Din vremea covidului 29 plus

Daniel Săuca
Pandemia a accentuat prezența la vedere a răului. Sunt vremuri în care răul e „pe față”. Poate doar o parte a lui. Oricum, acum ar trebui să vedem mai bine, mai clar, probabil paradoxal, binele. Din păcate, în foarte puține situații se întâmplă așa. Suntem invadați de valurile răului, urii, violenței, nepăsării, incertitudinii. Nici măcar speranța nu e convingătoare. Iluzia speranței.
Gânduri mai vechi din „Leprozar”: Probabil nu mai există nicio șansă. Scriam undeva că nu îmi pot închipui raiul/iadul la modul colectivist, în ciuda scrierilor de tot felul ce anunță un „după” al maselor, al națiunilor, al judecății la kil, al trierilor. Nuanțez, poate: nu îmi pot închipui iadul ca un nou Auschwitz sau un nou Gulag. Dar, probabil nu mai există nicio șansă. Mi-e greu să mă gândesc și la un Dumnezeu atât de rău încât să-i ofere omului suferința și în timpul vieții și după. Suntem un experiment continuu al unei divinități sadice? Chiar suntem ceea ce mâncăm, ceea ce bem, ceea ce lucrăm, ceea ce spunem, ceea ce scriem, ceea ce uităm, ceea ce credem, ceea ce iubim, ceea ce urâm? Poate că nu suntem nimic din toate acestea, fiind „programați” să ducem la îndeplinire, pe cărări vechi, mai strâmte ori pe autostrăzile viitorului, diverse „misiuni”… Probabil nu mai există nicio șansă. Aproximare: se nasc peste 350.000 de copii zilnic pe Pământ. Ne putem închipui raiul ca metroul din orice metropolă contemporană?
Ei, după pandemie cum ne vom închipui iadul? Sau raiul? „Va fi (mai) bine”…
„Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a lansat un atac dur la adresa un jurnalişti care au atacat unele decizii ale Patriarhiei. Între altele, Bănescu îî consideră pe aceştia ca fiind niste «inși desfigurați de grimase de ură incontrolabile», care fac parte din „câteva nuclee mediatice infestate de cristofobie anti-ortodoxă” (adevarul.ro). Cristofobie anti-ortodoxă? Tare! Probabil e vorba de CTP: „La articolul subsemnatului, «Satană în sutană», BOR răspunde prin purtătorul său de cuvânt cu un jet lung și noroios de vorbe de ocară, sudălmi, afuriseli, sictir, drăcuieli, pe scurt, bapeamătii. Textul meu, critic, conține întrebări, fapte, raționament. Fiecare cuvânt este sprijinit pe argumente. Producțiunea vorbitorului BOR mă face să mă gândesc la prestația purtătoarei de cuvânt a fostei primar, creatura de la televizor care se ocupa cu bălăcărirea adversarilor acesteia” (republica.ro). Pace, pace…
Ne apropiem de un „lockdown” de Sălaj. Ei, cine mai poate spune că Sălajul nu e un județ unde nu se întâmplă nimic deosebit?….

2 Thoughts to “Din vremea covidului 29 plus”

  1. law

    Democratia de dupa ’89 a dus la dezbinare, ura, promovarea prostiei si blamarea inteligentei.A polarizat bogatiile tarii in portofelele catorva oportunisti apoi prin pomeni electorale a nascut nomenclatura bugetara .In Romania putini mai muncesc cu adevarat.Bugetarii au devenit asistati sociali pentru ca munca lor nu se vede nici in invatamant, nici in sanatate, nici in magistratura nici in administrarea tarii(de fapt a banului public).Insa ca niciodata in acesti 30 de ani ura manuita de ,,epoca” JOHANIS n-a desfigurat atat de tare poporul roman.El insusi ,,penal”, a renascut fascismul ,adica ura fata de alte ideologii decat a sa.Toate partidele, toate ideologiile au putregaiurile lor pe care timpul le cerne.Social democratia este o ideologie care are in Romania destui adepti.De ce un presedinte isi permite sa blameze 30% din populatia tarii,sa-i improaste cu noroi numai pentru faptul ca doresc sa fie social democrati?

  2. 403 Forbidden

    Baliverne!

Leave a Comment