Între ciocan și nicovală. Alte fragmente din haos

Daniel Săuca
„PSD a dat din banii primiți ca subvenție de la stat nu mai puțin de 5,3 milioane de euro pentru cheltuielile pentru presă și propagandă, în perioada ianuarie-iunie 2022. Și PNL a direcționat 3,6 milioane de euro pentru același lucru, în primele șase luni ale anului, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente (AEP)” (hotnews.ro). România, așa cum știm, e fascinantă: „În total, în perioada ianuarie-iunie a anului 2022 au fost vărsate în conturile formațiunilor politice sume în valoare de 124.890.327,26 lei, adică 24,9 milioane de euro, reprezentând subvenții de la bugetul de stat. PSD a primit în jur de 48 de milioane de lei, din care a cheltuit peste 36,3 milioane. Din acești bani, 73,85 la sută, adică peste 26,8 milioane, au reprezentat cheltuielile pentru presă și propagandă” (hotnews.ro). Așa se explică multe și prin minunatul județ Sălaj. Mă mir, totuși, că partidele nu sunt capabile să cheltuie toți banii primiți de la bugetul de stat.
„Avertismentele explicite conform cărora emisiile de carbon în creștere încălzesc periculos Pământul au fost ignorate prea mult timp. Iar acum vom plăti prețul sub forma unor furtuni, inundații, secete și valuri de căldură ce vor depăși cu ușurință extremele actuale, avertizează omul de știință britanic Bill McGuire. Punctul crucial, susține el, este că acum nu mai există nicio șansă ca noi să evităm un colaps climatic periculos și generalizat. Ne putem aștepta la un viitor în care valurile de căldură mortală și temperaturi care depășesc 50 de grade Celsius vor fi obișnuite la tropice, unde verile la latitudini temperate vor fi invariabil fierbinți și unde oceanele noastre vor deveni calde și acide” (spotmedia.ro). Nu mai avem nicio șansă să evităm un colaps climatic generalizat? Dar oare am avut vreodată? În ciuda revoluțiilor industriale… „Folosirea celor mai poluanţi combustibili, cum sunt cărbunii, nu va face decât să amplifice problema climatică. Între ciocan şi nicovală, omenirea se află în pragul sinuciderii colective, după cum a mai spus Antonio Guterres. Ca şi criza energetică, securitatea alimentară este ameninţată de blocarea porturilor ucrainene prin care nu mai pot fi exportate cantităţi de grâne esenţiale pentru hrana a milioane de oameni. Seceta înrăutăţeşte şi mai mult lucrurile. Dacă continuă, va pune în pericol culturile pentru sezonul agricol următor, cu toate consecinţele ce decurg de aici” (Ion M. Ioniță, adevarul.ro). Sigur, nu e cel mai bun „sezon” al omenirii. Voi ce credeți?

One Thought to “Între ciocan și nicovală. Alte fragmente din haos”

  1. […] Daniel Săuca „PSD a dat din banii primiți ca subvenție de la stat nu mai puțin de 5,3 milioane de euro pentru cheltuielile pentru presă și propagandă, în perioada ianuarie-iunie 2022. Și PNL a direcționat 3,6 milioane de euro pentru același lucru, în primele șase luni ale anului, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente (AEP)” (hotnews.ro). România, așa cum știm, e fascinantă: „În total, în perioada ianuarie-iunie a anului 2022 au fost vărsate în conturile formațiunilor politice sume în valoare de 124.890.327,26 lei, adică 24,9 milioane de euro, reprezentând subvenții de… Citeste mai mult […]

Leave a Comment