Minciuni electorale

Daniel Mureşan

Un județ sărăcit, depopulat, cu o economie ce scârțâie din toate încheieturile, un județ care se duce de râpă datorită ipocriziei și minciunilor politicienilor. Consilii locale emanate din aranjamente obscur-politicianiste, pline de consilieri ce ridică mâna la comandă, iresponsabili, bâjbâind prin praful capitalismului sălăjean.
Zilele acestea, pe ulițele orașelor si satelor din județ vezi ciurde de politicieni în tricouri colorate ce împart pliante și minciuni. În general se dorește manipularea pensionarilor, a casnicelor sau a asistaților sociali. Cu aceștia e mai simplu. Cu tot respectul pe care-l datorez vârstei a treia, trebuie să le spun pensionarilor că sunt manipulați, indiferent de la ce partid se întâmplă. Din fericire, cunosc mulți pensionari care au coloană vertebrală, demnitatea lor fiind mai presus decât „onoarea” cu care sunt gratulați.
În ajun de campanie electorală se câștigă proiecte, se fac poduri și trotuare. Voi chiar ne credeți proști? Chiar credeți că nu știm ce vor cohortele de aplaudaci? Vor un post călduț în administrație, de unde să nu-i mai miște nimeni. Și-apoi dacă s-o schimba puterea, niciun bai – aplaudă și ling și acolo. Sub pojghița subțire de poleială a acestui județ se află o mâzgă ce pute pe care nimeni nu vrea să o înlăture. Pentru că acea mâzgă îi ține în funcții, iar la patru ani o acoperă din nou cu poleială, cu scenarii emoționale și retorică patetică. Din păcate, ține de 30 de ani.
Cu telefoanele și pliantele în mâini, candidații și aplaudacii lor ară localitățile județului, lansându-se în exerciții retorice penibile și fără substanță. Spre deliciul auditoriului neimplicat politic ce a dat nas în nas cu hoarda, pretendenții se întrec în divagații oratorice ce frizează delirul. Trebuie să recunosc, atâta minciună pe metru pătrat e greu să debitezi. Dacă vă veți uita atenți la coloana de aplaudaci, e ușor de remarcat că majoritatea provin din zona gri a societății sălăjene. Mulți dintre ei au trecut pe la alte partide, alții sunt trăitori din drepturi de autor fără operă sau consumatori de conserve expirate, dar cu etichetă de partid.
Sigur că vor fi schimbări pe la primării. Dar ce folos? Vom schimba un cal olog și orb pe un măgar surd și lovit de streche. În rest, vom întâlni aceeași slugărnicie, aceiași ochi holbați pe câte vreun document de te face să crezi că e scris cu litere chirilice, aceeași incoerență decizională care generează cel mai profund ridicol.
Da, trist, foarte trist odată la patru ani. Discursurile despre cinste și responsabilitate, despre curaj și determinare nu le mai crede nimeni. Dar ce contează? Ei în continuare cred că județul e al lor, a dinastiei sau a oligarhiei lor. Ei nu pot să spună adevărul. Care ar fi soluția? Să plece acasă, să-și vadă de pensie sau de slujbele lor ridicole; să se apuce de rebus sau de tricotat ciorapi pentru orfani. Bineînțeles că asta nu se va întâmpla. Vor demonstra din nou că sunt din tagma lui Trahanache şi Brânzovenescu şi că, din păcate, Caragiale nu a scris doar nişte comedii savuroase, ci a descifrat codul genetic al politicianului român.

Alte articole

3 Thoughts to “Minciuni electorale”

 1. Ion

  O tara fara speranta din care trebuie emigrat urgent pentru ca politicienii romani au mostenitori tot politicieni romani. Pe cand emigrezi Daniel? Hai ca si tu te bucuri de niste bani in plus in aceste campanii, dar banii nu au miros,nu-i asa? As fi crezut ce spui daca lipseau pozele de pe antetul acestei pagini!

 2. Anonim

  mai Ione ! da slab judeci.Daniel are dreptate si care-i treaba ca un ziar castiga bani in perioada campanilor electorale ?Se intampla la fel in toate tarile civilizate din lume.

 3. Mircea

  Incredibil dar adevarat , cum /cat de cretin sa fii si sa nu iti dai seama ???! Si nu e vorba de o persoana sau un grup mic de persoane , caz in care ar mai explicabila prostia ! Dar e vorba de o adunatura , unii ii spun partid politic , de fapt ciuma cacanie, condusa de asa zisii „sef al statului Werner Politrukul , premierul ORB(an)ul si ceilalti mocofani . La nivelul Salajului nu am asteptari de la electricianul Bode , lautarul Dinu Iancu si alte asemenea „eminente cenusii „. Despre e e vorba , de zeci si vor fi sute de ori pe frontispiciul ziarelor locale apare alaturi de moacele candidatilor la sefia CJ si la primar un slogan ultrainteligent ce ar tebui clarificat o pentru populime „RECLADIM SALAJUL” ??!!
  Nefiind dotat la nivelul somitatillor ciumei cacanii , am procedat babeste . Am cautat si am gasit in DEX-ul limbii romane cuvantul „a recladi= a cladi din nou, refacand din temelii „??? Cum vor face acest lucru niste mocofani ce n-au cladit cu adevarat nimic pina acum ?? Chiar sunt lipsiti de orice forma de bun simt, deversand aberatii pe care populimea le inghite fara a le rumega macar ??!!

Leave a Comment