Democrația, la ultimul colind?

Probabil că în articolul de astăzi ar fi trebuit să abordăm subiectul cu infractorul Liviu Dragnea spumegând la tribuna Consiliului Național Executiv al PSD. Tribună de unde, duminică, cel dintâi pesedist al țării i-a cerut slugii Florin Iordache să-i facă plângere penală de „înaltă trădare” lui Klaus Iohannis și, după cum știți, a mai invocat fără nicio perdea necesitatea unei Ordonanțe de Urgență pentru amnistie și grațiere. Vom lăsa, deocamdată, deoparte toate aceste atacuri penibile, virulente, cu accente ultranaționaliste. De ce? Pentru că țara asta are suficient de multe alte probleme, astfel încât să ne ocupăm, astăzi, timpul și mintea cu aberațiile unui câine turbat, care știe că mai are puțin și intră pe mâinile hingherilor. Și mai știu că țara asta are suficient de mulți oameni inteligenți, de acțiune, gata să reacționeze – dacă se poate chiar în frig, în stradă – în cazul în care dulăul cu spume la gură trece la fapte.

Vă reamintesc că onor guvernarea PSD-ALDE a promis, printre multe altele, finalizarea, în acest an, a 100 de kilometri de autostradă. Da, da, discutăm despre acei 100 de kilometri noi de autostradă, pentru cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Cu alte cuvinte, ar fi vorba despre un soi de „omagiu” al Guvernului în Anul Centenarului. Un obiectiv asumat de Executiv pentru 2018, după cum declara chiar premierul Dăncilă. „Anul acesta trebuie să terminăm 100 de kilometri de autostradă. Pe 31 decembrie, trebuie să vină şeful CNAIR să spună că îi avem. Dacă zice ca nu îi avem, pleacă acasă!”, susţinea, cu tărie, premierul, zilele trecute. De asemenea, eminența cenușie a PSD, un alt individ penibil – condamnat anul acesta la 8 ani de închisoare, de prima instanță, pentru corupție – Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, anunţa la rândul său că, până în 15 decembrie (până sâmbăta trecută), vor fi, în total, daţi în folosinţă 73 de kilometri de autostradă şi că, în ianuarie, cifra va ajunge la 113 kilometri de autostradă, deoarece vor fi finalizaţi alţi 40 de kilometri de autostradă.

Ei bine, după cum se poate vedea cu ochiul liber, realitatea ne spune cu totul altceva: minciuni peste minciuni. Exact aşa cum se întâmplă în mai toate domeniile în care guvernarea PSD-ALDE a aruncat cu promisiuni. În realitate, bilanţul real al realizărilor guvernării în privinţa autostrăzilor este acesta: în total, în acest an, s-au deschis 55 de kilometri noi de autostradă. Au fost 25 de km (din 28 finalizaţi) deschişi circulaţiei în iulie, pe tronsonul A 10 Aiud – Turda, 9 kilometri pe tronsonul A3 Gilău – Nădăşelu (lângă Cluj-Napoca) în septembrie, aproape 14 km pe tronsonul A3 Ungheni – Ogra (lângă Târgu Mureş) – un ciot care se termină într-un giratoriu provizoriu şi o barieră de cale ferată, inaugurat miercuri -, şi 6,5 km din A3 Bucureşti – Ploieşti, la intrarea în Capitală – un alt ciot, care se termină, culmea, excat într-un semafor. După cum reiese din calculele noastre aritmetice, nu sunt nici 73, nici 100, nici 113 km. Nu. Mai exact, sunt doar 55 de kilometri de autostradă. Iar lucrurile stau și mai prost la capitolul promisiuni respectate de guvernarea PSD-ALDE, dacă ne uităm la kilometri inauguraţi în întreg anul 2017, care au fost, nici mai mult, nici mai puțini de 15. Poate că că aduceți aminte de o bucățică de autostradă, inaugurată undeva între Lugoj şi Deva, tronson finalizat încă din perioada guvernării Cioloş, dar deschis abia în martie 2017.

Cu ce ne lăudăm noi în An Centenar? Cu promisiuni mincinoase, cum amenințări, cu jigniri și cu multă ură viscerală în spațiul public. Am semănat vânt în 2016, astăzi culegem furtună.

Iată că au trecut deja doi ani de guvernare pesedisto-iliberală și, la jumătate din acest mandat, PSD-ALDE nu a reușit altceva decât să învrăjbească românii. Și, din nefericire, după toate discursurile politicianiste ale celor care conduc astăzi destinele țării, nu văd la orizont nicio luminiță care ar putea să ne adune pe toți, măcar la o amărâtă de “pipă a păcii”. Dimpotrivă. După toate probabilitățile, dacă intențiile liderilor PSD vor fi puse în practică, teamă mi-e că sărbătorile acestea vor fi destul de tulburi. Mai în glumă, mai mult în serios, cineva ar trebui să-i reamintească lui Dragnea că noi, românii, avem două tradiţii de Crăciun: una că tăiem porcii, alta că împușcăm dictatorii. Iar porci nu mai avem…

3 Thoughts to “Democrația, la ultimul colind?”

  1. Anonim

    Își albește derbedeul Dragne cazierul și anul viitor va fi ales președinte de către un popor de proști!

  2. Anonim

    Decat Iohannis…mai bine penal. Asa cum sunt si unele expresii si exprimari din articol. Vorbesti de ,,pipa pacii, dar instigi la ura…

  3. anonim

    VADANE de roman mare ce esti critici vehement nu te gandesti la pipa pacii nici in vis. da pe cine sa pui in locul prostilor de ps-disti te-am citat n pe ciolos ? vai de capul tau de ziarist sarac cu duhul.

Leave a Comment