Fă, păsărico!

În România se întâmplă lucruri ciudate aproape în fiecare zi și am ajuns să ne obișnuim cu multitudinea de absurdități. Din păcate, nu pot trece cu vederea faptul că, în ultimii ani, limbajul de mahala al primilor doi oameni din stat a depășit limita bunului simț. Ultima scăpare îi aparține premierului Victor Ponta. Pe lângă penibila și jenanta plimbare cu barca trasă de pompieri printr-o apă ce nu ajungea nici până la genunchi, premierul Victor Ponta i s-a adresat cu apelativul “fă, Doina” ministrului delegat pentru Ape, Doina Pană, aflată și ea în Teleorman (județul în care morții sunt mai prezenți la vot decât cei vii), ca să evalueze pagubele produse de inundații. Deși există înregistrări video care atestă limbajul ”academic” al primului ministru, Doina Pană nu a vrut să-și enerveze șeful și a mințit ulterior că acesta i s-a adresat cu ”mă, Doina”, care este un ”apelativ de o uşoară tandreţe şi respect”. Glumițele de cartier ale premierului nu s-au oprit la apelativul ”fă”. În timp ce oamenii încercau să-și salveze bunurile, Ponta o întreba pe Pană dacă ”a avut chef de inundații”.
După cum spuneam încă de la început, am ajuns să nu ne mai suprindă nimic și suntem obișnuiți cu limbajul suburban al măreților conducători. Chiar președintele i se adresează primului ministru cu apelativul ”pisicuț”. Dar nu pentru că l-ar alinta, ci ca să arate supunerea premierului în fața președintelui și nu numai. Oricum, președintele Băsescu nu este la prima ieșire. De la “găozari” la “țigancă împuțită”, de la “păsărico” la “tonomate”, de la “Urcă-te pe masă să-ţi arăt cum se face!” la “români tâmpiți, ca produs al școlii românești”, toate aceste expresii au fost patentate de primul om din stat.
Dureros este că mârlănizarea generală a vieţii publice româneşti coboară câte o treaptă aproape în fiecare zi. De la “măi, animalule” al preşedintelui Ion Iliescu la “ţiganca împuţită” a lui Traian Băsescu ori la ”fă, Doina” a premierului Ponta, ne afundăm într-o baie colectivă de mitocănie. O vedeți voi pe Angela Merkel să se adreseze miniștrilor cu apelative care prin definiția lor sunt folosite pentru a-ți arăta disprețul față de unele persoane inferioare ție? Și ne mai mirăm că la întâlnirile între președinții ori prim miniștrii statelor europene ai noștri românași nu sunt băgați în seamă de nimeni.

3 Thoughts to “Fă, păsărico!”

 1. La duba cu,cultura......

  Asa graia un boactar la risipirea fortata a unei adunari de prin Bucurestiul astora de ne conduc.
  Felicitari Gorgane!
  Ai prins bine in editorial ,dintr-un condei,non valoarea clasei politice in ansamblul ei!
  Avem ceea ce votam si nimic mai mult!
  De 24 de ani,ani risipiti aiurea,moca,din vietile noastre avem aceiasi si aceiasi indivizi care nu produc nicio speranta de mai bine!
  Avem ceea ce votam,cum ziceam mai sus,dar din pacate ,efectiv nu avem ce si pe cine vota!
  Nici aia de stanga,care au fost la dreapta si nici aia de dreapta care au fost oarecand la stanga,de centru sa nu mai vorbim,n-au nicio credibilitate si nicio realizare!
  Ar trebui un imort masiv de politicieni neinfestati si netarati genetic,eventual niste extraterestri din cea mai indepartata galaxie sa fie adusi si pusi sa dreaga tara,ca astia au dus-o Dracului pomana de rapa!

 2. voicu

  daca acest popor este tembel atunci conducatorii cum sint ?

Leave a Comment