Unde mi-e consilierul?

Zalăul se pregătește de Sărbători. Mai marii din Primărie încearcă, atât cât ne permit fondurile, să facă acest orășel să arate frumos, primitor, și să-i bucure în mod real pe zălăuanii de toate vârstele, da rși pe cei care ne sunt oaspeți ori tranzitează reședința județului Sălaj.

Fără să laud autoritățile ori să le cânt în strună, ca simplu cetățean și observator a ceea ce mișcă în orășelul nostru pe care îl alintăm mereu “municipiu”, nu am cum să nu văd că lucrurile s-au mai schimbat, cel puțin în zona centrală. Îi aud și pe oameni vorbind prin autobuze sau așteptând prin stații, cum că zona centrală, cu amenajările, pavajele, recondiționările monumentelor și abundența de flori și ornamente, arată bine. Este schimbată. Un lucru bun și care ne poate da speranțe că orașul nostru se poate dezvolta și el, încet dar vizibil, în continuare.

Ceea ce trebuie știut și acceptat este faptul că primarul municipiului, iubit ori hulit, apreciat și înjurat deopotrivă, nu poate și nu trebuie să fie unicul detentor al nemulțumirilor și problemelor cu care ne confruntăm. Principiul nu este valabil doar pentru Ionel Ciunt, primarul municipiului, ci pentru fiecare primar, de la orașe sau comune. Zalăul are o echipă de consilieri aleși, o mică armată pe care trebuie să ne bazăm în permanență, de la luarea deciziilor, de la planurile mici ori mărețe, vot  pe proiecte sănătoase și vot împotrivă pe aberații, cât mai ales la implicare activă, vizibilă, în toate aceste activități.

Primarul municipiului a încercat, la ultima conferință de presă, în termeni de prea mult bun-simț, să bată șaua ca să priceapă iapa. Nu s-a plâns, ci a pus punctul pe un “i” mare, și anume necesitatea unei implicări mai active, mai vizibile, a tuturor consilierilor locali în treburile și problemele comunității. Nu știu dacă au auzit și ei, consilierii, probabil că nu.  Nu e nimic greșit în ceea ce primarul nostru, ales de unii neales de alții, dar primar în exercițiu, a spus.

Pe scurt, știm cu toții, pe lângă multe alte lucruri promise în campanie și cele de după alegeri, că fiecărui consilier local municipal i-a fost repartizată o zonă din municipiu pentru a răspunde în mod direct de ea. În sensul deplasărilor în teren, a inițierii unor discuții directe, față în față cu oamenii și cu nevoile lor, a constatărilor la fața locului și nu din auzite sau folosind telefonul mobil. 

Consilierii noștri sunt mereu prezenți, dar în fotolii. Dacă știți un caz care contrazice această umilă părere, îl puteți nominaliza, pentru ca eu să-l pot ridica în slăvi ulterior, fără niciun fel de ironie sau glumă. Da, vreau să-l laud pe acel consilier și să-i spun că mă bucur că nu l-am ales doar ca să ridice mâna prin ședințele de CL, o dată pe lună. Primarul unui oraș nu este vinovat și răspunzător în mod exclusiv pentru neajunsurile sau întârzierile în derularea unor proiecte, nici pentru gunoiul de pe stradă, nici că închide un cimitir pentru ca mașinile să nu mai treacă prin el (vezi cazul Stîna, unde s-a decis recent închiderea cimitirului din rațiuni cât se poate de sănătoase, pentru a nu se mai circula prin el cu… mașina).

Nu am văzut picior sau gură de consilier local în Brădet, Păcii sau prin Dumbravă, bătând pe la porțile caselor sau ușile blocurilor pentru a adresa tradiționalele întrebări cetățenilor „Măi cetățeni, fraților, săracilor, credulilor, ce-oți fi: ce probleme aveți, ce vă doare, ce vă necăjește? Gunoiul de sub nas? Faptul că voi nu aveți pe stradă, luminițe de Crăciun? Ideea că plătiți taxe și impozite și pe municipiu’ îl doare în fund, v-a luat banul, la revedere? Ar urma, firesc, propunerile de proiecte venite din partea lor și concretizarea acestora.

Nu judec și nu dau cu piatra, însă, de multe ori mă întreb dacă mai multă asumare de responsabilitate, mai multă implicare, chiar și o ideație mai bogată venită din partea acestor aleși – consilierii locali, ar putea face ca nouă să ne fie un pic mai bine. Nu mai adaug faptul că, de fapt, aceasta este rațiunea pentru care funcția de consilier local există. Formalismul, în unele cazuri nepriceperea sau indolența, au împământenit un “Regulament de funcționare” dacă nu păgubos, cu siguranță ineficient, cel puțin în municipiu, de-a lungul timpului.

Nu este vorba doar de ultimul an și jumătate. Sunt cartiere, străzi și locuri în municipiu care arată la fel cum arătau acum 25 de ani. Iar acest lucru, după ce tot “am ales până am cules”, este inacceptabil într-o reședință de județ, dar și în alte orașe sau chiar comune care suferă și din această cauză, îndrăznesc să o numesc majoră.

5 Thoughts to “Unde mi-e consilierul?”

 1. Anonim

  Negoita tu ai fi bun consilier la Como sau Lebenitarul ca tot rams fara lupul eduard

 2. Tăunu

  Florine, dacă nu ştii cu ce se ocupă un consilier, îţi spun eu utilitatea lui publică. La anu va vota dublarea taxelor, ştii, aleşii şi-au majorat salariile cât au vrut !

 3. Anonim

  Frectie la un picior atata timp cat consilierii puterii voteaza ca tonomatele tot ce le spune primarul ,ca e bine ca e rau .Dl primar ar trebui sa invete de la Cluj ce inseamna decizia participativa a urbei.Pana atunci ,vorbim sa ne aflam in treaba , ca degeaba or merge consilierii pe teren si vor veni cu propuneri ,ca tot ce vor vrea muschii lui va face primarul.

 4. Anonim

  Hai sa nu dam in populism!Primarul conduce EXECUTIVUL,consilierii locali alcatuiesc LEGISLATIVUL.Sa nu confundam rolurile.Primarul are in subordine cateva sute de angajati,la care sa dea dispozitii,nu la consilieri.In plus, ce garantie exista ca o problema costatata de un consilier din afara PSD-ului,va fi si rezolvata?

 5. Anonim

  10:25-nu exista nici o garantie ,daca nu e propunerea lor a psd atunci nu este buna .Sunt prea rai acesti psd din conducerea primariei pt a accepta propuneri constructive ,E suficient sa privim un mandat in urma -cand erau in opozitie- cand la orice propunere in folosul urbei ,acestia erau „gica contra” .

Leave a Comment