Corigenţi la examenul de „black tie”

Invitaţii prezenţi la inaugurarea Sălii de spectacole a Clădirii Transilvania au căzut pe capete la proba de alegere a ţinutei vestimentare potrivite pentru un astfel de eveniment. Deşi organizatorii au ţinut să specifice pe invitaţie că ţinuta „black tie” este obligatorie, mulţi dintre cei prezenţi au dat-o rău în bară, dovedind nu doar că nu au habar despre ce implică acest cod vestimentar, dar şi că nu s-au sinchisit să se documenteze pe marginea subiectului.
Aşa se face că invitaţii, şi în special, invitatele, s-au întrecut în ţinute care mai de care mai neinspirate şi chiar de prost gust. Domnii au tradus cuvânt cu cuvânt expresia „black tie”, aşa că s-au prezentat cu banala cravată; alţii au confundat evenimentul de tip cocktail cu o ieşire la restaurant, neglijând să-şi încheie primul nasture al cămăşii. Doamnele au fost, însă, cele care au dat cel mai rău cu băţul în baltă, etalându-şi rochiile prea scurte, prea colorate ori prea pestriţe, costumele cu care obişnuiesc să meargă la birou, genţile voluminoase şi dresurile cu înflorituri. Niciuna nu şi-a scos, însă, rochia lungă din dulap, obligatorie, de altfel, pentru o manifestare de acest gen.
O invitaţie pentru care scrie „ţinuta obligatorie (black tie)” – cum a fost în cazul de faţă – înseamnă că este vorba despre un eveniment unde smokingurile şi rochiile lungi sunt obligatorii. Bărbaţilor nu le va lipsi papionul negru, cămaşa albă cu butoni, iar zona taliei va fi acoperită fie de vestă, fie de brâu. Este recomandat să poarte batista în buzunar, în ton cromatic cu cămaşa sau cu vesta
La femei, rochiile nu trebuie să fie nepărat de culoare neagră, însă specialiştii în vestimentaţie recomandă evitarea nuanţelor stridente. Accesorizarea este minimă, iar platformele şi genţile ies din calcul.
Vorbim despre reguli simple şi precise, pe care le poate afla oricine cu doar un „search pe Google”. Invitaţii au dovedit, însă, nu doar dezinteres faţă de aceste detalii atât de importante, dar şi lipsă de inspiraţie.

6 Thoughts to “Corigenţi la examenul de „black tie””

 1. Anonim

  domnii cu costume din piata si doamnele cu botine :):):):):

 2. m

  Regulile de eticheta sunt un moft pentru multi …
  Da’ sosete albe nu si-au „tras” domnii ? Ca prea des am vazut astfel de orori 🙂

 3. Zalauanul

  Doamna draga, ce asteptati de la parvenitii din targul nostru?

 4. Anonim

  Bravo Andreea!
  -Acum,ca ai reusit sa imparti mintea+cultura „black tie”(ce expresie frumoasa,romaneasca) tuturor taranilor care nu s-au imbracat cum a dispus marele primar Radu C.+inca cateva prenume,la innagurarea partiala a Cladirii Transilvania,pot sa stai linistita o saptamana.Sau chiar o luna.

 5. Anonim

  Vezi biografiile marilor oameni de afaceri salajeni si stii cu cine ai de -a face.

 6. Anonim

  Mai Andreea, te pomenesti ca acum esti si mare critic de moda si noi nu stim! Un exemplu vestimentar demn de urmat….ma pufneste rasul, zau asa. Uita-te mai intai la tine si abia apoi critica pe altii

Leave a Comment