Doctrina din carnetul de partid

Daniel Mureşan

Oare mai putem vorbi de partide politice în România? Sau doar despre grupuri de interese care își declară apartenența la o doctrină politică?
Acum 30 de ani s-a început cu un fel de extremă stângă, pe undeva normală într-o țară fără tradiție democratică și trecută printr-un comunism atroce. Tranziția spre democrația îndepărtată ne-a adus într-un moment în care stânga se suprapune dreptei, generând un mix gol pe dinăntru, cu doctrina doar în statut. Și uite așa ne întoarcem de unde am plecat, apărând din nou partidele extremiste. Dacă sunt de stânga sau de dreapta, nici ele nu știu. Asta definește cel mai bine anomalia prezentă.
În momentul actual, partidele politice de pe scena politică românească ni se înfățișează ca o caricatură, pe cât de fascinantă, pe atât de tulburătoare. De fapt ele luptă doar pentru supraviețuire. A lor sau a membrilor ce vremelnic îl compun. Totul se rezumă la bani, la influență, la perpetuarea nepotismului.
România nu a fost condusă în ultimii 30 de ani. A fost abandonată într-o derivă periculoasă, guvernările nefiind altceva decât o luptă pentru coaliții și trocuri politice.
Despre doctrinele politice cred că inutil să insist. Acestea sunt doar în statut, politica partidelor fiind de a satisface nucleul dur al electoratului. Indiferent ce ar cere acesta.
Scena politică se împarte între un liberalism utopic cu puternic iz de socialism și un pol social-democrat scindat, veșnic în căutare de alianțe pentru menținerea în bazinul electoral dependent de ajutoare. Între acestea mai există un culoar de centru prin care trec periodic cei de mai sus, și în care își caută mulți locul dar niciodată nu și-l găsesc.
Cred că refacerea stângii sau dreptei se poate face prin regândirea unui lider politic și a mesajului pe care acesta îl transmite maselor. Oricât de mare ar fi inerția mentalității maselor, acesta trebuie să insufle capacitatea de a accepta și de a înțelege nevoia de schimbare al fiecărui cetățean.
Puterea și legitimitatea unui partid politic sunt conferite de către cei care agreează și votează, nu doar de către cei care-l alcătuiesc și conduc. Dar niciun politician nu conștientizează acest lucru. Ei au făcut din țara aceasta un uriaș politic cu patru capete, cu patru mâini, însă toate trăgând în altă direcție în goana disperată după bani și putere.

One Thought to “Doctrina din carnetul de partid”

  1. Anonim

    Un articol scurt si la obiect. REAL -fotografiat in timp. TARA dezbinata, divizata ,condusa de oameni fara suflet, aserviti intereselor straine de acest popor mare si unit , in vremuri . Fie ca DUMNEZEU sa-si intoarca fata catre acest POPOR , amin.

Leave a Comment