Biserica, votul, religia şi Dumnezeul tuturor

Nu mi-am putut imagina nicio clipă faptul că religia, în special cea ortodoxă, va naşte dispute între  creştinii cu drept de vot. Oameni buni, stimaţi preoţi slujitori ai Domnului, chiar atât de mult contează religia? Dumnezeu e numai unul! Nu există Dumnezeul nemţilor, nici al ungurilor şi nici al românilor. Există Dumnezeul nostru, al tuturor! Dar, la cum involuează latura umană în ultima perioadă, mai ales în sfera asta politică, am senzaţia că Dumnezeu are mai multe naţii, sau nu? Chiar atât de mult contează faptul că nu eşti ortodox? Din punctul meu de vedere, nu! Religia, chiar e un lucru nesemnificativ atâta vreme cât credinţa este nestrămutată.
Mi-e greu să cred şi acum, că în bisericile ortodoxe, nu în toate, slujitorii lui Dumnezeu, preoţii, fac politică şi îndemnaă enoriaşii să voteze cu un anume candidat. Mi s-a întâmplat, în urmă cu câţiva ani, ca după finalizarea unei slujbe într-o biserică ortodoxă, preotul să-i îndemne, pe toţi cei din lăcaş, să mergă la vot. Fără să rostească numele candidatului pe care ar fi indicat să punem ştampila, a sugerat subtil că unele investiţii din biserică, candelabrul, băncile şi hainele, noi, preoţeşti au fost „date” de reprezentantul aceluiaşi partid din care candidatul facea parte. Frumos, nu? Sigur, n-a dat din buzunarul lui! Unii l-au ascultat şi s-au dus la vot pentru că un preot este un om de bază, un model al comunităţii. Cel puţin aşa este perceput mai ales în mediul rural, acolo de unde vine „grosu” la vot.
Cum de nu s-a întâmplat până acum şi cum de nu a sesizat nimeni faptul că într-o altfel de biserică decât cea ortodoxă nu s-a făcut campanie şi nici nu s-au cerşit bani de la enoriaşi. N-au auzit pe nimeni, niciodată, ca un preot catolic să ceară bani şi să-şi îndemne enoriaşii să voteze pe cineva anume. În schimb am auzit, am citit şi am studiat despre faptul că foarte mulţi preoţi catolici au ajuns în închisorile comuniste, pentru că nu au renunţat la credinţă. Au fost torturaţi luni în şir, au fost târâţi dintr-o închisoare în alta cu lanţuri legate la picioare, au dormit în paturi de beton, au îndurat foamea, frica şi mai ales frigul. În cele din urmă au murit, fără morminte, fără cruci şi fără ca cineva să le mai poată aprinde o lumânare la căpătâi. Nu s-a răsculat nimeni pentru ei şi nici astăzi nu se răzbună nimeni pentru ei, aşa cum alţii, de alte religii ştiu să o facă.
Aşa a fost şi Corneliu Coposu, pe care astăzi toată lumea îl ridică în slăvi şi atunci când a ieşit din puşcărie, după anii ’90 a fost scuipat şi huduit. Dacă tot vorbim de solidaritate şi de adevăraţii români, unde a fost timp de17 ani preoţimea care astăzi ne îndeamnă să votăm? Coposu, n-a fost ortodox, nici comunist, dar a luptat pentru o viaţă politică în care morala şi onoarea să fie atributele principale. Şi americanii ne arată asta, Barak Obama e primul preşedintele de culoare din SUA.

16 Thoughts to “Biserica, votul, religia şi Dumnezeul tuturor”

 1. Anonim

  Intr-un stat democratic european sunt 4 puteri:
  -executiva
  -legislativa
  -justitia
  -presa(media,cum se spune mai nou)
  -In Romania,la aceste puteri se adauga si BISERICA ORTODOXA,cea care continua sa traga natiunea romana inapoi cu cca.100 de ani.

 2. „fara cruci si fara ca cineva sa le poata aprinde o lumanare la capatai”.

  Nu toate confesiunile au cruce si lumanari la inmormantare.Tu expui confesiunea ortodoxa.Confesiunea ta.E importanta confesiunea.Altfel romanul nu este el insusi.Pe acelasi certificat de nastere ne-am scris crestinatatea si romanitatea.Nu le poti imparti si omul sa fiinteze.

  Concluzie; e importanta confesiunea.Chiar tu o expui pe cea pe care ai cunoscut-o, chiar daca vrei sa arati altceva in articol.

  1. Trahanache

   Stimabile, nu ai inteles nimic, distinsa d/na reporter facea referire la ”preoţi catolici”. Ori in religia catolica si nu numai, la mormintele acestora se pun cruci si se aprind lumanari.
   Semantica mesajului transmis prin articol este foarte clara, astfel ca nu pot constatat decat ca logica nu te ajuta sa o intelegi mai ales cand esti prozelit.

 3. Anonim

  Mergem la vot sa scapam de Ponta si PSD si vom vota cu disperare .

 4. Anonim

  O sa ne para rau, f rau. Daca mai aveam o jena, asocierea declarata si fatala pt Romania, Ponta+Tariciordeanu ma face sa ma duc sa votez contra ei ! Orice politician mai minte dar acestia doi duc minciuna, perfidia si prefacatoria la proportii homerice ! Rezultatele unei masuri economice nu se vad brusc, subit si instantaneu. Efectele se produc dupa 6 luni -1 an. Ori prim-ministruTariciordeanu ne-a bagat in criza iar prim-sinistrul Tonta a distrus( si va mai distruge) zeci de mii de locuri de munca(CFR, Oltchim, aparare, etc). Banii dela UE care au intrat sunt pe proiecte vechi iar in 2015 nu va mai intra nici 1 euro din lipsa de proiecte (vezi autostrazile) !!! Investitiile straine s-au redus la 1/4 !!! O sa ne para rau, f rau !

 5. Anonim

  DACA BISERICA ORTODOXA DIRIJEAZA VOTURILE SPRE PONTA, ATUNCI ESTE O BISERICA ANTINATIONALA. SA DORESTI RAUL PROPRIULUI POPOR ESTE DIABOLIC. ATUNCI ACESTI DIAVOLI TREBUIE EXORCIZATI.

 6. Anonim

  In unele culte se interzice votarea de orice fel si apartinatorii cultului sunt sfatuiti sa nu voteze si sa nu aibe tangente in politica.
  Deci despre ce vorbim „fa” Dragnea?
  Mie mi se pare totusi ca Dragnea scapa mai multe perle pe gura decat scapa in trecut Mircea Geoana.
  De victor Ponta toata lumea stie ca 2 din 3 propozitii sunt o minciuna.

 7. Anonim

  Ponta incalca una din cele zece porunci in fiecare zi, ca-i mincinos. Deci numai cu vorba e si crestin ortodox. Vorbe goale.

 8. Anonim

  Nu mai mira ca Guvernul Ponta,cand il intrebi de guvernare iti raspunde de ce face Presedintele si cand il intrebi de raspunderile presedintelui se face ca ploua.Dragnea,prin raspunsul lui,confirma presiunile guvernului pentru implicarea BOR in campania electorala.Prostia l-a impiedicat sa-si dea seama ca raspunsul nu uneste,ci dezbina,in contradictie cu sloganul lui Ponta.Si atunci,cum uneste Ponta si pe cine?

 9. Anonim

  Scrie in constitutie! Sunt ortodox dar vreau ca Romania sa fie tara romanilor! A tuturor! Nu a romanilor-ortodocsi! Un bun roman este cel care nu-si fura concetatenii. Nu ma intereseaza la ce biserica merge fiecare. Dar ma intereseaza sa nu fiu furat! Biserica nu este sub nici o amenintare, are cei mai multi angajati platiti din banii tuturor romanilor indiferent de etnie. Avem mai multi preoti si biserici decat medici, scoli si spitale. E normal?
  Cine isi doreste un stat mafiotizat politic sub obladuirea unei biserici aservite la mita politicienilor pentru a tine aceasta tara captiva in evul mediu?
  Rusine!

 10. Anonim

  Nu as avea nimic impotriva, ba din contra cred ca ar fi foarte cinstit asa, ca preotii sa aiba pareri politice si sa isi faca si reclama. DAR in acest caz biserica ortodoxa sa fie inregistrata ca societate pe actiuni sau srl, BOR SA sau BOR SRL, sa plateasca toate taxele la stat, sa se autointretina si sa aiba un consiliu de administratie si daca vrea un politician sa sponsorizeze aceasta fabrica atunci sa o faca din banii proprii sau ai partidului, nu din banii statului.

 11. Anonim

  Dar banutii care va vin din Vestul neortodox va plac??? Eu sunt ortodoxa dar nu sunt de acord ca preotul sa se amestece si sa-mi influenteze mie optiunile de vot!
  Mai intreb: Dar Gadea va place?! Gadea de la Antena 3, pe care il frecventati, d-le Dragea si D-le Ponta, va place?! Ori va plac mai degraba sectantii decat protestantii?
  Pana una alta, Constitutia (ati auzit de ea?!?) garanteaza libertatea religioasa! Si punct!
  Preotii nu au ce cauta in politica! Dumezeu nu trebuie scos la taraba, care da mai mult! Eu sunt ortodoxa si voi vota cu drag pe Iohannis, un om harnic, in care imi pun acum toata speranta, mult mai mult decat in pacaliciul de Ponta! Poate Pinocchio sa turuie cat vrea, iar Iohannis sa nu scoata nici un sunet, ca eu tot pe Iohannis il votez, , eu astept fapte, nu vorbe!

 12. Anonim

  Este o rusine ca BOR, platita din bani publici, care face cea mai mare evaziune fiscala din Romania (toate tranzactiile comerciale sunt lipsite de documente fiscale – lumanari, icoane, nunti, botezuri, inmormantari). Si inca ceva se face un urias comert cu „cele sfinte” – icoane sfintite, pomeniri in biserica, rugagiuni pentru iertari de pacate – lucru ce contravine canoanelor bisericesti (nu se face comert cu cele sfinte). Participarea preotilor in campanie incalca atat canoane cat si legi. dragnea care tranzactioneaza titluri in schimbul subventiilor se face ca uita de toate acestea. Sunt sigur ca ata el cat si „managerii” BOR in frunte cu daniel nu cred o secunda in Dumnezeu altfel ar avea macar un dram de frica pentru minciunile si pacatele lor. Afurisiti sa fie pe veci. Au distrus credinta poporului si au transformat-o in industrie si politica. Asa sa-i ajute Dumnezeu !

 13. Anonim

  Oare de nu vede nimeni campaniile pe fata care se fac in bisericile unguresti si in bisericile neoprotestante? Cu nume si prenume. Acolo nu-i o problema?!

 14. Anonim

  Articol tendentios la adresa Bisericii Ortodoxe!in biserica catolica se face campanie electorala mai fatis pt un anume candidat fara a fi criticata de nimeni.in Biserica Ortodoxa au fost 2 maxim 3cazuri de preoti care au facut campanie si vuieste tara

 15. taricel mirel

  Daca nu m-as gandi la Dumnezeu, mi-ar fi scarba sa intru in biserica ! Dupa pactul preotilor ortodocsi cu securitatea lui Ceausescu, asistam la cununia bisericii ortodoxe cu comunismul . Dar , in biserica intri ca sa te rogi lui Dumnezeu si poti trece peste scarba de cel din amvon ! Nici nu trebuie sa-i asculti vorbele.Si poate ar fi bine sa faci invers decat zice popa !!! Nu cred ca , cumparandu-i pe preoti sau pe maimarii lor ne pot cumpara pe toti !

Leave a Comment