După. Posibile concluzii

Daniel Săuca

„Dacă nu ai un dușman, inventează-l!” Șmecheria propagandistică a funcționat! Liberalii și KWI au reușit să țină o lecție ca la carte de propagandă politică, electorală. Dușmanul a fost, este și va fi PSD (urmează încă două runde electorale din partida/partidele de box politic postmioritic). Dușman care trebuie diabolizat! A învins ura? Poate. În orice caz, pesediștii și VVD nu au reușit să contracareze formidabila mașinărie de manipulare. Nu au reușit și din cauza prestației lamentabile a candidatului VVD și a conducerii PSD. Înfrângerea se prefigura încă din timpul guvernării pesediste. Aduceți-vă aminte, printre altele, de cei trei premieri, de zecile de miniștri schimbați, de 10 august 2018 și, mai ales, de fostul lider Liviu Dragnea. Destul de probabil, „sfârșitul” PSD se trage mai ales de la povestea penală a fostului său președinte. Și apoi, așa cum am mai scris la această rubrică, pentru o bună guvernare nu e suficient doar să mărești salariile bugetarilor și a pensiilor. S-a văzut și la votul din 24 noiembrie 2019! Ce se poate întâmpla în continuare? Cam același scenariu. PSD, aproape imposibil să se redreseze, fără o „coafare” inteligentă a mesajului politic și fără o regândire să-i spunem strategică a rezervei de cadre și a ocupării funcțiilor de conducere. E de văzut dacă vor avea loc alegeri anticipate parlamentare. Probabil vor încerca, și PNL, și USR-PLUS, acest scenariu, cu toate că nu prea cred că vreun parlamentar va dori să-și încheie mandatul înainte de termen, fie și pentru celebra pensie de ales al neamului. Guvernarea PNL? Tăieri, înghețări, revenirea în prim-plan a luptei împotriva corupției, instituțiile de forță, de control și serviciile secrete vor primi un nou suflu, schimbări în multe instituții (probabil și în unele deconcentrate). Totul cu grijă electorală, inclusiv pentru bugetari (e riscant într-un an cu alegeri locale și parlamentare), dacă nu cumva „strategii” propagandei PNL vor considera că pot câștiga viitoarele alegeri și fără bugetari și fără pensionari. Oricum, urmează, din păcate, o nouă perioadă agitată, convulsivă. În care nu se va construi mai nimic. Lătrăii, postacii, propagandiștii mai încă mult de lucru…

8 Thoughts to “După. Posibile concluzii”

 1. Mizerabilii ( V Hugo)

  Luzărul român este mulţămit, are un klaus preşedinte şi un layos premier. Cei din diaspora sunt de-a dreptul fericiţi, ei slugăres zilnic la străini !

 2. Anonim

  Așa e, dle Săuca: PNL, nu PSD a făcut manipularea cu „statul paralel”, „lovitura de stat de 10 august”, „tăierea pensiilor și salariilor”, „vă iau banii de mîncare și medicamente”, „Iohannis nu e român și nu e ortodox”, „a primit ordin din străinătate – Germania – să răstoarne guvernul” și celelalte.
  Asta fac pesediștii: exact ce fac ei, acuză că fac ceilalți! Printre alții, așa i-au instruit „consilierii” israelieni aduși de pușcăriașul Dragnea.

 3. Anonim

  Mizerabilului pesedeu bugetar de la 10 51 -luzari sunteti si veti fi voi ciumatii rosii ca tine ,frecator de menta !

 4. Transilvan

  Zau, domnule Sauca? „În orice caz, pesediștii și VVD nu au reușit să contracareze formidabila mașinărie de manipulare. ” este o manipulare in sine. Actiunile PSD au vorbit pentru sine, Ca PNL + KWI s-au folosit de asta in campania electorala, atata cat a fost ea, este de inteles. Dar nu prin manipulare au invins, n-au avut nevoie de asta. PSD-ul s-a pus singur in pozitia de pierzator. Ati scris urmatorul lucru: „Guvernarea PNL? Tăieri, înghețări, revenirea în prim-plan a luptei împotriva corupției, instituțiile de forță, de control și serviciile secrete vor primi un nou suflu, schimbări în multe instituții (probabil și în unele deconcentrate). „. Cel putin la inghetari si taieri trebuie sa ne asteptam. Atunci cand cresti salarii si pensii fara o acoperire economica reala, cel care vine dupa tine trebuie sa dreaga busuiocul. Sau cine credeti ca o sa plateasca toate astea? Daca nu bugetarii si pensionarii de azi, atunci urmasii lor. Problema nu dispare, doar rezolvarea ei se amana. Dupa cum ati formulat articolui, trebuie sa fiti PSD-ist!

 5. 12:49

  Nimic nu supara mai rau decat adevarul !

 6. Anonim

  17 08 care adevar ?Al tau cumva ?Tine-l pentru tine.

 7. 12:49

  Expresia ciuma rosie a fost folosita de goebels, tu esti un limbric pe langa nazitu asta, geaba iubesti nemtii !

 8. Kaizer Soze

  Domnule Sauca, sincer eu vad ca-i cam favorizati pe PSD’isti..oare de ce? Caiete Silvane nu functioneaza fara pupincurism?

Leave a Comment