Marea Cenzură Naţională

Personal, mereu l-am considerat pe Liviu Dragnea un om misterios. Alunecos, ascuns, uleios, greu de ghicit, genul şapte feţe şi nouă măşti peste ele. Cu calmul unui melc şi îndârjirea caprei negre, Dragnea este, în viziunea mea, pericolul personificat. Pentru că exact în privirea lui lascivă, ca o mare aparent calmă şi în zâmbetul de bun samaritean, se ascunde de fapt o adevărată uzină, plină de unelte, cabluri şi maşinării, capabile toate să facă cele mai neaşteptate şi şocante manevre. Nu mai dezvolt modul în care, cu paşi mărunţi dar extrem de siguri, răsucindu-şi mustăcioara, acest om criptat precum o scriere cuneiformă a ajuns în fruntea unui partid cu tradiţie la noi.

Nici măcar “bunicuţa” Ion Iliescu, nu a reuşit în toţi anii de preşedinţie, şi cu toată cartea şi doctrina rusească băgată la cap prin şcoli serioase, să fie atât de abil şi şmecher în modul în care a acţionat, de-alungul carierei sale politice, în partid. Ion Iliescu, şi el catalogat  de altfel, aproape unanim, un simbol de parşivism totuşi foarte greu de egalat. Încet şi sigur, mereu cu o grimasă la purtător pe post de zâmbet, Dragnea a fost şi este în continuare “omul de care românii au nevoie”. Aşa se vrea el, aşa îl vor afişat cei care îl susţin, pentru că singur oricum n-ar fi reuşit să urce nici măcar până la etajul I al sediului PSD, să ne înţelegem. Însă părerea mea despre şeful PSD contează mai puţin, să revenim la buba principală. Indiferent ce spunem, politic, despre Dragnea, nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că discutăm despre o persoană condamnată definitiv pentru fapte penale. Bun.

Putem începe cu subiectul  în sine, şi anume Legea defăimării, un monstru aflat încă închis în coajă de ou, care atunci când va crăpa, va fi un fel de Godzilă pentru toată suflarea de presă de la noi. Nu ştiu dacă oamenii realizează cu adevărat ce înseamnă această lege care iată, se strecoară cu mersul legănat al lui Liviu, şi va intra în cele din urmă, prin toate comisiile şi camerele, ca un şerpoi unsuros şi grăsan  având, ca o ironie a sorţii acestui popor, toate şansele să  fie adoptată. În acest caz, fără doar şi poate, am putea discuta de prima şi cea mai consistentă, violentă şi nenorocită lege de după 1989, în privinţa cenzurii, hai să nu o coafăm când ei îi luceşte chelia de la o poştă şi să folosim tot felul de expresii greţoase şi căcăcioase, astfel încât să o botezăm altfel decât trebuie. Da, este o lege care va rupe cu cenzura tot ce întâlneşte, sub formă de adevăr, în cale. Ca un polizor al unui dentist din filmele horror care va mutila gura presei, a internetului, a bloggerilor, a analiştilor politici, istoricilor, a tot ce mişcă în scrisul sau vorbitul românesc.

Este o lege în spatele căreia toţi politicienii cu bube pe ei, se vor ascunde, se vor culcuşi la sânul ei fals şi vor putea să răcnească, ca din gură de şarpe, legal, cum se spune, şi să rânjească de fiecare dată când se va spune câte un adevăr. Va fi pedepsit adevărul, pentru că, conform legii, un adevăr spus despre un politician nenorocit sau corrupt va însemna, în mod invariabil, “defăimare”. Dacă faci cunoscută fapta cuiva, dacă jurnaliştii, mulţi dintre ei foarte bine bazaţi şi curajoşi, vor spune un lucru cât de mic, capabil să trezească suspiciuni măcar, – ce să mai vorbim de certitudini – toţi vor suporta nişte rigori crunte. Această lege devine biciul ud al politicienilor, pe care îl vor învârti în aer şi din care vor pocni cum va vrea poala lor. Ei bine, Sir Liviu Dragnea a realizat, pe modelul luat de acolo de unde răsare Soarele, că pumnul în gură, ţinutul din scurt şi, cel mai important, altoirea prin pedepse şi amenzi halucinante a tututuror acelora care vor îndrăzni să-l mai arate aşa cum este pe el dar şi pe toţi cei care fac lucruri, este singura salvare de la înec a gloatei politice compromise forever and for always. Adică, pentru totdeauna şi mereu. Că profită şi ceilalţi, adică toată lumea, care -cum s-a ascuns sau fofilat până acum, nu mai e nici asta ceva care să ne surprindă. Normal că profită toţi. Mă abţin să spun cu lux de amănunte ce înseamnă şi ce consecinţe va avea legea defăimării pentru că ne-ar prinde dimineaţa scriind şi citind. Dacă ar fi fost scos din ea elementul cheie, cel politic (care reprezintă, de fapt, sâmburele şi raţiunea pentru care această lege va exista) atunci totul ar fi fost cât se poate de justificat şi ok.

Pentru că, zice legea, Defăimare socială  este  fapta sau afirmaţia prin care o persoana este pusa în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social. Iar Grup social – este acea categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limba materna, tradiţii culturale, apartenenţa politica, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV. Perfect de acord, defăimarea sau orice altă faptă care are la mijloc apartenenţa religioasă a cuiva, opţiunile sexuale, vârsta, rasa, sau, şi mai rău, denigrări pe motive de sănătate, toate acestea nici nu intră în vreo dezbatere, este firesc, normal, democratic şi da, avem nevoie să înţelegem că nu avem voie să denigrăm sau să punem pe cineva în inferioritate pe aceste motive.

Discuţie închisă. Sigur, aşa cum este prezentat aici şi pus la grămadă cu tradiţiile şi virusul HIV, nici apartenenţa politică nu trebuie să fie un motiv de denigrare. Însă această lege este atât de parşiv făcută, după chipul şi asemănarea iniţiatorului ei, încât este extrem de greu (cu atât mai greu pentru omul simplu, care nu înţelege, nu  poate  sau nici nu are chef să stea să digere toate subterfugiile unui proiect legislativ) să realizeze ce înseamnă această lege care pute deja de la o poştă a “acid cenzuraic”. Legea aceasta însemnă pastila de cianură pe care pre;edintele pesedist o serveşte pe tava de argint, presei şi mass-mediei româneşti. Hai să fim serioşi, că ne umflă râsul fraţilor, de-aia nu mai poate şeful PSD de cei infectaţi cu HIV, de tradiţii sau de vreo divă de prin vreo instituţie, care se simte lezată când şeful o face babă şi îi sugerează să spele putina. Moare Dragnea de grija acestor cazuri, nu? Angajaţii, amărâţii, cei bolnavi, cei care au, sigur, diferite probleme pe aceste criterii de defăimare, denigrare sau care suportă tot felul de consecinţe nedrepte din vine care nu le aparţin câtuşi de puţin. Bun, opriţi-vă din râs acum.

Această lege, care vine oricum după ani de zile în care întreaga presă a fost lovită sistematic de stat, de putere, de oligarhi şi hoţi, de corupţi şi criminali, de cei care au distrus nu doar puterea cuvântului ci au comis, fără exagerare, marile genocide sociale şi economice din această ţară. Această lege are toate şansele să aterizeze peste toată suflarea de presă după ce oricum, timp de 25 de ani, statul nu a mişcat un deget pentru a susţine, încuraja şi ajuta presa şi, prin ea, pentru a le oferi cetăţenilor şi oamenilor o şansă perpetuă şi nealterată adevăr, de a primi informaţia corectă, indiferent daca e rea sau bună, de a fi informat, de a afla, dacă e cazul,  că cel pe care l-a ales e, de fapt, un nenorocit, sau cea pe care a ridicat-o în slăvi, este, în fapt, o hoaţă ordinară. Şi multe, multe altele. Statul a tratat presa ca pe o ceapă degerată, zero ajutor, zero sprijin sau orice alt lucru care să demonstreze că presa este măcar respectată, dacă de ajutoat nu poate fi ajutată niciodată.

Sunt multe de spus, vom mai vorbi despre toate aceste lucruri care iată, exact când nici nu am fi crezut, devin, în şoaptă, realitate. Iar odată ce vor căpăta puterea unei legi, vor începe să răcnească ca într-un lagăr, la tot şi la toţi cei care vor mai încerca să arate sau să spună un ADEVĂR.

 

15 Thoughts to “Marea Cenzură Naţională”

 1. Tata-JDER (CENZURAT?)

  !ATENTIE! CENZURA este prezenta si aici. Moderatorul a prins viata. SE scot COMENTARII….asa ceva numa la chinezi se face! Rusine sa va fie! 🙁

 2. vasi

  Pai daca umplii de prostii normal ca ti le scot. Ai umplut de jderi si de veverite si toate vietatile numai aberatii scrii. Fii la obiect si o sa ai toate comentariile la locul lor. Mie nu mi a scos nimeni vreun comentariu chiar daca am criticat.

  1. Ariciu' (reloaded)

   Moderator Vasi, scoti subtilitatile deranjante pentru ??? 😉 daca-ti faci treaba, fa-o bine la toate articolele….apar anunturi serioase…prostitutie mascata…oioioi… fa CURAT peste TOT! nu numa la ce te pune PAPUSARUL!!!!! 😉

   PE ASTA IL LASI!!!!! II BATUT IN CUIE!

   1. Glis-Glis Lineus (parsul mare de stejar)

    ioi ma Ariciule, ioi ma, MODERATORUL (sex M) 😉 , ti-a eliminat postarea pentru obscenitatea urmatoare: „CHISTOACE”. De aici tragem urmatoarea concluzie: e fumator, e frustrat ca nu va mai putea dohani nici la bodega 😉 (ca acasa n-are voie) si io il suspectez ca arunca mucurile pe jos…. 😉 „aluna” are o fisura…. 😉 Io zic sa lasam lucrurile sa evolueze de la sine si sa vedem ce iese… 🙂

  2. Muscardinus Lineus (varu' lu' Glis-Glis)

   Ba Vasi….. io cred ca tu critici la comanda

 3. Anonim

  Trist daca s-a ajuns in aceasta faza. Presa era singurul lucru care ne mai apara si noua, cetatenilor, interesele. in rest, suntem pierduti. inclusiv in Salaj. Legea asta ne mai lipsea c ain rest totul merge bine in tara.

 4. Ariciu' (ioi ma!)

  „mictiune” „vulpe mictionista” „ca*a de URS” „Radu cel Frumos…curtezana” astea se pare ca deranjaza, pentru expresiile astea pamfletice s-o trezit MODERATORUL care nu exista printre angajatii cu carte de munca ;), sa ma cenzureze pa mine Ariciu’ cu „ochii rosii si cu bale”, „suspect de rabie”, defapt intoxicat de la CHISTOACELE din codru! Pentru asta……ppppfoaiiiiii ma!!!!!!

  1. Ariciu' (B-33 Z. cu tepuse)

   MODERATOR! daca-l scoti pe ala de mai sus->……print screan…..mail…..TIMES NEW ROMAN!!!!!

   1. Borat

    Hello! My name a BORAT, Ariciu’ come and live with me in Kazacstan, here we don’t have „CENZURA”….WINK WINK

    Cocky Bucheck, Hardcore-manele he is the true King!…and for the fake manelos from your country… hope that you all bite Chuck Norris and end up like the Cobra… WINK

 5. Tăunul

  De fapt, lepra asta de dragnea, deloc întâmplător, fost ciumete portocaliu, urmăreşte să pedepsească pe postacii, care, binemeritat, îl înjură de internet. Chiar dacă în PSD sunt şi persoane onorabile, precum madam Andronescu dar, majoritatea nu pot fi decât nişte lepre, dacă au ales o lepră preşedinte. Cât despre lege, ea este de, fapt inutilă, şi chiar costisitoare pentru ţară. Cine se simte lezat se poate adresa justiţiei, CNA sau CNCD, de ce să mai creăm un nou organism care să fileze cetăţenii ?

  1. Ursus spelaeus (ursul de caverna)

   Sunt abonat de ceva vreme la acest ziar, in varianta tiparita. Imi este adus, mereu la timp, multumita lui nea’ Ilie, un postas batran, care inca se tine binisor, pentru venerabila varsta pe care o are. Imi aduce ziarul tocmai, la pestera Ursilor, unde imi puteti admira ciolanele prafuite si albite de trecerea timpului. Cumpar acest ziar, pentru ca, dupa umila mea parere, e putin mai serios decat celelalte publicatii locale pe care le are municipiul Zalau. De ceva vreme am inceput sa frunzaresc si varianta online si am constatat, cu stupoare, ca, aici sunteti si mai seriosi decat in varianta tiparita. Adica, nu stiti de gluma si scoateti comentariile hazlii, uneori putin mai interesante decat articolul de baza. Cand vad asa ceva, parca simt cum imi dispare colbul de pe oase, mi se rematerializeaza carnea si incepe sa-mi clocoteasca sangele prin vine, simt cum imi creste parul, chiar mi se zburleste pe greaban. Ma ridic cu greu din pozitia in care m-a uitat fecioara de foc, care m-a atins cu aripa ei de jad, oprindu-mi scurgerea firicelelor de nisip din clepsidra vremii, ma clatin, ma uit in jur la turistii inmarmuriti de groaza, care ma privesc incremeniti cu ochii iesiti din orbite, cu buzele tremurande si cu parul facut maciuca, ametesc, mi se impaienjeneste vederea, ma clatin dar nu cad. Raman in picioare, ridic capul, semet, cu linii nobile, brazdat de urmele luptelor crancene prin care am trecut. Pornesc! Inainte, numai inainte. Ma opresc, adulmec aerul imbaxit si deodata, simt o duhoare persistenta, sintetica de sapun ieftin si transpiratie amestecata cu CENZURA. Mi-e scarba de ce-mi transmite nasul. Vomit indelung, ma prabusesc… nu a venit inca momentul sa ies la lumina.

 6. anda

  A reusit sa ne faca sa urâm si mai mult simulacrul asta de partid, mâncat de coruptie ca un cancer, sa l urâm si sa ne gândim bine pe cine puem stampila, cat de rele ar fi celelalte optiuni! Mai rea decât kaghebistul asta gretos nu exista, sa fie foarte clar!

 7. Editorial C.T.P.

  …preluare T.N.R.

  Paranormal!

  Judetul Salaj a reaparut pe harta Romaniei!

  Datorita CENZURII!

  Multumim MODERATOR! 😉

  1. I'm not *BoRaT_ wink wink

   Hello! Happy Birthday Salaj! Welcome to the Censorship dimention. bla bla Wink…. Noooo CNA….stop hurting Borat!!! gla gla gal aaaaaa….haaaa….how did you…hhhhh….find me?…hhhhhhh…how did you get in The Great Nation of Kazacstan?….hhhhhhh…noooo…not in there….i’m male…..nooooo….uuuu..mmmm….Borat start enjoing this….uuuu….CNA….your the best! Thank you! Your sooo „kind” and please, please! come visit Borat again, same place, same time, same spot. WINK WINK

 8. Anonim

  FLORINE SIR LIVIU sa fie clar, in speta data a fost condamnat pe nedrept el a luptat alaturi de cei 7,4 mil de romani cu mijloacele pe care le-a considerat bune pentru scopul propus demiterea leprei DAR cealalta problema da a devenit un ordinar CACACIOS ai dreptate poate a suferit o alunecare de pe covorul ROSU, cu legea DEFAIMARII a dat-o rau in bara si sper sa se opreasca acolo PENTRU. asemenea legi e nevoie in primul rand de civilizatie nu suntem pregatiti inca poate in secolul urmator Sir LIVIU. In rest sa ne auzim de bine.

Leave a Comment