Când circul îngroapă sportul

Probabil, mulţi dintre voi ar fi vrut să încep acest editorial prin a spune: „Ruşine publicului zălăuan!”, „Ruşine lui Tadici şi echipei sale!” sau „Clubul HC Zalău ar trebui amendat!”. N-am să fac acest lucru, şi nu pentru că sunt subiectiv sau patriot, nici pe departe rasist, ci pentru că, sincer, chiar nu cred că se impune, iar acest om, numit Tadici, şi acestă echipă au obţinut, de-a lungul anilor, rezultate remarcabile pentru comunitate şi pentru judeţ. Nu se impune şi pentru că ar fi absurd şi nedrept să acuzăm şi să împroşcăm cu noroi un club sau o întregă comunitate pentru că o mână de spectatori ar fi făcut anumite scandări rasiste.
Pădure fără uscături nu există, iar oamenii, cum spunea şi Tadici, nu vin la handbal ca la biserică şi nici nu li se poate pune leucoplast pe gură. Eram în partea opusă a tribunei, la lojă, în momentul în care Allison Pineau a primit a doua eliminare, iar în vacarmul care era în Sala Sporturilor, efectiv nu-ţi puteai da seama ce scandează fiecare suporter sau spectator. Nimeni nu-i contestă calităţile de mare jucătoare handbalistei din Franţa, dar atitudinea pe care a avut-o în unele momente ale partidei nu a fost una demnă de o dublă vicecampioană mondială şi de cea care a fost desemnată în 2009 cea mai bună handbalistă din lume.
În sălile de handbal din România s-au auzit, nu o dată, scandări împotriva antrenorilor Gheorghe Tadici şi Mariana Târcă, dar nimeni nu a postat pe vreo reţea de socializare, nimeni nu s-a sesizat, deşi vorbim despre doi coloşi ai handbalului românesc. Nu este normal să fie acceptate nici acele scandări, nici cele făcute de doi, trei spectatori zălăuani, din cauza cărora a fost pusă la zid o întregă comunitate.
Allison Pineau nu este prima jucătoare de culoare care a evoluat în sala din Zalău, iar publicul de aici a fost, de cele mai multe ori, chiar ospitalier cu echipele şi jucătoarele adverse. Publicul s-a fotografiat, nu o dată, cu jucătoare de culoare la finalul meciurilor. Cum putem vorbi de rasism într-un oraş unde evoluează fotbalişti de culoare, iar zălăuanii au umplut reţelele de socializare cu fotografii făcute cu aceşti jucători? S-a făcut un adevărat circ în toată mass-media din România pentru faptul că două jucătoare au postat mesaje pe Facebook, deranjate fiind de atitudinea unor suporteri zălăuani. Oare, ar mai fi avut loc tot acest circ dacă presa din România nu ar fi văzut sau nu ar fi fost anunţată despre postarea acelor mesaje? Nu încerc să scuz pe nimeni. Dacă cineva a greşit, trebuie să plătească, fără doar şi poate. Dar, de ce arbitrii nu au făcut niciun raport suplimentar? De ce observatorul nu a oprit meciul? De ce antrenorii Roşca şi Băban nu le-au reproşat nimic arbitrilor la finalul partidei, când au mers la mijlocul terenului să dea mână aceştia? De ce antrenorul Roşca nu s-a arătat iritat şi nu a spus nimic despre acest subiect la conferinţa de presă de la finalul jocului? De ce publicul zălăuan, dacă tot este acuzat de rasism, nu a luat-o în colimator şi pe Do Nascimento (tot o jucătoare de culoare)?
Este bine ştiut faptul că fostul selecţioner Tadici nu a avut niciodată, şi nu din vina lui, o relaţie foarte bună cu Melinda Geiger, aşa cum are, de exemplu, cu extrema de la Baia Mare, Adriana Nechita, care nu a părăsit sala fără să vină să-şi ia rămas bun de la managerul zălăuan şi să-i ureze sănătate şi baftă în continuare, iar acesta a pupat-o părinteşte la rândul său, spunându-i că este una dintre cele mai isteţe jucătoare pe care le-a avut la naţională.
Fără să comentez trecutul şi performanţele handbalistei Geiger, consider că este de neînchipuit cum o jucătoare din România îşi permite să critice antrenorul cu cele mai bune rezultate din istoria handbalului feminin românesc de după revoluţie, dar mai ales o comunitate. Înainte să fi postat un astfel de mesaj ar fi trebuit să se gândească la acei suporteri băimăreni care, la multe meciuri de pe teren propriu cu echipa Zalăului, au avut un comportament cu totul ieşit din comun la adresa antrenorului Tadici, uneori, chiar şi a jucătoarelor.
Circul şi scandalul se vinde în presa din România, poate şi în cea internaţională, dar ceea ce a fost marţi seara la Zalău nu a fost deloc un circ. A fost un spectacol handbalistic cu două echipe de valori diferite, care au jucat de la „egal la egal” timp de o repriză şi în care au existat, într-adevăr, câteva secunde, repet, secunde, de huiduieli, fluierături şi vociferări din partea unor suporteri. Nu ştiu dacă nu am putea vorbi chiar de un moment premeditat, având în vedere atitudinea handbalistei Pineau faţă de arbitri şi de observatorul meciului, uneori, chiar şi faţă de handbalistele Zalăului.
Cazul de „rasism” de la Zalău nu poate fi comparat, nici pe departe, cu multe altele. În mai toate sporturile au existat adevărate cazuri de rasism, au avut loc crime abominabile ale suporterilor, chiar şi ale sportivilor, cazuri care nu au fost cu mult mai mediatizate decât cel de la Zalău. Poate, presa din România, aflată într-o vizibilă criză, a avut nevoie de un astfel de moment pentru a se revigora.
Am făcut-o „victimă naţională” pe franţuzoaica Allison Pineau, dar scriem numai câteva rânduri la fiecare comemorare a handbalistului Marian Cozma şi nimeni nu ştie unde sunt şi ce fac, cu adevărat, ucigaşii lui „Păsărilă”.

Alte articole

10 Thoughts to “Când circul îngroapă sportul”

 1. Stefan Z.

  Bine punctate Marius. Eu cred ca prin circul facut cele si cei din Baia Mare au vrut practice sa loveasca in Tadici….el era targetul.
  Parerea mea este ca jucatoarea franceza putea fi eliminate mult mai repede……..sa ne amintim de reactia sfidatoare la adresa albirilor sau a spectatorilor……la aerul de superioritate……de vedeta pe care l-a afisat …………provocand parca acest scandal……….Si ce e mai interesant……zambea cand iesea din sala dupa eliminare si aplauda galeria baimareana……….. Poate dupa ce a inchis dupa ea usa de la sala…o fi prins-o vreun current pe holul de la vestiare…….de a apucat-o brusc plansul:)))))))))) De ce nu au protestat atunci pe moment antrenorii de la Baia Mare, oficialii…..e cusut tot cu ata alba…si ma repet tinta este Tadici.

 2. Alex

  Bravo MARIUS!!! Cap coada tot articolul tau este plin de ADEVAR! Aceasta Allison Pineau mai mult ca sigur a premeditat totul prin comportamentul ei abuziv pe teren ca sa denigreze echipa Zalaului si in mod special pe Suporterii Zalauani. Locul mulatrei cu asemenea atitudine este nicaieri altundeva decat in Bananier, de unde altfel si provine!!! Felicitari inca odata pt articol Marius Morar!

  1. Anonim

   Morar, daca nu publici IP-UL lui Alex care vorbeste de Bananier , te reclam la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

 3. Tăunul

  Marius, dacă tu nu ai auzit ce scanda galeria zălăuană, te rog eu frumos să nu mai mergi la meci, aşa nu ajuţi sportul sălăjan. Acum echipa va fi sancţionată, la fel şi observatorii care, culmea, nici ei nu pricepeau că publicul striga la Pineau „maimuţă” în limba engleză şi imita maimuţele.Rasismul n-are ce căuta la Zalău

 4. Spectator

  FELICITARI MARIUS ! BRAVO un ziarist care are coloana vertebrala si spune adevarul spre deosebire de TROGLODITI de la ziarul rival , care parca NU traiesc in aceasta comunitate si nu mai stiu cum sa o blameze …pitici agramati! Tadici nu o sa fie egalat la palmaresul de dupa revolutie -statistica scrisa- de un alt antrenor in urmatori 25 de ani . C.V ul lui este impresionant si deranjeaza anonimi ! Asta e lumea de azi …parsiva si invidioasa pana in maduva oaselor . Desigur trogloditi !Fara valoare !

 5. tati

  pana la urma n a fost niciun rahat, si daca au tipat cativa zapaciti si au facut ca gorilele, ce sa le facem, sa le dam in cap? sa i bagam in ancheta? asta e sportul, suporterii nu vin toti cu papioane si maniere studiate la meci, iar sportivii isi asuma acest lucru. Nu sunt gesturi laudabile si sigur, orivce slogan rasist nu are ce sa caute in mod normal la un meci dar hai sa nu facem dintr-o intamplare fara importanta prea mare, un caz national. mergeti la meciurile mari si vedeti ce se urla si ce se scandeaza prin arene…

 6. jder

  Bravo, frumos articol, dar…un mic comentariu la cele spuse de reporter.
  1. Tadici nu a fost în calitate de „om” la meci, el chiar este antrenorul echipei din Zalau.
  2. Uscăturile din pădure se curăță.
  3. Dacă erai în partea opusă ai auzit scandările celor de la Zalău cu, noi suntem români și afară, afară cu țiganii din țară? Apoi cu ce erau penibili cei din Baia Mare că numărau diferența de goluri?
  4. Dacă în sălile de sport din Romănia s-au auzit scandări împotriva lui Tadici, trebuie și noi să scandăm împotriva altora? Problema e că la noi se strigă împotriva tuturor. Ȋmpotriva Marianei Târcă nu am auzit să se strige decât la Zalău. Unde ai mai văzut decât pe drumul care coboară Meseșul scris m…e Vâlcea, sau pe autocarul celor din Vălcea scris cu vopsea HC Zalău?
  5. Nimeni nu a pus la zid comunitatea din Zalău, s-a vorbit de comportamentul unor spectatori, suporteri, ultrași.
  6. Faptul că la echipa de fotbal din Zalău joacă fotbaliști de culoare nu înseamnă că suntem împotriva rasismului. Cum le spune lumea pe stradă- negri. Ȋn schimb la ceilalți fotbaliști nu le spun-albi.
  7. La Zalău de regulă este circ la meciurile de handbal. Ții tu minte vreau meci în care să nu se sară la gâtul arbitrilor sau băgată mâna în părul jucătoarelor proprii?
  8. Ai dreptate, în multe sporturi se întâmplă cazuri de rasism dar… în țările civilizate cei vinovați sunt pedepsiți exemplar. De exemplu, să fii la poliție când este meci, interzicerea pe viață sau pentru o perioadă de timp a accesului la o competiție sportivă, etc.
  9. Pentru o bună documentare, te invit să stai la meciurile cu echipe ca CSM București, Corona Brașov, Baia Mare, chiar Vâlcea aproape de galeria din Zalău, sau în spatele băncilor de rezerve.

  1. Tata-JDER

   RASISMUL nu are nici o legatura cu culoarea pielii!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Anonim

  1.Rasismul n-are scuze
  2.Nimeni n-are dreptul sa acuze o comunitate de cca. 53.000 de membrii,nici macar M.G.
  3.Sa ajungi de la cativa rasisti/tampiti din galeria HC Zalau la ucigasii lui M. Cosma este o TAMPENIE.Domnule ziarist(???),bine ca n-ai ajuns la steagul secuiesc!

  PS.Ucigasii lui M.C. stau in inchisoare atata timp,cat le-a stabilit instanta judecatoreasca.

 8. BRB

  Este regretabil ceea ce sa intamplat, insa nimeni nu e perfect…

Leave a Comment