp și, sincer, nu prea văd cum o să scap de ea în perioada următoare. Nu am avut mari așteptări de la președintele Iohannis, însă modul în care a decis să ne comunice decizia sa cu privire la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA este unul ce denotă o lașitate rar întâlnită la acest nivel.

Ne-a amețit, în ultimii ani, cu lozinci anti-corupție. Ne-a lăsat să credem că poate fi o alternativă reală la actuala clasă politică. Ne-a mințit că “nemții”, fie ei crescuți la poalele Carpaților, pot avea mai multă coloană vertebrală, mai multă demnitate decât restul pulimii. A pozat mereu într-un bărbat, stăpân pe el, bine înfipt în câlcâie. Ei bine, înainte să aruncați cu pietre, ia să vedem de ce mulți dintre noi am ajuns, luni, la concluzia că ne-am înșelat. Amarnic, chiar.

“Președintele României consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată. În România, lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel. Dimpotrivă, trebuie să continue. Niciuna dintre instituțiile implicate în lupta împotriva corupției nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare.

(…)

Într-un stat de drept, hotărârile Curții Constituționale trebuie toate respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașă ca, în asigurarea supremației Constituției, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradițiile democratice ale  poporului român și pe idealurile Revoluției din decembrie 1989.

Însă hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept. Prin decizia nr. 358 din 2018, CCR a decis că „președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi”. Președintele României a firmat constant că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens.

Prin urmare, în executarea decizie CCR nr. 258 din 2018, președintele României a semnat astăzi decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Președintele României subliniază că lupta împotriva corupției nu trebuie în niciun caz abandonată sau încetinită”, ne-a transmis sec, luni dimineață, președintele Klaus Iohanis, prin vocea purtătorului de cuvânt al președinției, Mădălina Dobrovolschi.

Evident, nu neagă nimeni faptul că, într-un stat de drept, hotărârile Curții Constituționale trebuie toate respectate. Deși, fie vorba între noi, președintele ar fi avut și alte pârghii pentru a prelungi momentul ăsta ori să îl evite. Fie că ar mai fi „studiat” puțin pe marginea lui, fie că ar fi apelat la vocea poporului, la un referendum. Nu a făcut-o însă. A ales să acțiuneze politic, în cel mai laș mod cu putință. De frica suspendări (unii spun că nu neapărat de frică, ci pentru a rămâne într-o poziție din care să poată lupta în continuare cu „sistemul ticălos”), a ales să împingă în față o femeie care să ne spună că el a decis să semneze un decret prin care revocă o altă femeie. Indiferent din ce motiv o face, un bărbat nu procedează astfel. Cu atât mai mult un președinte de stat, care nu cu mult timp în urmă a anunțat că parcă ar mai vrea un mandat. Fie că a făcut-o pentru o cauză nobilă sau nu, este clar că nu așa se procedează. În fruntea statului e nevoie de un bărbat. Ne-am săturat de popândăi. Una peste alta, trăgând aer adânc în piept, românii care încă mai luptă pentru a apăra valorile democrației tocmai au aflat că au nevoie de un nou lider. Să fie el oare tot din Ardeal?

5 Thoughts to “Momentul ăla în care îți tremură chiloții”

 1. Anonim

  Cucuveaua e istori

 2. I.C.

  Iohannis a trădat așteptările celor cinstiți ca să le împlinească pe ale găștii de tîlhari PSDALDEUDMR. Am așteptat să văd ce va face. Gata, are tot disprețul meu dl arivist politic Iohannis, inclusiv pentru modul laș în care a demis-o pe dna procuror șef. Votul meu l-a pierdut irecuperabil, mi-e indiferent cine va fi viitorul președinte. Îndemn însă tinerii să părăsească definitiv, fără să mai privească înapoi, această țară blestemată!

 3. Anonim

  I.C. Iohannis a facut ceea ce „i-a impus” CCR-ul.Noi ,”pulimea” care ramanem in tara si „hranim la san” armata de bugetari ,il vom vota in continuare pe Iohannis ,dintre mai multe rele il alegem pe cel mai putin rau.Eu indemn tinerii ,care or mai ramanea in tara ,sa iasa masiv la vot indiferent cu cine voteaza ,asta daca ne dorim o schimbare ,daca nu stam pe facebook si comentam neajunsurile si neimplinirile .

  1. Anonim

   @ 07:41
   Ei, o să-i dea derbedeul Dragnea lui președintelui Klaus Mămăligă „respectarea legii” și a „deciziilor CCR” pînă o să-i iasă pe urechi!

 4. Anonim

  Stimate domnule redactor-sef!
  -Una este sa postezi in privat pe FB tot feluri de aberatii,jigniri la adresa tuturor care incearca sa faca ceva pentru comunitate si alta este situatia cand,in calitate de REDACTOR -SEF al celui mai echilibrat ziar din SJ repeti aceleasi ineptii.Sincer,ma mir cum te mai tine Muresan la ziar!
  -Apropo!Nu esti cumva dumneata lupul moralist?De unde ai bani sa te plimbi cu jeepul Volvo,care si la varsta de 8 ani face o mica avere.Sa nu ne spui ca din salarul de ziarist!
  Sau te tine sotia?

Leave a Comment