Basescu – un rau necesar?

Foarte multi dintre noi credem ca Traian Basescu este cel care a creat criza politica izbucnita in urma cu un an si jumatate. In acelasi timp, parerile privind semnificatia crizei prin care trecem sunt impartite. Unii sustin ca presedintele suspendat face foarte bine ca rascoleste prin maruntaiele politicii, erijandu-se intr-un virtual medicament vital, greu digerabil. Intr-o oarecare masura, era necesar ca, dupa 17 ani, sa riscam sa facem o indigestie la scara nationala, in contextul in care doar in acest mod putem constientiza ca avem stomac, ficat, pancreas, organe pe care le credeam sanatoase. De asemenea, stim ca vindecarea lor necesita masuri urgente si, desigur, abuzive pentru organism. Potrivit principiului cum ca o durere o elimina pe cealalta, este aproape logic ca, pentru a rezolva criza, este util sa intram intr-o criza si mai mare.

Ei bine, tocmai in momentul in care speram ca suntem pe calea cea buna, ca ne-am revenit din convalescenta de dupa o tranzitie mult prea lunga si tot atat de dureroasa, s-a trezit Traian Basescu sa spulbere orice urma de echilibru, afectandu-ne linistea si sanatatea. Aceasta teorie admite ca vinovatul principal, adica individul care a provocat criza, este seful suspendat al statului. Doar ca, din nefericire pentru unii, Traian Basescu este un veritabil medicament, in timp ce pentru altii este venin. Iar, dupa cum se stie, diferenta dintre medicament si otrava nu este deloc mare. Se mai stie ca ceea ce pentru un organism poate fi mortal, pentru un altul poate reprezenta o binecuvantare. In cazul nostru, problema se rezuma la a intelege rolul lui Traian Basescu in toata aceasta ecuatie, mai precis daca ceea ce face el este distructiv sau constructiv. Hai sa vedem!

Problemele ridicate in ultimii ani de Traian Basescu, ca de exemplu grupurile de interese, solutia imorala, mediocritatea, coruptia etc., reprezinta, in natura lor, probleme ce tin de moralilate. Cu toate ca pentru fiecare dintre subiectele amintite ar exista interpretari, solutii si legi, care pot si trebuie aplicate, pana la urma, tot la morala ajungem. Din punctul meu de vedere, Basescu nu se delimiteaza cu nimic de ceilalti politicieni, cu exceptia faptului ca atitudinea sa ma face sa ma gandesc la un Dalai Lama neevoluat, chiar primitiv, un individ care are pretentia ca toti cei din jurul sau sa gandeasca la fel ca el. Ceea ce este, practic, imposibil. Nu insa si pentru imaginatia lui.

La urma urmelor, se poate spune ca Traian Basescu, in involutia sa, este un rau necesar, insa fiecare dintre noi evaluam acest lucru in functie de propriul sistem de valori. Parerea mea…

Leave a Comment