Eu cu (pentru) cine votez?

Daniel Mureşan
Celebra replică a cetățeanului turmentat este și în acest an actuală. Dacă citiți cu atenție piesa lui Caragiale, primul cuvinte la intrarea în scenă a celebrului personaj sunt “Sluga!” și “Eu pentru cine votez?”, nicidecum “Eu cu cine votez”? Din păcate, noi dintotdeauna am fost slugile celor pe care i-am votat, nu invers. Ei – nu toți, dar cei mai mulți – au fost dintotdeauna paraziții națiunii.
În epoca victoriană, apreciată de mulți drept o perioadă de maximă înflorire pentru Imperiul Britanic, politicienii englezi, recrutați din elita intelectuală și financiară, susțineau cheltuielile ministerelor pe care le conduceau (și) din veniturile personale. La noi, cei mai mulți intră în politică pentru a fura și a se îmbogăți. Și asta e de când sunt alegeri în România!
Toate acestea se oglindesc într-un banc ce circulă de ceva vreme. Cică Dumnezeu și Sf. Petru au pornit pe Pământ să împartă oamenilor daruri și să-i binecuvânteze. Peste tot au lăsat daruri frumoase și utile. Când au ajuns în România, aici au deșertat tot sacul, lăsând exagerat de multe daruri. Sf Petru era derutat, însă Dumnezeu i-a spus: “Lasă Petre, că se rezolvă. Să vezi ce conducători le dau!”. Privindu-i azi pe conducători, nu prea cred că este un banc, mai degrabă o poveste adevărată.
La alegerile locale din acest an, cred că s-au conturat două mari grupări: magicienii și prostituatele. Prima categorie e de o imaginație de invidiat. Ne spun că ei vor face ce nu au făcut alții în 30 de ani. Aeroporturi, autostrăzi, piscine, drumuri asfaltate și canalizări. Dacă mai durează mult campania electorală, ne pomenim în județ cu un cosmodrom sau cu ceva piramide. Și a doua categorie, cea a prostituatelor, nu e nouă în județ. Candidații au colindat toate partidele, urmează să mai fie președinți doar la Asociația de Locatari. Căci pe la celelelte asociații au trecut.
Umorul rămâne, se pare, ultima redută de apărare a oamenilor de rând, în fața agresiunilor la care sunt supuși din partea politicienilor. La fiecare tur electoral, unii dintre cei care candidează vin în fața noastră cu tot felul de promisiuni pentru a ne fura votul. Și întotdeauna le iese!

2 Thoughts to “Eu cu (pentru) cine votez?”

  1. Anonim

    si eu votez ca si dvs cu pnl, pentru oli vadan si miha muresan

  2. Anonim

    2 „ziaristi” de renume :))))

Leave a Comment