Exercitiu de imaginatie

Pentru inceput, sa ne imaginam ca Traian Basescu ar anunta azi ca nu mai candideaza pentru un nou mandat prezidential. Desigur, este o ipoteza pe care el insusi a lasat-o, mai mult sau mai putin voalat, si care este vehiculata tot mai des in ultima perioada. Foarte sincer vorbind, nu cred ca aceasta idee va prinde contur in acest an, si asta pentru ca actualul presedinte iubeste prea mult puterea. Cu toate acestea, macar de amorul artei, merita sa abordam aceasta ipoteza, prin prisma consecintelor sale asupra vietii politice.

O asemenea punere in practica ar avea, cel mai probabil, efectul exploziei unei bombe nucleare, la nivel micro, in interiorul sferei politicii romanesti si, cu siguranta, a electoratului.

In momentul de fata, Traian Basescu este pentru PSD, in mod paradoxal, poate singurul liant. Dupa cate se poate observa cu ochiul liber, pe liderii atat de dezbinati ai acestui partid nu-i mai leaga decat ura comuna, obsesiva, impotriva actualului presedinte. Daca tinta comuna Traian Basescu ar disparea, toate aceste fractiuni s-ar evapora. Chiar si sustinerea lui Mircea Geoana la prezidentiale i se datoreaza aceluiasi Traian Basescu. Mircea Geoana nu este candidatul PSD, ci candidatul impotriva lui Traian Basescu. De altfel, Mircea Geoana nici nu are vreun alt proiect politic important, in afara demolarii presedintelui. Poate imi spune si mie cineva ce alt proiect are liderul pesedist, in afara celui amintit mai inainte? Pana si sloganul oficial pentru europarlamentare al partidului Alege bine! ar trebui schimbat, pentru ca este o replica slaba la fostul sa traiti bine! al lui Traian Basescu. Asadar, este evident faptul ca Mircea Geoana ar trebui sa se reinventeze politic cat se poate de rapid.

Pe de alta parte, Crin Antonescu pare sa fi inteles, in cele din urma, cat de periculoasa este strategia lui Traian Basescu, care oricand poate apela la jocul sau preferat, si anume sa treaca brusc de la o conceptie la alta, lansadu-si contracandidatii fara obiectul muncii. Crin Antonescu, intr-un moment de epatare maxima, a spus ca nu-l obsedeaza Traian Basescu, insa liberalul nu face altceva decat sa actioneze prin a se raporta la actualul presedinte, argumentand ca el ar oferi modelul contrar. Care model? Toti stim ca si lui Crin Antonescu ii lipseste un proiect concret, credibil.

Ipotetica retragere a lui Traian Basescu i-ar obliga pe toti ceilalti candidati la presedintie sa se confrunte, in mod autentic, pentru ca blatul coalitiei anti-Basescu ar deveni inutil si chiar imposibil. In plus, PSD si PNL au multe secrete comune care ar putea deveni proiectile electorale. In atari conditii, Mircea Geoana si Crin Antonescu ar trebui sa se teama mai mult de replierea, decat de concurenta lui Traian Basescu. Doar retragerea actualului presedinte din competitia prezidentiala ar mai putea demonstra cat de aberanta si distorsionata a fost si este viata politica romaneasca, ce a avut un singur actor principal la care s-au raportat toti cei ce ii ravnesc functia.

Alte articole

Leave a Comment