Când orbu’ cu mutu’ se-ntâlnesc…

Un singur tur de scrutin pentru alegerea primarilor înfrânează considerabil posibilitatea coalizării tuturor împotriva partidului mai mare, și anume PSD. Astfel că PNL se află, în foarte multe cazuri, în incapacitatea de a gestiona singur situația. Nu și la Zalău. De această dată, aici, excepția întărește regula cum că singurul care pierde din incapacitatea partidelor de a produce aleși capabili este alegătorul. Dacă până acum, la Zalău, Radu Căpîlnașiu era cel care trăgea partidul după el la alegeri, în acest an, liberalii zălăuani vor avea o mare problemă: partidul este obligat să-și împingă candidatul spre finiș. Cel care trebuie să umple golul lăsat de Căpîlnașiu, și anume candidatul Valeriu Crișan (la care se adaugă „onor” echipa de campanie), pare să nu aibă resursele necesare participării într-o competiție lipsită de emoții, orbit fiind de „străfulgerările” celui pe care trebuie să-l înlocuiască în cursa pentru Primărie. Cum, la alegerile locale, este o practică să se voteze omul, adică individul, și nu partidul, grupurile ori „alăturările” de candidați, este evident că Radu Căpîlnașiu nu-l va putea „unge” primar pe Valeriu Crișan, oricâte selfie-uri și-ar face respectivii, împreună, pe proaspetele șantiere ale Zalăului. Și-apoi, să mă ierte bunul Dumnezeu, cum poți să stai în fața alegătorilor, ca și candidat liberal la Primărie, și să le promiți oamenilor că vei crea oportunităţi pentru investitori, vei diversifica locurile de muncă, vei construi restul şoselei ocolitoare a Zalăului, vei fluidiza traficul din municipiu, vei reabilita principalele artere rutiere șamd?! Oameni buni, „prioritățile” de mai sus nu sunt altceva decât un stupid „copy-paste” din programul electoral pe care Radu Căpîlnașiu îl oferea aceluiași electorat credul în urmă cu patru ani! Câtă lipsă de imaginație în tabăra liberală…
De cealaltă parte, candidatul PSD, Ionel Ciunt, chiar dacă și-ar dori să pară o alternativă la politica (mai mult sau mai puțin liberală) ultimilor 12 ani din Primăria Zalău, nu este. Deocamdată, cel puțin. Pe de altă parte, notorietatea candidatului pesedist nu este pusă la îndoială de nimeni, așa că faptul potrivit căruia vrea să vină „cu altceva”, ar putea să reprezinte pentru acesta un avantaj. Însă, elementul de noutate nu creează neapărat breșe în apărarea contracandidaților, atâta timp cât nu spui și nu faci nimic. Iar Ionel Ciunt, până în prezent, nu ne-a transmis aproape nimic. Înafară de faptul că ne-a „amenințat” că, odată ce va ajunge primar, va încălța o pereche de cizme și va trece la munca de jos, fostul prefect pare mai degrabă un actor dintr-un film mut, alb negru, cu foarte puțini pixeli roșii. De altfel, este de notorietate că organizația zălăuană a PSD s-a milipsit de la cea județeană cu virusul tăcerii. Ambele sunt „pe mute” de foarte mult timp. Și de această dată, comunicarea social-democraților cu alegătorii se face doar prin intermediul activiștilor de partid, însărcinați ca, la fiecare ciclu de patru ani, să reactiveze scânteia din interiorul electoratului proletar sau asistat social.
Că este vorba de PNL sau PSD, genul acesta de (pre)campanie slinoasă, umilă, greţoasă, acoperită cu promisiuni imbecile, nefondate, și care nu fac altceva decât să acopere impotența de care au dat dovadă politicienii în fața reformelor, trebuie sancționat de electorat. Lucrurile devin și mai grave dacă luăm în calcul că nici candidații așa-ziși „independenți” sau cei susținuți de partidele mai mici nu spun nimic nou. Din nefericire, sunt aceeași candidați care nu „scapă” aproape niciun tip de alegeri. Sunt consecvenți în neputința lor, așa că le cunoaștem potențialul foarte bine. Simpla lor prezență la alegerile viitoare nu face altceva decât să ne spulbere speranțele că se va schimba ceva în municipiu.
Per ansamblu, lista candidaților la Primăria Zalău, așa cum se prezintă ea la această oră, nu este altceva decât o încercare tristă, ca să nu spun penibilă, de inducere în eroare a alegătorului care caută de 26 de ani încoace, prin orice forumule şi variante, înnoirea clasei politice. Cam tristă și nemeritată concluzie, nu credeți?

5 Thoughts to “Când orbu’ cu mutu’ se-ntâlnesc…”

 1. Anonim

  Ex-prefectul de Salaj, cercetat penal dupa ce s-a legat de un gardian
  Autor: | joi, 19 octombrie 2006 | 1 Comentarii | Vizualizari
  Fostul prefect al judetului Salaj in 2004, actual director adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si de Siguranta Alimentelor, Ionel Ciunt, este cercetat de politie, pentru ca s-a sustras de la recoltarea de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.

  Informatia a fost confirmata ieri de adjunctul comandantului Politiei Municipiului Zalau, comisarul Iulian Ones. Problemele lui Ionel Ciunt cu legea au inceput in seara de luni, 16 octombrie, pe la ora 23.30, cand a incercat sa scoata niste bani din bancomatul amplasat la sediul Bancii Transilvania din Zalau.

  Pentru ca uitase codul pin al cardului, Ciunt s-a „suparat” pe bancomat, intrand in altercatie verbala si cu gardianul de la banca. Acesta a solicitat interventia agentilor de siguranta din cadrul Politiei Zalau, insa cand acestia au sosit la fasa locului, Ciunt plecase deja de acolo. Gardianul doar atat le-a putut spune politisilor ca persoana in cauza era la volanul unui autoturism Audi.

  Autoturismul a fost gasit parcat in fata garajului locuintei lui Ciunt. Fostul prefect a fost invitat sa mearga la spital, in vederea recoltarii probelor biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.

  El a refuzat, insa, acest lucru, motivand ca nu el, ci sotia sa a fost la volan. Insa gardianul bancii sustine ca Ciunt era la volan. In cele din urma, fostul prefect a fost condus la politie, unde i s-a luat o declaratie.

  „In mod normal, un asemenea caz este cercetat in termen de 30 de zile, insa noi credem ca, in circa doua saptamani, o sa-l putem finaliza”, a mai spus comisarul Iulian Ones.

 2. Anonim

  va iesi ciunt, acusica.. putintica rabdare… da cand a iesit cu reducerea cotei de impozitare nu ati fost interesati sa scrieti…

 3. Tăunul

  Este foarte actuală scandarea tinerilor de la Colectiv, „PSD şi PNL, aceeaşi mizerie „! România nu are nevoie de acest capitalism putred şi corupt, ţara are nevoie de altceva !

 4. Anonim

  Fain articol! Felicitari!

 5. Anonim

  Bai Oli,de ce nu faceti voi ,ziarul cel mai iubit de zalauani, un sondaj de opinie ca sa vedeti cine ar fi cel mai iubit candidat, sau cel mai nimerit candidat la primarie. De carcoteli mioritice, pline de suspine fataliste m-am saturat.

Leave a Comment