Ce-ar fi dacă…?

Despre zălăuanii certați cu cele mai elementare reguli de bun simț am tot scris. Am scris deja despre celebrii “spărgători de seminţe” care aruncă pe jos cojile în parcuri, pe trotuare, la colțurile blocurilor; despre cei cărora le este practic lene să ridice capacul de la pubelă și preferă să-și arunce gunoaiele în imediata apropiere a zonelor de depozitare a deșeurilor mejnajere; despre cei care vandalizează băncile sau copacii; despre cei care își deversează fluidele la voia întâmplării; despre cei care își parchează mașinile acolo unde le toacă mintea, chiar dacă parcarea e la 10 metri mai încolo; despre „păsările de noapte” care, chiar dacă e ora 3 dimineața, își ambalează ma maxim motoarele de la mașini sau urlă cât îi țin plămânii șamd.

Ce nu pot însă să înțeleg este de unde atitudinea celor mulți, care trec nepăsători pe lângă ei şi îi lasă să îşi bată joc sănătatea noastră, de natură, de locurile de relaxare, de liniștea, de oraşul în care trăim. Și nu în ultimul rând, nu îmi explic de ce astfel de gesturi medievale sunt tolerate de către mulți dintre cei de la Poliția locală sau de unii inspectori ai Primăriei, care de cele mai multe ori își fac apariția în oraș, pierduți parcă de realitate, de zici că-s la promenadă, nu la muncă, plătiți din banii contribuabililor.

Evident, veți spune că nu doar în Zalău se întâmplă asta, că nesimțirea sau lipsa de educație nu s-a inventat aici, că este vorba despre un fenomen pe care-l întâlnim peste tot, în majoritatea orașelor. Da, și mai știu că pseudo patriotismul local ne poate bloca percepția pe care o avem despre realitatea din jurul nostru. Depinde însă de noi, și numai de noi, dacă vrem să vedem situația așa cum este ea, să avem un oraş curat, sau dacă vrem să ne lăsăm în continuare călcaţi în picioare de astfel de personaje.

Și mai știu că, atunci când vrem, ne putem mobiliza şi putem lua atitudine, nu doar atunci când ne ascundem după un oarecare profil de pe reţelele de socializare. Așa că ce-ar fi să renunțăm la pasivitate, să arătăm că ne pasă mai mult de orașul ăsta și așa pierdut în negura timpului, să acționăm ca niște cetățeni responsabili? Chiar așa, ce-ar fi?

 

Alte articole

Leave a Comment