Fara cap, cu tentacule multe

Suspendarea ar putea duce la stagnare economica; Mediul de afaceri ar putea fi afectat de suspendarea presedintelui; Comisia Europeana, ingrijorata din cauza situatiei politice de la Bucuresti – sunt doar cateva titluri din presa nationala despre circul de joi inceput in Parlament si sfarsit in Piata Universitatii. Titluri care ar putea spune, intr-un cuvant – haos, daca se mai poate vorbi de asa ceva in mediul politico-administrativ romanesc. Din tara care a ajuns pe primul loc din punctul de vedere al celui mai mic procent de absorbtie a fondurilor europene, la trei luni de la aderare, vom ajunge, probabil, tara cu cele mai multe clauze de salvgardare cerute de UE.

Se poate observa acum, chiar cu ochiul liber, teatrul politic pe care l-au jucat mai marii Romaniei, in ultimul an de dinainte de aderare. Asa-zisa curatenie in justitie, coruptia cea mult trambitata, birocratie etc, etc, toate facute doar de vazul Europei, ca sa prindem si noi un loc la locomotiva comunitatii europene. Pun pariu ca mecanicii se gandesc, deja de pe acum, la cum sa scoata cuiul de la vagonul romanesc, ca sa-l lase in urma, pentru ca ceea ce se intampla aici e deja prea mult, chiar si pentru stomacul UE.

Am taiat, ca de obicei, capul care nu putea asa de tare. L-am suspendat pe Basescu si toata lumea e in delir, unii de fericire, altii de suparare, dar cei mai multi poate doar din cauza ca se intampla iar ceva ce ar putea scoate din amortire poporul, care de data asta a dormit doar 17 ani. Un popor care l-a votat pe presedinte si care a acceptat, de nevoie si neintrebat de nimeni, suspendarea sa de catre asa-zisii alesi ai neamului romanesc.

Ceva nu este in regula in toata procedura asta: de fapt, singurul ales al poporului a fost Basescu, pe cand parlamentarii s-au montat pe scaunele lor caldute prin aplicarea stampilelor politice.

Asadar, trei luni fara presedinte. E ca si cum unul care vrea sa traga o raita prin Europa, necalcand niciodata peste hotare, o ia de capul lui, ratacind pe autostrazi, fara un GPS.

A facut Basescu greseli? Da, a facut destule, prin incercarile sale de a interveni in activitatea unor ministere. Dar, ganditi-va ca nu Basescu si nu greselile sale ne ating pe noi, cei care stam si ne uitam la teveuri uimiti de cele ce se intampla pe la Bucuresti. Nu Basescu e de vina ca platim un curent care are prize in mai multe firme capusa, ca platim cele mai scumpe gaze din Europa si ca avem cele mai mici salarii din statele UE, ca ne pleaca oamenii din tara, ca romanii nu mai au incredere in nimeni si nimic, ca fiecare se gandeste doar la propriul sau bine etc.

Pe timpul lui Ceusescu ne-am saturat de atata stabilitate politica. Acum incepem sa ne saturam de atatea circuri si schimbari politice. Incotro?

Leave a Comment