Mai există presă în Sălaj?

Daniel Săuca
„Nu!”. „Asta-i presă?”. „Poftim?”. „Da` a fost vreodată presă în Sălaj?” Câteva din „săgețile” pe care le primesc săptămânal de la unii, de la alții, oficiali mai mari ori mai mici, politicieni, foști și actuali ziariști, corporatiști și alte categorii de oameni ai muncii (politice). La întrebarea dacă mai există jurnaliști, mi se spune că numărul degetelor de la o mână e prea mare. Când stau de vorbă cu unii colegi de breaslă, mi se aruncă alte „săgeți”, de parcă eu aș fi vinovat, printre altele, de existența unor bloguri, site-uri care au stricat și mai mult imaginea presei locale. Să ne întoarcem însă la întrebarea din titlu. Degradarea presei „tradiționale” a început mai de mult timp, nu ieri. Explozia „social media” a însemnat și sfârșitul unui mod de a înțelege jurnalismul și instituțiile media. În România, dezastrul a fost binecuvântat părintește de marile partide, care au înțeles și că e mult mai profitabil să se folosească de jucăria facebook decât să plătească reclame, publicitate în așa-zisa media „mainstream”. De mulți ani, partidele de la noi beneficiază de sume colosale de la buget, iar nu puțini bani sunt direcționați înspre propagandă, publicitate, mai ales în online. Armate întregi de consilieri, consultanți, postaci, vârcolaci sunt întreținute numai și numai pentru imaginea conducătorilor iubiți. De altfel, cam peste tot, destui șefi politici județeni și-au făcut, prin interpuși, așa-zise ziare online, evident pentru uzul propriu. Ipocrizia politicianului român față de presă și jurnaliști e scârboasă. Se declamă libertatea presei dar se face totul pentru decapitarea jurnalismului de calitate. Și pe fondul unei situații de care ziariștii nu sunt cu siguranță vinovați: cam tot ce înseamnă media a migrat în online. Ziare serioase care apăreau în urmă cu ceva ani în zeci de mii de exemplare, acum se distribuie în câteva mii. La putere, să zic așa, e online-ul și facebook-ul. Câteva televiziuni comerciale sunt în continuare „prizate” de un public mai ales „tabloid”, în timp ce radio se ascultă mai degrabă în mașini. Sunt destule posibile explicații. Poate voi reveni asupra lor. Cât despre presa din Sălaj, eu zic că n-a sucombat. La cote de avarie, totuși, mai există încă jurnalism în Sălaj. Și ziariști. Mai mulți decât degetele de la o mână.

4 Thoughts to “Mai există presă în Sălaj?”

  1. […] Daniel Săuca „Nu!”. „Asta-i presă?”. „Poftim?”. „Da` a fost vreodată presă în Sălaj?” Câteva din „săgețile” pe care le primesc săptămânal de la unii, de la alții, oficiali mai mari ori mai mici, politicieni, foști și actuali ziariști, corporatiști și alte categorii de oameni ai muncii (politice). La întrebarea dacă mai există jurnaliști, mi se spune că numărul degetelor de la o mână e prea mare. Când stau de vorbă cu unii colegi de breaslă, mi se aruncă alte „săgeți”, de parcă eu aș fi vinovat, printre altele, de existența… Citeste mai mult […]

  2. […] Daniel Săuca „Nu!”. „Asta-i presă?”. „Poftim?”. „Da` a fost vreodată presă în Sălaj?” Câteva din „săgețile” pe care le primesc săptămânal de la unii, de la alții, oficiali mai mari ori mai mici, politicieni, foști și actuali ziariști, corporatiști și alte categorii de oameni ai muncii (politice). La întrebarea dacă mai există jurnaliști, mi se spune că numărul degetelor de la o mână e prea mare. Când stau de vorbă cu unii colegi de breaslă, mi se aruncă alte „săgeți”, de parcă eu aș fi vinovat,  » Mai multe detalii […]

    1. Anonim

      Citind printre randuri, e evidenta nostalgia dupa clasic si traditional. Totusi acel model de jurnalism avea o grmada de carente, in special de ordin moral. (nu e cazul si locul pt detalii) Nu ca azi, in online, lucrurile ar sta mai bine, ba dimpotriva. Concluzia, pt mine, e clara: Decaderea umanitatii a inceput in ultimul secol, si o acceleram acum,fiecare in particica lui, unul inarmeaza o tara pe datorie, unul semneaza o decizie injusta, unul isi ia salariu fara sa faca nimic, unul taie capaciii doar pt ca poate si nimeni nu-i face nimic, altul mai jos isi ,,insuseste,, un sac de ciment si un pavaj care care ar trebui sa se regaseasca in infrastructura publica, si exemplele pot continua..la nesfarsit. Unde se se situiaza ,,journalistul,, in tabloul asta general?

  3. I.C.

    O țară care pune la judecător la Curtea Constituțională un brancardier semi-analfabet, cu 5 la română în școală și „absolvent” cu 5 al prăvăliei de diplome „Spiru Haret”, nu are nevoie de presă, nu are nevoie de nimic!

Leave a Comment