Dilemateca

Daniel Mureşan
Tot mai mulți speră că noul eșichier politic românesc va face minuni, va elimina pensii speciale, va băga în pușcărie hoții sau va civiliza politicienii. Dar e foarte greu să faci în România o nouă revoluție, într-o țară depopulată ce nu dă doi bani pe viitoarele generații. Toate partidele au probleme politice, de la lipsa de încredere în politica lor, la politicile guvernamentale ce nu au valoare politico-ideologică. E greu să te gândești la ceva pozitiv, când:
– de 30 de ani nu există un plan de țară ce ar trebui să rămână neschimbat, indiferent cine este la putere;
– de 30 de ani avem politicieni ce vor doar salarii și pensii de zeci de mii de euro, vile de lux, afaceri pe bani publici;
– de 30 de ani nu se dorește un regim politic modern, o evaluare a politicului prin filtrul democrației;
– de 30 de ani țara asta este insultată de politicienii platiți din bani publici;
– de 30 de ani elitele sunt reduse la tăcere, chiar eliminate de lideri politici penali;
– de 30 de ani creierele acestei țări sunt gonite spre alte zări;
– de 30 de ani avem instituții publice inutile care își bat joc de români și inventează tot felul de taxe;
– de 30 de ani partidele politice se formează pentru a se apuca de furat, nu pentru a face schimbările promise de la 1989 încoace;
– de 30 de ani, deviza politicienilor este “cine nu este cu noi este împotriva noastră”.
Deci e greu să se schimbe totul peste noapte, mai ales că protestele de stradă nu sunt o alternativă politică. Corupția este generalizată, cultura/învățământul/sănătatea sunt în continuare cenușărese. Dacă partidele noi, indiferent cum se intitulează, vor să demonstreze că resetarea înseamnă altceva decât un simplu vehicul politic, atunci trebuie să se deschidă și să schimbe mecanismele de recrutare, să convingă electoratul că urmăresc excelența și că pot oferi garanții în acest sens. Greu, foarte greu!

6 Thoughts to “Dilemateca”

 1. Anonim

  Corect. De acord mai putin cu ultima fraza „Greu foarte greu” as zice mai degraba imposibil sa se schimbe ceva in bine. Cei lucizi (mai ales functionarii de la varf si politicienii) dar si cativa din privat stiu asta si se pregatesc in fiecare zi pentru dezastrul ce va sa vina. Dezastrul va fi vizibil la fiecare pas nu ca acum musamalizat. Un fel de Grecia dar fara plaje, maslini, autostrazi si filozofi.
  Totusi tot raul spre bine pentru ca doar atunci prin spaima imediata se va trezi acest popor cand bugetar la mana cu angajatul de la privat vor lua la bataie orice politician „de rit vechi”

 2. Anonim

  Nu fiti nihilisti , caci in ultimii ani politrukul Werner a realizat niste proiecte de tara de mare anvergura , cu rezultate exceptionale , ex . „Romania lucrului bine facut ” , „Romania educata „, „Romania Normala ” . Ce vreti mai mult , „GHINION”??

 3. scrieți, băieți, numa scrieți!

  „politicile guvernamentale ce nu au valoare politico-ideologică”. Rușine, să fie puse în discuția Biroului Organizației de Bază! Ba chiar în ședință lărgită cu toți oamenii muncii.
  „protestele de stradă nu sunt o alternativă politică”. Îhî, am priceput, nici alea din decembrie 1989, nici din 10 august 2018.

 4. Anonim

  13 40 # vrem zbatere! Jigodie CIUMAT ROSU ce esti.Un bugetar imputit.

 5. Anonim

  Ciumatule cacaniu de la 16;59 , daca „vrei zbatere „, fa-o poate scapi de prostia ta infinita/incurabila , macar de o parte din ea !!

 6. Pregatiti Vestele Galbene !

  Articolul puncteaza corect realitatile zilelor noastre. Eu mai adaug doar atat, la un popor las, toti se caca-n palarie !

Leave a Comment